Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαϊ-2019 14:59

  Ποιοι "αποφασίζουν" στις Βρυξέλλες από σήμερα

  Ποιοι "αποφασίζουν" στις Βρυξέλλες από σήμερα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές (ψήφισε ο ένας στους δύο πολίτες) έχει διαμορφώσει ένα νέο φάσμα δυνάμεων πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο με ένα σύνολο 435 βουλευτών που επιτρέπει -όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές- ακόμα και τις εσωτερικές διαφωνίες. Στο δίδυμο CDU-SPD έχει προστεθεί πλέον η ομάδα των φιλελευθέρων του Γκι Φερχόφστατ με 109 βουλευτές με την υποστήριξη και την συμμετοχή στην ομάδα αυτή των βουλευτών του Μακρόν.

  Το νέο ALDE με την στήριξη Μακρόν διασφαλίζει τη... συνέχεια της κυρίαρχης συνεργασίας CDU και SPD που μετά τις απώλειές τους, κυρίως αυτές του SPD, χρειάζονται πλέον την ομάδα των φιλελευθέρων (Φερχοφστατ – Μακρόν) για να διατηρήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Σε ορισμένα μάλιστα ζητήματα η πλειοψηφία αυτή -λόγω των εσωτερικών διαφορών κυρίως από την πλευρά του SPD- θα μπορεί να στηρίζεται α λα καρτ και στους Πράσινους που διεύρυναν την παρουσία τους φτάνοντας τους 69 βουλευτές...

  Οι αριθμοί αυτοί αποκτούν πλέον νέο ενδιαφέρον γιατί η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, αυτή που αφορά στο πρόσωπο του επικεφαλής της Κομισιόν, χρειάζεται τουλάχιστον 376 ψήφους, τους οποίους η νέα πλειοψηφία τους έχει μεν αλλά διαφωνεί κάθετα στο πρόσωπο που έχει προταθεί από το CDU, ήτοι τον κ. Βέμπερ. Ο Μανουέλ Μακρόν έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του το ίδιο όπως και ο Γκι Φερχόφστατ, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες.

  Με αυτούς τους όρους ο κ. Βέμπερ δύσκολα θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούλιο όταν το σχετικό θέμα θα έρθει στις Βρυξέλλες.

  Το πλέον πιθανό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι να δούμε τον κ. Μπαρνιέ να ισχυροποιεί πλέον την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν και το Βερολίνο να αλλάζει τις προτιμήσεις του για τον υποψήφιο που θα πάει στην θέση του κ. Ντράγκι με κάποια σημαντική θέση -όπως για παράδειγμα του επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων - να καταλήγει στους Φιλελεύθερους.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι οι νέες πλειοψηφίες θα έχουν απέναντί τους μια ουσιαστικά ισχυρότερη ομάδα από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών, αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο είχε αρχικά ελπίσει ο κ. Όρμπαν που κατάφερε να κερδίσει λίγο πάνω από το 50% των Ούγγρων ψηφοφόρων στις επιλογές του. Οι ευρωσκεπτικιστές συγκεντρώνουν λιγότερο ή περισσότερο "χαλαρά” περί τους 172 ευρωβουλευτές, αποκτώντας ένα ευρύ μέτωπο πίεσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Όχι όμως τόσο ισχυρό που να μπορεί να επιβάλλει αποφάσεις...

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι κρίσιμες αλλαγές δεν συνδέονται μόνο με τα πρόσωπα και τις επιλογές που θα γίνουν από τις νέες πλειοψηφίες. Το σημαντικό για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη είναι η ειλημμένη απόφαση για την προώθηση αλλαγών στον ESM που θα αποκτήσει μιας ανάλογης με το ΔΝΤ ευρύτητας δυνατότητα παρέμβασης στον οικονομικό ιστό της Ευρωζώνης τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο. Η τριγωνική πλειοψηφία (CDU/SPD/ALDE) με μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους συμφωνούν στην προώθηση μεγαλύτερης σύγκλισης στην "ταχύτητα” της Ευρωζώνης μέσω της ανάδειξης του ESM σε έναν οργανισμό τύπου ΔΝΤ για τις χώρες της Ε.Ε. και με δικαιώματα παρέμβασης που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν εκείνα της Κομισιόν... Όλα αυτά θα αρχίσουν να τρέχουν στις διαδικασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου και είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν... ηχηρές αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών, αλλά όχι μόνον.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ