Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 11:14

  EY Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2021: Γνωρίστε την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού

  EY
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον διαγωνισμό της EY Ελλάδος, Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2021, να "τρέχει" εδώ και λίγες ημέρες, το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα τα εννέα μέλη της ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει τους υποψήφιους και θα επιλέξει τους νικητές των επιμέρους κατηγοριών, αλλά και τον επόμενο Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς".

  Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος του παγκόσμιου θεσμού ΕΥ Entrepreneur Of The YearTM. Με συμμετοχές καταξιωμένων επιχειρηματιών από περισσότερες από 145 πόλεις και 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο θεσμός αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά βραβεία παγκοσμίως, έχοντας αναδείξει, κατά τα 35 χρόνια της ιστορίας του, προσωπικότητες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο παγκόσμιο επιχειρείν.  

  Η Κριτική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την πορεία και την εξέλιξη της κάθε υποψηφιότητας και απαρτίζεται από διακεκριμένους εκπροσώπους του επιχειρηματικού, τραπεζικού, ακαδημαϊκού και θεσμικού χώρου, αποτελώντας εγγύηση διαφάνειας και εγκυρότητας, τόσο της διαδικασίας του διαγωνισμού, όσο και της ανάδειξης των νικητών. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος & Συνιδρυτής της VNK Capital, ο οποίος αναδείχτηκε Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" το 2008. 

  Υπενθυμίζεται ότι η τελετή απονομής του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2021 θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2022. Ο νικητής του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο παγκόσμιο σκέλος του θεσμού, EY World Entrepreneur Of The Year™, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Μόντε Κάρλο.

  Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.

  Το "whoiswho" της Κριτικής Επιτροπής

  Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής. Πρόεδρος & Συνιδρυτής, VNK Capital.  Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2008

  Ο Βασίλειος Κάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι Πρόεδρος και συνιδρυτής της VNK Capital.

  Η VNK Capital είναι το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Κάτσου. Διαθέτει ένα ενεργό χαρτοφυλάκιο από ταχεία αναπτυσσόμενες εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, σε διάφορους κλάδους, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις Pharmathen, PALIRRIA, InnovisPharma, Lamda Development, Ideal Group, Optima Bank, κ.λπ. Η VNK Capital συμμετείχε πρόσφατα σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πλήρη εξαγορά της Pharmathen από την Partners Group.

  Ο Βασίλειος είναι ένας έμπειρος επενδυτής και επιχειρηματίας, με επιτυχημένες επενδύσεις στους χώρους της Υγείας, της Ανάπτυξης Ακινήτων και της Βιομηχανίας Τροφίμων. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα στη Pharmathen το 1993, όπου ηγήθηκε του στρατηγικού επαναπροσανατολισμού της εταιρείας, από μια οικογενειακή επιχείρηση, σε μια κορυφαία διεθνή φαρμακευτική εταιρεία. Η Pharmathen είναι σήμερα μια σημαντική φαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην  Έρευνα & Ανάπτυξη, με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ισχυρή διεθνή παρουσία.

  Μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Βασίλειος έχει λάβει πολλές σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο EY  Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" το 2008.

  Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  O Γεώργιος Δουκίδης είναι καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του ΟΠΑ, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει, με τους 35 ερευνητές του και τα 40 διεθνή ερευνητικά έργα που έχει εκτελέσει με επιτυχία, είναι από τα μεγαλύτερα στην ειδίκευσή του ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Business Schools. Η ερευνητική αριστεία του ELTRUN έχει αναγνωριστεί με τα διεθνή βραβεία: European CaseStudyAward 2009 στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management" και το European ECR award in retailinnovation το 2015.

  Είναι πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος MSc στην Επιχειρησιακή Έρευνα και διδακτορικού στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το LondonSchool of Economics (LSE), όπου και δίδαξε την περίοδο 1982-1990. Έχει διδάξει σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως επισκέπτης καθηγητής, έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικά άρθρα και 10 βιβλία με διεθνείς εκδοτικούς οίκους, έχει διατελέσει guest-editor επτά φορές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει επιβλέψει με επιτυχία 20 υποψήφιους διδάκτορες.

  Είναι επιστημονικός σύμβουλος στο ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και Πρόεδρος του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας). Τα τελευταία 30 χρόνια έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης σε πάνω από 50 τοπικές ή διεθνείς εταιρείες σε θέματα όπως επιχειρηματική ανάπτυξη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός, ηλεκτρονικό εμπόριο.

  Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. Πρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

  Ο Νικόλαος Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος της "Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε." και "Pyramis Deutschland GmbH". Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος στην "Imperium ΑΕΕΧ" και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην "Egnatia Bank Securities S.A.” καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην "Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε." .

  Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2016 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank. Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του έως τον Ιανουάριο 2014 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος Επιτροπής Β. Ελλάδος της ΕΕΔΕ. 

  Είναι Μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΕΚΕΤΑ, Έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΕ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και Επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου στην Β. Ελλάδα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αρκετά χρόνια, ενώ τον Ιούνιο του 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, και από τον Ιούνιο του 2019 είναι Πρόεδρος τουΕλληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

  Είναι Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Από τον Οκτώβριο του 2019 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο CityUniversity Business School.

  Ελένη Παπανδρέου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Intersys SA

  Η Ελένη Παπανδρέου είναι Oικονομολόγος και επιστήμονας επιχειρησιακής έρευνας. Είναι η ιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Intersys SA, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα στην βελτιστοποίηση επιχειρηματικών διαδικασιών εταιρικού γραφείου, σε περιβάλλοντα εκτύπωσης, εγγράφου, ροής εργασίας και απομακρυσμένης διαχείρισης εξοπλισμού πληροφορικής.

  Υπηρέτησε τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. για 4 συνεχόμενες θητείες (2003-2011)., ενώ παράλληλα άσκησε πίεση για την υποστήριξη επενδύσεων τεχνολογίας ως διορισμένο μέλος της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Αναπτυξιακό Νόμο στο Υπουργείο Οικονομικών.

  Είναι από το 2018 Πρόεδρος του Δ.Σ. στην TECHNOPOLI - ACROPOLIS SA, μία ένωση 130 εταιρειών, η οποία κατέχει την επίσημη άδεια για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση του ομώνυμου Τεχνολογικού Πάρκου στην Αθήνα.

  Είναι, επίσης, Μέντωρ στην πρωτοβουλία Enter-Grow-Go της EFG Eurobank για νεοσύστατες επιχειρήσεις και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Λιλή Περγαντά, Εκτελεστική Πρόεδρος, Power Health. "Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας" 2011 

  Η Λιλή Περγαντά είναι ιδρύτρια και Executive President της Power Health Hellas, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας στην αγορά των Φυσικών Συμπληρωμάτων Διατροφής, που μετρά 36 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και καινοτομίας στον φαρμακευτικό κλάδο.

  Γεννήθηκε στη Βοιωτία και αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Χημεία και το Management στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Queen’sElizabethCollege, και Ενεργό Μέλος της Ένωσης Χημικών Ελλάδος. 

  Διετέλεσε Πρόεδρος και CEO της Power Health από το 1984, και βραβεύτηκε πολλές φορές για την άριστη επιχειρηματική της δραστηριότητα, ανεβάζοντας την εταιρεία στο υψηλότερο βάθρο ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις. Τα βραβεία που όλα αυτά τα χρόνια έλαβε η Power Health την αναδεικνύουν ως πρωτοπόρο στην ελίτ των πιο ισχυρών εταιρειών, που "σπάει" τα ελληνικά σύνορα και επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε περισσότερες από 23 χώρες!

  Έχει διακριθεί ως "Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας", στο πλαίσιο του διαγωνισμού Έλληνας "Επιχειρηματίας της χρονιάς" 2011.

  Είναι έγγαμη με τον Κωνσταντίνο Παντελίδη, Εμπορικό Διευθυντή της εταιρείας και μητέρα δύο γιών: του Ιωάννη Παντελίδη – Περγαντά, που είναι CEO, Μέτοχος & Μέλος Δ.Σ. της εταιρείας και του Θεοδόσιου Παντελίδη – Περγαντά, που είναι Μέτοχος & Μέλος Δ.Σ. της εταιρείας.

  Κωνστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, Συν-Διευθύνουσα Σύμβουλος, Όμιλος Phāea Resorts.

  Αρχιτέκτων και Επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Προμηθειών, T.E.MEΣ. Α.Ε.Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Endeavor Greece

  Η Κωστάντζα Σμπώκου γεννήθηκε στην Κρήτη. Είναι αρχιτέκτων και Επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και Προμηθειών της T.E.MEΣ. Α.Ε (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας), Φορέα Ανάπτυξης της CostaNavarino.

  Είναι, παράλληλα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, μέλος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Zeus&Dione, καθώς και ενεργό μέλος σε διάφορες M.K.Ο.

  Έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MDES) του HarvardGraduateSchool of Design.Μιλάει Αγγλικά, Τούρκικα, Ισπανικά και Γερμανικά.

  Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ., Quest Συμμετοχών & BriQ Properties

  Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Quest Συμμετοχών και της BriQ ΑΕΕΑΠ. Η Quest Συμμετοχών, ιδρύθηκε το 1981 (ως Info-Quest), είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (1998) και δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στον τομέα της πληροφορικής, (Info-Quest Technologies, iSquare, iStorm, Uni Systems), στο ηλεκτρονικό εμπόριο (www.you.gr), στη διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών (Cardlink), στις ταχυμεταφορές (ACS Courier Services) και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Quest Energy, Quest Solar).

  Κατέχει, επίσης, πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία ακινήτων BriQProperties ΑΕΕΑΠ, που ιδρύθηκε το 2016 και είναι επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (2017).

  Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (2014-2020), είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

  Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Πτυχίου Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

  Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος. Managing Director EU South East Cluster, Philip Morris International

  Ο Χρήστος Χαρπαντίδης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος και Επικεφαλής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα) της PhilipMorris International.

  Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1970, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας το μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά (ΜΑ) και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Κεντ. Επίσης έχει ολοκληρώσει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών στα πανεπιστήμια Stanford και Duke.

  Ξεκίνησε την καριέρα του το 1997, ως ασκούμενος στους τομείς Marketing & Πωλήσεις στην Coca-Cola Τρία Έψιλον.

  Το 2003, έγινε μέλος της οικογένειας της Παπαστράτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη σημαντικών θέσεων στο εμπορικό τμήμα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2012 έως το 2015, η βάση του ήταν στη PhilipMorris International στη Λωζάνη της Ελβετίας, κατέχοντας ανώτερες διοικητικές θέσεις στο τμήμα της Στρατηγικής Πωλήσεων και στη συνέχεια στο τμήμα Εμπορικής Διάθεσης προϊόντων νέας γενιάς.

  Τον Αύγουστο του 2015, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος και Επικεφαλής της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  Το 2017, με όραμα ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, ηγήθηκε της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα καινοτόμων προϊόντων καπνού της PMI και οδήγησε τον μετασχηματισμό της κορυφαίας ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας σε μια παγκοσμίως πρωτοπόρο εταιρεία τεχνολογίας.

  Βασίλειος Ε. Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank

  Ο Βασίλειος Ψάλτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου St. Gallen στην Ελβετία, με ειδίκευση στην Τραπεζική.

  Κατείχε ανώτερες θέσεις στη μονάδα Επενδυτικής Τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο και διετέλεσε Αναπληρωτής (εκτελών χρέη) CFO στην Εμπορική Τράπεζα.

  Εργάζεται στην Alpha Bank από το 2007. Το 2010 ανέλαβε Chief Financial Officer (CFO) του Ομίλου και το 2012 Γενικός Διευθυντής, θέσεις από τις οποίες συνέβαλε σημαντικά στην άντληση κεφαλαίων και στη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Alpha Bank με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τη θέση της Τράπεζας.

  Από τον Νοέμβριο του 2018 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και από τον Ιανουάριο του 2019, Διευθύνων Σύμβουλός της.

  Το 2019 εξελέγη ως μέλος του Institut International d' Études Bancaires (IIEB). Από τον Ιούλιο του 2021 είναι Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ