Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Μαρ-2018 08:53

  Χρ. Κριμίζης: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ίδρυσε την Alchimica

  Χρ. Κριμίζης: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ίδρυσε την Alchimica
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για το επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς, την απονομή του τίτλου του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς” 2017 της ΕΥ, που θα επιτρέψει στο νικητή να συμμετάσχει στο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The Year™, που θα λάβει χώρα στο Μόντε Κάρλο τον Ιούνιο του 2018, το Capital.gr ανατρέχει στην πλούσια ιστορία των διακριθέντων στις επιμέρους κατηγορίες του θεσμού.

  Η αρχή γίνεται με τον Χρήστο Κριμίζη-Τσατσούλη, διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας χημικών προϊόντων Alchimica Α.Ε., ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο "Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας" στο διαγωνισμό της ΕΥ Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2017, τον θεσμό που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και αναδεικνύει τους επιχειρηματίες που ξεχώρισαν για την πορεία τους

  Από το μηδέν

  Ο κ. Κριμίζης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, σε νεαρή ηλικία, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση, τέλη του 1970, πυροδότησε την επιχειρηματική ιδέα που οδήγησε στο success story της Alchimica Α.Ε., της βιομηχανίας, η οποία επί 35 και πλέον χρόνια ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή χημικών προϊόντων για τον κατασκευαστικό και βιομηχανικό κλάδο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

  Οι διαλύτες είναι ένα από τα πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούσε, τέλη της δεκαετίας του 1980, ο κλάδος της βιομηχανίας χρωμάτων, οι οποίοι, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους τους κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως έχει αναφέρει. Ωστόσο, λόγω της κρίσης του πετρελαίου η τιμή τους εκτοξεύθηκε, επιτρέποντας στον κ. Κριμίζη να αναπτύξει σταδιακά τη δραστηριότητα της ανακύκλωσης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

  "Είχα δημιουργήσει ένα σύστημα ανακύκλωσης και απόσταξης, όπου καθάριζα τα συγκεκριμένα απόβλητα και τα αξιοποιούσα” έχει αναφέρει ο κ. Κριμίζης.

  "Είναι αλήθεια ότι από μικρό με γοήτευε η βιομηχανία και γενικά η παραγωγή”, έχει σημειώσει ο κ. Κριμίζης, του οποίου η φιλοσοφία στηρίζεται στη φράση: "το όραμά μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και να μεταφέρουμε αλήθειες στις επόμενες γενιές. Θέλουμε να αναπτυσσόμαστε συνεχώς και να ταξιδεύουμε κατ’ εμπορίαν και θεωρίαν, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες".

  Το πιο γνωστό προϊόν της Alchimica είναι το HYPERDESMO®, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες, καταλαμβάνοντας ισχυρό μερίδιο αγοράς.

  Η Alchimica διαθέτει δύο σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενους, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται σε 100 χώρες παγκοσμίως.

  Το χρονολόγιο

  1978

  Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης η οποία οδήγησε έως και στον πενταπλασιασμό της τιμής των πετρελαϊκών προϊόντων ο Χ. Κριμίζης, χημικός μηχανικός έχει την πρώτη του επιχειρηματική ιδέα: παίρνει χρησιμοποιημένους διαλύτες τους οποίους απορρίπτουν τα εργοστάσια, κάνει απόσταξη και τους επαναπροωθεί, καθαρούς πάλι, στην αγορά.

  1982

  Ιδρύεται η ALCHIMICA. Σε κτηριακές εγκαταστάσεις παλιού ορυζόμυλου στη περιοχή του Αιγάλεω, ο κ. Κριμίζης επενδύει σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, στρέφοντας το ενδιαφέρον του κυρίως σε προϊόντα του κατασκευαστικού κλάδου, τη μόνη έντονα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Ως αποτέλεσμα της πετρελαϊκής κρίσης και του τρομακτικού πληθωρισμού, δημιουργείται μια νέα αγορά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, από την ανάγκη για θερμομόνωση, στεγάνωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Τότε ο κ. Κριμίζης δημιουργεί το HYGRODESMO, ένα στεγανωτικό προϊόν ακρυλικής βάσης που είναι εύκολο στην εφαρμογή του. Αν και η ιδέα είναι σχετικά νέα για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα της εποχής, πολλοί ανταγωνιστές ξεκίνησαν παράλληλα να αναπτύσσουν προϊόντα παρόμοιας τεχνολογίας. Ο κ. Κριμίζης αρχίζει λοιπόν να σκέφτεται πως πρέπει να δημιουργήσει κάτι μοναδικό, πρωτότυπο, με εξαιρετικές ιδιότητες, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η νεοσυσταθείσα εταιρία του στον εντεινόμενο ανταγωνισμό

  1983

  Μετά από πολλές δοκιμές στο εργαστήριο, σε έναν μικρό αντιδραστήρα ο κ. Κριμίζης δημιουργεί και ξεκινά να παράγει το HYPERDESMO. Ένα επαναστατικό σύστημα στεγάνωσης με βάση την πολυουρεθάνη που έμελλε να γίνει ο ηγέτης στην αγορά και να δημιουργήσει "σχολή" στον κλάδο της υγρομόνωσης.

  1985

  Η ALCHIMICA επενδύει σε σύγχρονα εργαστήρια και εγκαταστάσεις παραγωγής και στελεχώνεται με μια δυναμική και δημιουργική ομάδα επιστημόνων.

  1991

  Βασιζόμενη στην τεχνολογική υπεροχή του HYPERDESMO και τα συντριπτικά του πλεονεκτήματα, που ήδη αναγνωρίζονται ακόμα και από τους πλέον καινοτόμους και απαιτητικούς παράγοντες της Ελληνικής αγοράς δομικών υλικών, η ALCHIMICA ανοίγει τους ορίζοντες της και ορίζει πλέον ως φυσικό της περιβάλλον τις παγκόσμιες αγορές. Με συνεχείς συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις καταφέρνει να δημιουργήσει δίκτυα διανομής σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η ALCHIMICA και το HYPERDESMO αρχίζουν να χτίζουν τη φήμη τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  1995

  Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου διεθνώς για υψηλής ποιότητας εναλλακτικές λύσεις, η ALCHIMICA εμπλουτίζει την γκάμα της με νέα καινοτόμα συστήματα πολυουρεθάνης στις κατηγορίες των ελαστικών σφραγιστικών και της μονολιθικής επένδυσης δαπέδων.

  2000

  Η ALCHIMICA επενδύει σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 5.000τ.μ. και δημιουργεί τη δεύτερη παραγωγική της μονάδα στην Αυλίδα Βοιωτίας. Με τη νέα αυτή μονάδα, που είναι εξοπλισμένη με ειδικά σχεδιασμένους αντιδραστήρες υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας, η παραγωγική της δυνατότητα επεκτείνεται στους 25.000 τόνους ετησίως. H ALCHIMICA μπορεί πλέον να ανταποκριθεί πλήρως στην αυξανόμενη ζήτηση που αντιμετωπίζει διεθνώς για τα προϊόντα της

  2004

  Δημιουργείται η σειρά HYPERDESMO-PB (bitumen extended polyurethane). Η άσφαλτος υπήρξε για αιώνες το υλικό με την ευρύτερη χρήση σε εφαρμογές στεγάνωσης και προστασίας. Η ALCHIMICA αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία ανάμιξης της πολυουρεθάνης με την άσφαλτο για την παραγωγή προϊόντων υγρομόνωσης και το σύστημα HYPERDESMO-PB-2K γίνεται παγκοσμίως το πρώτο προϊόν του είδους του που αποκτά πιστοποίηση CE για προσδόκιμη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον 25 ετών.

  2006

  15 χρόνια μετά την αρχή της εξαγωγικής της δραστηριότητας η ALCHIMICA διαθέτει πλέον ένα πραγματικά παγκόσμιο δίκτυο διανομής και σπάει το φράγμα των 1000 πελατών σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.

  2011

  Συνεχίζοντας την παράδοση στην καινοτομία, το εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης της ALCHIMICA δημιουργεί τη νέα σειρά πολυουρεθανικών προϊόντων βάσεως νερού, AQUASMART®. Το σύστημα AQUASMART®-PU-2K γίνεται ξανά το πρώτο σύστημα υγρομόνωσης, βάσεως νερού, παγκοσμίως που λαμβάνει πιστοποίηση CE για προσδόκιμη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον 25 ετών.

  2015

  H ALCHIMICA πρωτοπορεί ξανά εισάγοντας στην παγκόσμια αγορά το HYPERDESMO-HAA, βασισμένο στην καινοτόμο τεχνολογία "Humidity Activated Accelerator" και ταυτόχρονα προχωρά σε επανασχεδιασμό συσκευασίας, ισχυροποιώντας το brand HYPERDESMO®.

  2016

  Παρόλη την δριμεία κρίση της ελληνικής οικονομίας, η ALCHIMICA επενδύει σε τρίτη παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα. Για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς και στο μέλλον στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς για τα προϊόντα της, αποκτά υπάρχον βιομηχανικό συγκρότημα συνολικών στεγασμένων χώρων 45.000τ.μ στην Ριτσώνα Βοιωτίας και ξεκινά να εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις του.

  2017

  Τα γραφεία διοίκησης της ALCHIMICA μεταφέρονται σε νεόδμητο, ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι παλαιές εγκαταστάσεις γραφείων της στο Αιγάλεω ανακαινίζονται δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης συνολικού εμβαδού 300 τ.μ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων