Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 15:00

    Η κοινωνική ευθύνη είναι στο DNA του επιχειρηµατία

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Γιατί οι εταιρείες αποφασίζουν να αναλάβουν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; Ποια είναι τα οφέλη; Μπορεί µια κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση να είναι η καλύτερη της αγοράς; Οι µέτοχοι δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης;

    Σύµφωνα µε τους ειδικούς, οι απαντήσεις είναι θετικές, µε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την ανάπτυξη κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων που αφορούν την οικονοµία, την κοινωνία και το περιβάλλον, να αποτελεί µια πρώτης τάξης πρακτική που επιτρέπει σε µια εταιρεία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

    "Εκ φύσεως" υπεύθυνες

    Όπως επισηµαίνει σε άρθρο της η Dolores Vazquez, διευθύντρια του τµήµατος Κοινωνικής Ευθύνης του Πανεπιστηµίου UEX της Ισπανίας, οι εταιρείες µε µακροπρόθεσµο επιχειρηµατικό πλάνο υιοθετούν κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις "εκ φύσεως".

    Η ΕΚΕ, δηλαδή, είναι στο DNA του επιχειρηµατία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια. Κι αυτό επειδή, µεταξύ άλλων, τα οφέλη είναι πολλαπλά για µια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία. Οι εργαζόµενοι, δηλαδή, είναι περισσότερο ικανοποιηµένοι, επιδεικνύουν µεγαλύτερη αφοσίωση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθίστανται περισσότερο παραγωγικοί και αναπτύσσουν ένα αίσθηµα ιδιοκτησίας προς την εταιρεία.

    Πρόσφατη έρευνα της Manpower αποκάλυψε ότι παγκοσµίως τρεις στους δέκα εργοδότες δυσκολεύονται να εντοπίσουν υποψήφιους εργαζοµένους µε τα κατάλληλα προσόντα. Όσο, λοιπόν, µεγάλο βαθµό δυσκολίας συναντά το εγχείρηµα της αναζήτησης ταλαντούχων εργαζοµένων, εξίσου δυσχερές είναι το έργο της διατήρησης σε εγρήγορση του προσωπικού µακροπρόθεσµα.

    Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, όπως εξηγεί η Vazquez, ότι σήµερα ένας από τους µεγαλύτερους πονοκεφάλους των εταιρειών είναι η διαχείριση της παραίτησης, της έλλειψης κινήτρου, της αβεβαιότητας και της αδράνειας. Πρόκειται για τάσεις που καταγράφονται ολοένα και πιο συχνά στους κόλπους των εργαζοµένων.

    Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που γνωρίζουν κάλλιστα πόσο σηµαντική για τη µεγέθυνσή τους είναι η ύπαρξη ενός αφοσιωµένου προσωπικού αναζητούν καινοτόµες µεθόδους κινητοποίησης των εργαζοµένων τους. Ωστόσο, όσοι δεν "καλοβλέπουν" την ΕΚΕ διερωτώνται αν η παροχή οικονοµικών ανταλλαγµάτων θα αποτελούσε µονόδροµο για τη βέλτιστη κινητοποίηση του προσωπικού.

    Η απάντηση των ειδικών είναι αρνητική: η υιοθέτηση κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων δηµιουργεί κουλτούρα κοινωνικής επαγρύπνησης, ενισχύοντας τη σύνδεση των εργαζοµένων µε την εταιρεία σε βαθµό που η παροχή οικονοµικών κινήτρων δεν µπορεί να επιτύχει. Άλλωστε, η ΕΚΕ έχει αποδέκτη το θυµικό των εργαζοµένων, µε αποτέλεσµα να βελτιστοποιούνται η διαχείριση της διάθεσης, η διατήρηση ενός ακµαίου ηθικού και η ενίσχυση της εµπιστοσύνης και της προσαρµοστικότητας των υπαλλήλων.

    Όπως τονίζει η Vazquez, η ΕΚΕ επηρεάζει θετικά τη δηµόσια εικόνα των εταιρειών και ενισχύει την αξιοπιστία της επωνυµίας τους –άρα αυξάνει τις πωλήσεις–, µιας και σε µια κοινωνία όπου συνυπάρχουν πολυάριθµα brands ξεχωρίζουν οι διακριτές προσωπικότητες. Έτσι, προστιθέµενη αξία για µια εταιρεία θα µπορούσε να είναι οτιδήποτε είναι αντικείµενο θετικής αποτίµησης ή εκτίµησης από την κοινωνία. Και οι κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις που ενσωµατώνονται στις εταιρικές αξίες διαµορφώνουν την εικόνα των brands.

    Οι δράσεις ΕΚΕ ενισχύουν τον βαθµό ικανοποίησης των υπαλλήλων, που θεωρούν ότι αποτελούν µέρος ενός οργανισµού που σέβεται το άτοµο και επενδύει στην κατάρτισή του.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων