Eurobank: Κέρδη 61 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Πέμπτη, 27-Μαϊ-2010 17:34
Καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24% έναντι του περυσινού α΄ τριμήνου ανακοίνωσε ο όμιλος της Eurobank για το α΄ τρίμηνο του έτους. Συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης εισφοράς τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ στο εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος εμφάνισε επιστροφή στην κερδοφορία για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι ζημιών πέρυσι.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ομίλου η αύξηση των εσόδων και ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών οδήγησαν σε ενίσχυση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων κατά 13% σε ετήσια βάση, σε €411 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2010, από €363 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Επίσης, σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου αυξήθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν σε €336εκ. το α΄ τρίμηνο του 2010, από €325εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2009 και αποτελούν το 2,40% των μέσων χορηγήσεων.
Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις καταγράφεται μικρή αύξηση των χορηγήσεων παρά τη συγκρατημένη μείωση των καταθέσεων που αντανακλά το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον.
Τέλος, επισημαίνεται η διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας με τους δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνονται σε 9,5% και 12,2% αντίστοιχα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το α΄ τρίμηνο του 2010 αποτέλεσε για την ελληνική οικονομία μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η δημοσιονομική εκτροπή των τελευταίων ετών οδήγησε στην εκτίναξη του ασφαλίστρου κινδύνου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε πρωτοφανή επίπεδα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες, οι οποίες επέβαλαν την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο μηχανισμός αυτός εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μεσοπρόθεσμα, γεγονός που προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για την επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που παρότι είναι επώδυνες, αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης χωρών που ενδέχεται να βρεθούν σε συνθήκες κρίσης χρέους καθώς και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή θωράκιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας και τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενισχύουν σημαντικά τη συνοχή της ευρωζώνης και θέτουν τις βάσεις για την ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Στο νέο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ασφαλέστερη θέση και αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.
Σχολιάζοντας τα μεγέθη α΄ τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε: «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2010, ο όμιλος Eurobank EFG παρέμεινε κερδοφόρος – ακόμα και μετά την έκτακτη φορολογία - και κεφαλαιακά ισχυρός, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ρευστότητας. Ενισχύσαμε περαιτέρω τα καθαρά μας έσοδα προ προβλέψεων, βελτιώσαμε την κερδοφορία μας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και συνεχίσαμε την πολιτική των συντηρητικών προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και περιορίζοντας τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. Παράλληλα, συνεχίσαμε να στεκόμαστε αρωγοί στους πελάτες μας για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις της κρίσης. Με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ευρύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα θα μπορέσει να ανατάξει την οικονομία της, να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να εισέλθει σταδιακά σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης».
Τι ειπώθηκε στο conference call
Συγκρατημένα αισιόδοξη, «χωρίς να υποτιμόνται οι υπαρκτές προκλήσεις», εμφανίστηκε η διοίκηση της Eurobank σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.
Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε αντίθετη με τα καταστροφολογικά σενάρια που έχουν ακουστεί για την Ελλάδα και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο οι αγορές δείχνουν να εστιάζουν περισσότερο στα καταστροφολογικά σενάρια για την Ελλάδα και λιγότερο στις θετικές προοπτικές της χώρας.
Όπως ειπώθηκε, μόνο από την καταγραφή και αποτίμηση του μεγέθους της παραοικονομίας θα προκύψει ενίσχυση του μεγέθους του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ θετικά αξιολογείται όχι μόνο η προσπάθεια της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Η διοίκηση της Eurobank αναμένει ότι από τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί σε επίπεδο δομικών αλλαγών, το κόστος ανά μονάδα εργασίας θα μειωθεί, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ θετική αναμένεται να είναι η επίδραση και από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που η «αδυναμία» του ευρώ λειτουργεί υποστηρικτικά για κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός.
Τόσο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όσο και τα πρόσθετα μέτρα που ακολούθησαν, είναι πιθανό όχι μόνο να αποδειχθούν επιτυχή ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά δεν αποκλείεται το 2012 να οδηγήσουν και σε θετικές εκπλήξεις, ανέφερε η διοίκηση της Eurobank, που τόνισε ότι η διαχείριση κινδύνων, στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της τράπεζας. Παράλληλα, στόχος της διοίκησης παραμένει η μείωση στα λειτουργικά κόστη, που ήδη σε επίπεδο ομίλου οι επιδόσεις σε αυτό τον τομέα παραμένουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Ενδείξεις σταθεροποίησης
Οι επικεφαλής της τράπεζας ανέφεραν ότι διαπιστώνουν μέχρι στιγμής στο β’ τρίμηνο ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά, όπως αντανακλώνται μεταξύ άλλων στην αντιστροφή της τάσης εκροών καταθέσεων, εκτιμούν ωστόσο ότι η περίοδος που θα ακολουθήσει θα φέρει προκλήσεις και εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικών εξελίξεων όσο και στην αγορά.
Η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα είναι πιθανό να εμφανιστεί αρνητική, παραμένοντας ωστόσο σταθερή στις αγορές της Νέας Ευρώπης, ενώ στην εγχώρια αγορά αναμένεται επίσης και άνοδος στο κόστος των καταθέσεων, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού, κάτι που η Εurobank αντισταθμίζει μέσω της δραστήριας πολιτικής ανατιμολογήσεων, όπως αναφέρθηκε.
Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ωστόσο ότι στα επόμενα τρίμηνα οι ενδείξεις σταθεροποίησης θα είναι ακόμα πιο εμφανής και θα αντανακλάται και στα βελτιωμένα αποτελέσματα.
Η έκθεση της Eurobank απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο τέλος του α’ τριμήνου στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη των 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκηση, που όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή δεν διακρίνει ενδείξεις ότι η έκθεση αυτή θα διευρυνθεί. Αντιθέτως οι θετικές τάσεις που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες -διάστημα στο οποίο έκθεση της τράπεζας προς την ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητη- δημιουργούν αισιοδοξία ότι η έκθεση αυτή προς την ΕΚΤ σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί.
"Άνευ ουσίας" οι φήμες για Εμπορική
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή, η διοίκηση της τράπεζας χαρακτήρισε «άνευ ουσίας» τις φήμες που αφορούν την Εurobank και το ενδεχόμενο ενός deal με την Εμπορική Τράπεζα. «Οι φήμες αυτές δεν έχουν καμία ουσία. Την επόμενη περίοδο πιθανότατα θα ακούγονται πολλές παρόμοιες φήμες, κάθε Παρασκευή απόγευμα, ωστόσο συνιστούμε να μην αποδίδεται ιδιαίτερη βάση σε αυτές καθώς οι επενδυτές θα απογοητεύονται τη Δευτέρα το πρωί», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για μία περίοδο που ευνοεί τέτοιου είδους υποθέσεις», ανέφερε η διοίκηση της Eurobank.
Νέα Ευρώπη
Σε ό,τι αφορά τις αγορές της Νέας Ευρώπης, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε με έμφαση ότι δεν διακρίνει αυτή τη στιγμή κανένα λόγο εξόδου της από την αγορά της Ουκρανίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Ουκρανία υπήρξε μία από τις οικονομίες που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, με διψήφια ποσοστά συρρίκνωσης, ωστόσο φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4%, ενώ τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι εξαγωγές ενισχύονται, ανέφεραν οι επικεφαλής της Eurobank. Αν και η ανεργία παραμένει υψηλή στη χώρα και υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, σημείωσαν, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση με πολύ υψηλές προβλέψεις το 2009 και παρόλο που το ύψος των προβλέψεων για την συγκεκριμένη αγορά υποχωρεί, η διοίκηση της Eurobank παραμένει επιφυλακτική, συνεχίζει να μειώνει τα κόστη της και αναμένει ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή στο α’ τρίμηνο του 2011 τα μεγέθη από την αγορά της Ουκρανίας θα είναι ισοσκελισμένα ή πολύ κοντά σε αυτό το σημείο.
Παράλληλα, η διοίκηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε επέκταση του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας στις αγορές της Τουρκίας και της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε, αυτές οι δύο οικονομίες εμφανίζονται ως οι πιο ανθεκτικές μεταξύ των οικονομιών της Νέας Ευρώπης, αλλά εμφανίζουν και τις πιο ευοίωνες προοπτικές, δικαιολογώντας έτσι τα σχέδια της τράπεζας για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της. Στο τέλος του 2010, ο συνολικός αριθμός καταστημάτων της Eurobank στην Τουρκία προβλέπεται να έχει αυξηθεί σε 60.
* Δείτε την πλήρη ανακοίνωση της Eurobank στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"