Alpha Bank: Στα 52 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου

Πέμπτη, 27-Μαϊ-2010 08:31

Με καθαρά κέρδη ύψους 52 εκατ. ευρώ έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2010 για τον όμιλο της Alpha Bank, καταγράφοντας πτώση 39,5% σε σχέση με τα 85,3 εκατ. ευρώ του α΄τριμήνου του 2009. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς (61,9 εκατ. ευρώ) τα αποτελέσματα της Alpha Bank διαμορφώνονται σε ζημιές 10,4 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Alpha Bank στο εξεταζόμενο διάστημα διενεργήθηκαν προβλέψεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις σωρευτικές προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 1,8 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος δήλωσε: “Με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και τον ρόλο της ως σημείο προσβάσεως προς τις οικονομίες της Ανατολής. Η Alpha Bank, ως βασικός παράγοντας της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή, αναμένει να ωφεληθεί δυναμικά καθώς η οικονομία θα προσεγγίζει την αναστροφή της σε θετική πορεία”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ματζούνης δήλωσε: “Το πρώτο τρίμηνο του 2010 επικεντρωθήκαμε στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες: τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, τη συνδρομή μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της πελατείας μας και στον έλεγχο του λειτουργικού μας κόστους, με σκοπό να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα της οργανικής κερδοφορίας μας”.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση στο α΄ τρίμηνο: 

- Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 13,1%, με τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχονται σε 11,5% και 8,8% αντιστοίχως, αναδεικνύοντας την πλεονεκτική κεφαλαιακή θέση του ομίλου.

- Αυξήθηκε το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τίτλων σε Ευρώ 3,5 δισ.

- Το ύψος των επενδύσεων του ομίλου σε Ελληνικά Ομόλογα ανήλθε σε Ευρώ 4,2 δισ., το οποίο αναλογεί σε 6,1% του ενεργητικού του ομίλου.

- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανήλθε σε 114%. Oι καταθέσεις και τα δάνεια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,1% και 1,5% αντιστοίχως.

- Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε Ευρώ 1,8 δισ. αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53% που αυξάνεται σε 133% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 6,3%.

Επίσης, αναφέρεται ότι: 

- Τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε Ευρώ 266 εκατ.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε αμετάβλητο σε 2,6%.

- Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 8% σε Ευρώ 552 εκατ.

- Η αύξηση του λειτουργικού κόστους επιβραδύνεται σε 2,9% με τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο 51,9%.

- Διενεργήθηκαν προβλέψεις ύψους Ευρώ 200 εκατ., που αντιστοιχούν σε 150 πόντους επί του μέσου υπολοίπου των χορηγήσεων.

* Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθως και την παρουσίασή τους στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".