Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2010 09:45

  S&B: "Στο περίμενε" για τον βωξίτη στη Φωκίδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Ρόης Χάικου
   
  Την κρίση του… βωξίτη περνάει η S&B, όχι λόγω μειωμένης ζήτησης, αλλά διότι αναμένει τις απαιτούμενες άδειες από το ελληνικό δημόσιο, διαδικασία που για κάποια από τα μεταλλεία της Φωκίδας έχει καθυστερήσει σημαντικά.

  Αν και οι υποθέσεις αυτές θα έπρεπε- λογικά- να έχουν διευθετηθεί και σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας θα έπρεπε κάποια από τα μεταλλεία να λειτουργούν από τον περασμένο φθινόπωρο, οι εκλογές του Οκτωβρίου μετέθεσαν χρονικά την εξέταση της υπόθεσης από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει επιβληθεί προσωρινή αναστολή άδειας λειτουργίας μεταλλείων λόγω προσφυγών.

  Τα δύο αυτά γεγονότα επιβάρυναν τα αποτελέσματα της εταιρείας από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως ανέφερε η διοίκηση της S&B στο conference call με τους αναλυτές. «Η κερδοφορία από τον βωξίτη επηρεάστηκε παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων», ανέφεραν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευθύμιος Βιδάλης και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Κρίτων Αναβλαβής. Στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,4%. Αντίθετα τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν ζημίες 133.000 ευρώ από κέρδη ύψους 1,47 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

  Γενικότερα, όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση υιοθετήθηκαν πιο συντηρητικές λογιστικές προσεγγίσεις στο πρώτο τρίμηνο στο κομμάτι του βωξίτη, περνώντας κάποια έξοδα στο κόστος παραγωγής.

  Για τον μπεντονίτη, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της S&B, η διοίκηση θα δώσει έμφαση στην δραστηριότητα της Τουρκίας, με την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά χυτηρίων μέσω του εργοστασίου στην Biga. Επίσης, μπαίνει και στις πωλήσεις βαρυτίνης στην Βόρειο Θάλασσα μέσω της κοινοπραξίας που έχει στην Ολλανδία με την θυγατρική της CEBO.
   
  Θετική επίδραση από ισοτιμίες – Euribor

  Ευνοϊκά λειτουργούν στα αποτελέσματα της S&B τόσο η πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor στο δανεισμό της εταιρείας όσο και η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

  Η καθοδική πορεία του Euribor τριμήνου αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα χρηματοοικονομικά έξοδα, αφού πέρυσι το εν λόγω επιτόκιο βρισκόταν στο 2% συν το περιθώριο προσαύξησης, ενώ φέτος κινείται στο 0,66%.

  Ενθαρρυντική είναι και η μείωση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου. Όπως ανέφερε η διοίκηση μπορεί να μην επηρεάζεται η S&B ως business αλλά έχει θετικές συνέπειες στις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας τιμών.

  Ο κ. Βιδάλης σημείωσε πως η διοίκηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα οφέλη από το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους που εφαρμόστηκε πέρυσι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα, ανέφερε πως η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις από το κράτος δεν επηρεάζει σημαντικά την εταιρεία. Εκτιμάται δε, πως η νέα εισφορά θα διαμορφωθεί για την S&B σε ποσό κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, ίσως στα επίπεδα των 700.000 ευρώ.

  Πάντως, όπως αναφέρθηκε σχετικά, η S&B παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά, αν και αυτή απορροφά κάτω από το 10% των συνολικών πωλήσεων.

  roi.haikou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ