Εθνική: Τι λένε οι εργαζόμενοι στο εξώδικο

Πέμπτη, 08-Ιουν-2006 16:47

Περίπου 1,5 δισ. δολάρια επιπλέον καλείται να καταβάλλει η Εθνική για την εξαγορά της Finansbank λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, την ίδια στιγμή που η τιμή της μετοχής της Εθνικής έχει μειωθεί περισσότερο από 30%, αναφέρει μεταξύ άλλων ο σύλλογος εργαζομένων στην ελληνική τράπεζα στην εξώδικη γνωστοποίηση που επέδωσε με δικαστικό επιμελητή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Χ.Α..

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος επισημαίνει:

«…  Αντιλαμβάνεστε ότι η αταξία, η οποία χαρακτηρίζει τη Γ.Σ της 1.06.2006 και οι ουσιώδεις παραβιάσεις των κανόνων που πρέπει να τηρούνται για τη λήψη έγκυρων αποφάσεων οδηγούν στην έγερση αμφισβήτησης της εγκυρότητας των σχετικών αποφάσεων βάσει των οποίων θα τεθεί στην κρίση σας προς έγκριση το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου, προκειμένου να προχωρήσει η διάθεση των νεοεκδιδόμενων μετοχών.

Όπως γνωρίζετε το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου,  προβλέπεται από την οικεία νομοθεσία και σύμφωνα με αυτήν πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει  πληροφορίες σχετικές με τους παράγοντες κινδύνου (ιδίως κινδύνους επιτοκιακούς και κινδύνους ρευστότητας), τα συμπεράσματα του νομικού ελέγχου  στα πλαίσια και για τους σκοπούς του ν. 3401/2005 και του κανονισμού ΕΚ 809/2004, την αποτίμηση της αξίας της εξαγοραζόμενης επιχείρησης, την κεφαλαιακή επάρκεια της εξαγοράζουσας επιχείρησης και το επίπεδο κάλυψης του Δείκτη Φερεγγυότητάς της όπως θα διαμορφωθεί μετά την εξαγορά…»
 
«…Ήδη με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, από την υπογραφή της συμφωνίας (3.04.2006) μέχρι σήμερα η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ στο χρηματιστήριο μειώθηκε περισσότερο από 30%, καθώς, από 40 ευρώ περίπου διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 28 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε επομένως από 13,6 δις ευρώ σε 9,5 δις ευρώ, με συνέπεια οι μέτοχοι να υφίστανται ήδη απώλειες άνω των 4 δις ευρώ.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα χειροτέρευσε σημαντικά η οικονομική θέση της Finansbank, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας κατά 17% περίπου. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 23.05.2006, η καθαρή θέση της Finansbank έχει μειωθεί κατά 164 εκατ. ευρώ. Ήδη η χρηματιστηριακή αξία της Finansbank διαμορφώνεται σε $4,7 δις ενώ το συμφωνηθέν τίμημα βασίζεται σε αποτίμηση $5,5 δις (ή ΤΛ 7,4 δις με ισοτιμία 1$=ΤΛ 1,35 που ελήφθη υπόψη κατά τη σύναψη της συμφωνίας).
Η συμφωνία εξαγοράς προβλέπει την καταβολή του τιμήματος σε δολάρια. Γι΄ αυτό το λόγο, παρά την πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η τιμή της μετοχής της Finansbank παρουσιάζει ανοδική τάση. Από την σύναψη της συμφωνίας εξαγοράς ο δείκτης τραπεζικών μετοχών μειώθηκε κατά 14% (από 93.241 μονάδες σε 80.155 μονάδες). Εάν η τιμή της Finansbank είχε ακολουθήσει τον τραπεζικό δείκτη, η χρηματιστηριακή της αξία θα είχε διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 14% δηλ. περίπου σε ΤΛ 6,4 δις. Αυτή είναι η πραγματική αποτίμηση της αξίας. Η αξία αυτή αντιστοιχεί σε $4 δις περίπου, με τη σημερινή ισοτιμία της τουρκικής λίρας (1$=ΤΛ 1,58).
Το υπερτίμημα που προτίθεται να καταβάλει η Ε.Τ.Ε. ανέρχεται σε $1,5 δις.
Παρά τις ανωτέρω εξελίξεις, η διοίκηση της Ε.Τ.Ε. αντί να αποσύρει την πρότασή της προχωρεί στην υλοποίηση αυτής της εξαιρετικά επιζήμιας συμφωνίας, χωρίς να έχει πληροφορήσει τους μετόχους επί των πραγματικών δεδομένων. Αυτή η ορθή πληροφόρηση απαιτείται να ελεγχθεί από εσάς αν συμπεριλαμβάνεται στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα τεθεί προς έγκρισή Σας. Σε διαφορετική περίπτωση έχετε υποχρέωση να μην το εγκρίνετε.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη χαρακτηριστική έλλειψη  πρόβλεψης για την μελλοντική κερδοφορία της FINANSBANK εκ μέρους της  CREDIT SUISSE (Σύμβουλος Εξαγοράς), στην από 3 Απριλίου 2006 επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ.…»

«… Μετά τις ανωτέρω αναλύσεις απαιτείται να επιδειχθεί ιδίως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αρμόζουσα (για τέτοια έκτασης επένδυση στην ασταθή αγορά της Τουρκίας) επιμέλεια, ώστε το Ενημερωτικό Δελτίο που θα τεθεί σε έλεγχο προς έγκριση να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, απαιτείται να περιλαμβάνεται έκθεση αποτίμησης της αξίας της FINANSBANK σύμφωνα με τους γενικούς – λογιστικούς κανόνες, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, καθώς και έκθεση του νομικού καθεστώτος που ισχύει στην Τουρκία σχετικά με την έγκριση της εξαγοράς Τουρκικών Τραπεζών.
 
Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες θα πρέπει να απορριφθεί ως μη νόμιμη η μέχρι τώρα γνωστή αποτίμηση της CREDIT SUISSE καθώς κυμαίνεται  μεταξύ πέντε και έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή με μια ασύμβατη για τους σκοπούς της αποτίμησης απόκλιση 25%.
Βεβαίως, αυτονόητη προϋπόθεση μιας έγκυρης αποτίμησης αποτελεί η αξιολόγηση πραγματικών στοιχείων της εξαγοραζόμενης Τράπεζας και σε καμιά περίπτωση με βάση τις διαβεβαιώσεις που παρέχει η εξαγοράζουσα Εθνική Τράπεζα Ελλάδος…»

«… Υποθέτουμε ότι σχετικές εκτιμήσεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο του Ενημερωτικού Δελτίου περί των πιθανών Κινδύνων που αφορούν στην εν λόγω εξαγορά.
Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι χρήζει εξέτασης το περιεχόμενο της σύμβασης κάλυψης των αναδόχων με την εξαγοράζουσα Ε.Τ.Ε., καθώς ενδέχεται οι όροι που έχουν συμφωνηθεί να μεταβάλλουν κατά τρόπο ανέλεγκτο τη μετοχική σύνθεση της Ε.Τ.Ε. μέσω της κάλυψης των αδιάθετων μετοχών από τους  αναδόχους στους οποίους σημειωτέον συμπεριλαμβάνεται και η (μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενη από την διοίκηση της ΕΤΕ) ανταγωνιστικών συμφερόντων CITΙGROUP.

Όλα τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι ότι θα τα λάβετε υπόψη κατά την σύμφωνη με το νόμο άσκηση των καθηκόντων Σας. Επίσης, δεδομένης της δραστικής συνέπειας του θέματος για τα δικά μας εύλογα κοινωνικά συμφέροντα, σας καλούμε να μας χορηγήσετε αντίγραφα των συμβάσεων κάλυψης με τους ανάδοχους τις  οποίες υποχρεωτικά οφείλει η Ε.Τ.Ε. να σας εγχειρίσει προτού εγκρίνετε το Ενημερωτικό Δελτίο, καθώς και την πλήρη Έκθεση νομικού ελέγχου…».
 
Τι απαντά η διοίκηση σε τουρκικά σενάρια για "ναυάγιο"
 
Τη βεβαιότητα του ότι θα εγκριθεί η εξαγορά της Finansbank από τις εποπτικές αρχές της Τουρκίας, εξέφρασε μιλώντας στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας προσκείμενο στον πρόεδρο της Τάκη Αράπογλου. «Είναι θέμα μερικών εβδομάδων να εγκριθεί και επίσημα η εξαγορά. Τα όσα γράφονται στον τουρκικό Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» εξηγεί το ίδιο στέλεχος.
 
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιες εφημερίδες της Τουρκίας αναφέρουν ότι το στρατιωτικό κατεστημένο αντιδρά στην εξαγορά της Finasbank από την Εθνική και επισημαίνουν το ενδεχόμενο η πανίσχυρη εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος της γείτονας να «μπλοκάρει» την συμφωνία.
 
Εν τω μεταξύ αύριο ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης της μετοχής χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
 
Πιθανότερες ημερομηνίες θεωρούνται η επόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου (αν το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάσει αύριο ) ή η  Τετάρτη 14 Ιουνίου (στην περίπτωση που το συμβούλιο συνεδριάσει την Τρίτη).