ΟΤΕ: Νωρίτερα στη σύνταξη όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα
Τετάρτη, 23-Δεκ-2009 09:00
Της Ρόης Χάικου
“Αναστάτωση” προκλήθηκε στους διαδρόμους του Μεγάρου του ΟΤΕ χθες αργά το μεσημέρι μετά την κυκλοφορία εσωτερικού εγγράφου από τη διοίκηση, το οποίο απευθυνόταν σε συγκεκριμένη ομάδα του προσωπικού.
Οι επικεφαλής του οργανισμού καλούσαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 150-200 άτομα, τα οποία έχουν θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα και δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη ή βρίσκονται πολύ κοντά στην σύνταξη.
Αρμόδια στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν στο Capital.gr ότι πρόκειται για το σύνηθες ετήσιο πρόγραμμα αποχωρήσεων, το οποίο προβλέπεται στην συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφει η διοίκηση με την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Κανονικά αυτό το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή κάθε καλοκαίρι και αφορά στους υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλους.
Ωστόσο, ο ΟΤΕ επέλεξε να επισπεύσει την αποχώρηση αυτού του προσωπικού ώστε να αποκομίσει νωρίτερα τα οφέλη από τη μείωση του μισθολογίου και όχι προς το τέλος της οικονομικής χρήσης 2010, όπως θα συνέβαινε αν το πρόγραμμα “έτρεχε” μετά τον Ιούνιο.
Από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν και οι ενημερωτικές επαφές με τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κίνητρα, υπό τα οποία θα γίνει η πρόωρη συνταξιοδότηση. Η διοίκηση προχωρά σε “στοχευμένες” κινήσεις προκειμένου να μειώσει τις σχετικές δαπάνες, καθώς το κόστος της μισθοδοσίας αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο για τον οργανισμό. Εξάλλου και η Deutsche Telekom έχει δώσει σαφείς εντολές στο management, διαμηνύοντας “φροντίστε τα κόστη σας”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν υπέγραψε την σχετική συμφωνία στην εφετινή συλλογική σύμβαση, κρίνοντας ότι πλέον υπάρχει έλλειψη προσωπικού και όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, η διοίκηση προχώρησε σε μονομερή ενέργεια.
Την στρατηγική για μείωση κόστους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου είχε προαναγγείλει ο ΟΤΕ στην τελευταία τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου. Μόνο από την αποχώρηση τον Σεπτέμβριο των 601 υπαλλήλων οι οποίοι εκκρεμούσαν από την εθελουσία του 2005-2006, το καθαρό όφελος στο μισθολόγιο του ΟΤΕ θα ανέλθει στα 6-7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης.
Και στο βάθος νέα εθελουσία....
Ο περιορισμός του μισθολογίου αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΤΕ, ωστόσο η διοίκηση γνωρίζει καλά ότι η μείωση του προσωπικού μέσα από μια νέα εθελουσία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε μια περίοδο όπου το οικονομικο-κοινωνικό κλίμα δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις.
Ωστόσο, η εθελουσία δεν έχει εγκαταληφθεί σαν ιδέα, το αντίθετο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΤΕ εξακολουθούν να καταγράφουν το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό στις διάφορες υπηρεσίες και παράλληλα να επεξεργάζονται τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν.
Κύκλοι της διοίκησης που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν ότι μέσα στη διετία 2010-2011 θα υπάρξει νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, χωρίς να προσδιορίζεται ακόμη ο ακριβής αριθμός του προσωπικού προς αποχώρηση.
Πρόσφατα πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Παναγής Βουρλούμης είχε σχολιάσει ότι επί του παρόντος οι συνθήκες δεν ευνοούν μια νέα εθελουσία, αλλά τόνισε ότι οι περικοπές στο εξής θα πρέπει να είναι στοχευμένες. “Ο ΟΤΕ δεν αντέχει να χάσει καλά στελέχη”, είχε πει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το προσωπικό δεν έχει μειωθεί όσο θα έπρεπε, γι΄ αυτό και θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι.
Όπως αναγράφεται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το εννεάμηνο του 2009, πέρυσι ο όμιλος ΟΤΕ κατέβαλλε 254,9 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις προσωπικού λόγο εξόδου από την υπηρεσία (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, τις ασφαλιστικές καλύψεις, τα κίνητρα κτλ). Το αντίστοιχο κονδύλι στο εννεάμηνο εφέτος ήταν 253 ευρώ. Η πρόβλεψη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου ήταν 107,2 εκατ. ευρώ το 2008 και 143,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
roi.haikou@capital.gr