Αναστροφή τάσης για τη ΔΕΗ

Τρίτη, 10-Νοε-2009 10:23

Εντυπωσιακή αναστροφή της τάσης σε σχέση με πέρυσι εμφάνισε η ΔΕΗ. Ειδικότερα, η Επιχείρηση ανακοίνωσε για το 9μηνο του έτους κέρδη μετά από φόρούς στα 642,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 244,6 εκατ. ευρώ πέρυσι καθώς "κατά το γ΄ τρίμηνο του 2009 συνεχίσθηκε η ευνοϊκή εξέλιξη των παραγότων που διαμόρφωσαν την κερδοφορία της εταιρείας στα δυο πρώτα τρίμηνα του έτους". 

Τα αποτελέσματα προ φόρων στο εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 869 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 258,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2008. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, ενώ το εννεάμηνο του 2008 το 54,6% των εσόδων της Εταιρείας δαπανήθηκε  για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2, το εννεάμηνο του 2009 το αντίστοιχο μέγεθος σημείωσε κατακόρυφη πτώση και διαμορφώθηκε σε 29,2%.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν στη ριζική αντιστροφή της περυσινής εικόνας είναι πρωτίστως:

* H κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων και  της ενέργειας που αγοράζει η ΔΕΗ, 

* Η αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπου 60%, της συμμετοχής των εγχώριων  «καυσίμων» (λιγνίτης, νερά, ΑΠΕ) στο  ενεργειακό μείγμα, έναντι 50,9% το εννεάμηνο του 2008 και, σε μικρότερο βαθμό, 

* Η μείωση της ζήτησης που αφορά κυρίως κατηγορίες πελατών με χαμηλά τιμολόγια.

Εξάλλου, αναφέρεται πως αντίθετα, η επίπτωση της μειωμένης ζήτησης στις πωλήσεις και τα έσοδα της ΔΕΗ ήταν σημαντικά μικρότερη από τη θετική επίδραση των πιο πάνω παραγόντων.

* Λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών των καυσίμων  και της μειωμένης ζήτησης Η/Ε σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι δαπάνες για υγρά  καύσιμα, φυσικό αέριο  και αγορές  ενέργειας μειώθηκαν κατά € 1.055 εκατ., μείωση 46,6%.

* Επιπρόσθετα, το εννεάμηνο του 2009, η υδροηλεκτρική παραγωγή ήταν κατά 1.013.000 ΜWH μεγαλύτερη (39,8%) από το αντίστοιχο μέγεθος του εννεαμήνου του 2008, που ήταν μια περίοδος με πολύ χαμηλή υδραυλικότητα, ενώ παράλληλα, η παραγωγή Η/Ε από λιγνιτικούς σταθμούς αυξήθηκε κατά 1.335.000 ΜWH (6,1%).

* Ο κύκλος εργασιών  ανήλθε σε € 4.494,5 εκατ. από € 4.416,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2008, αυξημένος κατά € 78,2 εκατ. (1,8%).

* Tα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 1.374,6 εκατ. έναντι € 280,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, αυξημένα κατά € 1.093,8 εκατ. Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 30,6%, σε σύγκριση με 6,4% το εννεάμηνο του 2008.


Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τ. Αθανασόπουλος, δήλωσε:

«To  2009 αναμένεται να είναι μία χρονιά με καλές οικονομικές επιδόσεις, δεδομένης της ευνοϊκής  συγκυρίας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια που οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας, στην αυξημένη συμμετοχή της λιγνιτικής και   υδροηλεκτρικής παραγωγής στο ενεργειακό  μείγμα, καθώς και στη  μείωση της ζήτησης από κατηγορίες πελατών με χαμηλά τιμολόγια. 

Οι σημερινές επιδόσεις θα πρέπει, όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να βελτιωθούν, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού μας προγράμματος, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για να συνεχίσει η Εταιρεία μας να παρέχει με αξιοπιστία ηλεκτρική ενέργεια, να διατηρήσει τις χαμηλές τιμές για τους πελάτες της και να βελτιώσει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα».

* Δείτε την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα μεγέθη 9μήνου στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"