ΔΕΗ: Στην αύξηση των τιμολογίων επιμένει ο κ. Μανιατάκης (update)
Τετάρτη, 24-Μαϊ-2006 11:06
Την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιπλέον κόστος που υφίσταται η ΔΕΗ λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ζήτησε εμμέσως ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Δημήτρης Μανιατάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Εξάλλου, ο κ. Μανιατάκης είπε ότι είναι πολύ χαμηλά τα πάγια της ΔΕΗ τα οποία είναι κατά μέσα όρο 1,7 ευρώ το μήνα, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ όπου τα πάγια είναι 12,40 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιατάκη, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν ιδιαιτέρως αρνητικά το 2005 (μείωση κατά 53,6% των καθαρών κερδών και κατά 24,9% των EBITDA) γεγονός το οποίο και οφείλεται στη δραματική άνοδο των τιμών των καυσίμων και στο επιπλέον κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως προκύπτει από την ομιλία του κ. Μανιατάκη, η ΔΕΗ θεωρεί ως μεταβατικό έτος το 2005 και εναποθέτει τις ελπίδες της για την ανάκαμψη των οικονομικών της αποτελεσμάτων, στην εφαρμογή του προγράμματος μετασχηματισμού, αλλά και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό σε συνεργασία με την Contour Global και ίσως με την Ευρωπαϊκή Ττράπεζα Επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Νίκος Πιλαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ικανοποιητική αύξηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και την Παρασκευή αναμένεται να υπάρχει νέα συνάντηση με τη διοίκηση.
Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή για την απελθούσα χρήση. Η ΔΕΗ θα διανείμει συνολικά 116 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου το 51% θα κατευθυνθεί προς το βασικό της μέτοχο, το κράτος.