Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2009 09:59

  Η κρίση ψαλιδίζει τα κέρδη του εφοπλιστή Μαρινάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Κώστα Νάνου 

  Ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, έχοντας συμφωνήσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη για την είσοδο του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός με συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είδε την κερδοφορία της εισηγμένης του εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά να μειώνεται σημαντικά λόγω της κρίσης που επιμένει να πλήττει τη ναυτιλία. 

  Η Capital Product Partners, τα κέρδη της οποίας υπέστησαν πτώση της τάξεως του 35% στη διάρκεια του δευτέρου τρίμηνου σε σχέση με πέρυσι, συνιστά την αιχμή του δόρατος του ναυτιλιακού ομίλου, που ανήκει στον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη. Είναι εισηγμένη τα τελευταία τρία χρόνια στο Χρηματιστήριο Nasdaq και δραστηριοποιείται στην αγορά των δεξαμενόπλοιων.

  Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 8,1 εκατ. δολάρια έναντι κερδών 12,5 εκατ. δολαρίων που είχε εμφανίσει η εταιρεία την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα δε έσοδα της εταιρείας στο ίδιο διάστημα καταγράφουν μικρότερη μείωση φτάνοντας στα 31,2 εκατ. δολάρια από 32,03 εκατ. δολάρια πέρυσι. Σε επίπεδο πάντως εξαμήνου τα έσοδα παραμένουν αυξημένα σε σχέση με το 2008 (63,5 εκατ. δολάρια έναντι 59,2 εκατ. δολαρίων) λόγω βέβαια των καλύτερων επιδόσεων του πρώτου φετινού τριμήνου. 

  Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στη μεγαλύτερη πίεση των τελευταίων χρόνων που δέχεται η “spot” αγορά στα δεξαμενόπλοια.

  Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Λαζαρίδης με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον κατέγραψαν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

  Η διοίκηση της εταιρείας πάντως αποφάσισε να διανείμει μέρισμα 0,41 δολάρια ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο ίσο με το μέρισμα του πρώτου τριμήνου.

  Η Capital Product Partners εισήχθη το Μάρτιο του 2007 στην αμερικανική χρηματαγορά του Nasdaq, με στόλο που αριθμούσε τότε οκτώ product tankers. Ενδεικτικό της ραγδαίας της ανάπτυξης είναι ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την είσοδο της στο αμερικανικό χρηματιστήριο μέχρι σήμερα, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον στόλο της.

  Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 18 δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού και προϊόντων αργού, διπλού τοιχώματος και συνολικής χωρητικότητας 853.500 τόνων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 12 product tankers Ice Class 1A, αποτελώντας το μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο με αυτού του τύπου πλοία. Με μέσο όρο ηλικίας τα 2,5 χρόνια, όλα τα δεξαμενόπλοια της Capital Product Partners είναι ναυλωμένα με συμβόλαια μέσης και μακράς διάρκειας από παγκόσμιους πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως μεταξύ άλλων η BP και η Shell.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ