Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα
Τρίτη, 16-Ιουν-2009 10:17
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ προτίθεται να πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα με στόχο την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας και την απόκτηση προβαδίσματος του ομίλου έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο διεθνώς.
Στελέχη της ΤτΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης σχολίασαν ιδιαίτερα θετικά την απόφαση για ΑΜΚ της ΕΤΕ, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται περαιτέρω η ήδη ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Εθνικής. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτήρισε θετική σε αυτή τη συγκυρία την απόφαση της ΕΤΕ για ΑΜΚ, σημειώνοντας ότι «η χαρά του επόπτη είναι να βλέπει τράπεζες να ενισχύουν τα κεφάλαια τους. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι το μέγεθος δίνει και ανταγωνιστικότητα».
Στο ερώτημα αν υπάρχει φόβος να «στραγγίξει» η αγορά από ρευστό, σημείωσε ότι η αγορά είναι διεθνής και οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μία κουκίδα μέσα σε αυτή τη διεθνή αγορά. Σε ερώτημα επίσης αν η ΕΤε θα χρησιμοποιήσει τα εν λόγω κεφάλαια για εξαγορές, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι «προφανώς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να προχωρήσει και σε εξαγορές», χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα το πράξει.
Κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΕ μιλώντας στο Capital.gr δήλωσε ότι θα αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος και για αυτό το λόγο απαιτείται για την Εθνική η επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας.
Επιπρόσθετα το ίδιο στέλεχος προβλέπει ότι εντός των επόμενων μηνών και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θεωρώντας ότι η κρίση κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώνεται προς το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των €1 250 εκατ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι δύο (2) νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε εννέα (9) παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές και με τιμή διάθεσης Ευρώ 11,30 ανά νέα μετοχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την προτεινόμενη ΑΜΚ και τους σχετικούς όρους.
Η ΑΜΚ αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και δίνει το προβάδισμα στην ΕΤΕ έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο διεθνώς, λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Η ΑΜΚ είναι μία ακόμη συνετή κίνηση από μέρους της ΕΤΕ δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα η ΑΜΚ επιτρέπει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη.
Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ 3μήνου στις 29/5/2009, παρά τις αντίξοες διεθνείς οικονομικές συνθήκες η Τράπεζα και οι εταιρείες του Ομίλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, επιτρέποντας στον Όμιλο να διατηρεί ικανοποιητική κερδοφορία.
Οι διεθνείς οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Goldman Sachs International θα είναι οι από κοινού συντονιστές (joint global coordinators) και μαζί με τους JP Morgan και Morgan Stanley & Co. International συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές. Με τις προαναφερόμενες Τράπεζες θα συναφθεί σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της ΑΜΚ.
Το χρονοδιάγραμμα για την προτεινόμενη ΑΜΚ και οι σχετικές λεπτομέρειες για το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας (http://www.nbg.gr) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, κος Τάκης Αράπογλου, δήλωσε: «Οι σημερινές συνθήκες στον τραπεζικό χώρο απαιτούν εγρήγορση και ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα που θα αναπροσαρμόσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της επάρκεια, θα αποκτήσει σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Για το σκοπό αυτό, η ΕΤΕ προχωρεί αποφασιστικά στη σημερινή προτεινόμενη ΑΜΚ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική παρουσία της στη ΝΑ Ευρώπη. Στόχος μας και επιθυμία είναι η συμμετοχή όλων των μετόχων μας στην προτεινόμενη αύξηση».
Τι ειπώθηκε στο conference call
Ανάλογο με το discount σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών είναι το discount που αντανακλάται στην τιμή διάθεσης των 11,30 ευρώ, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ για την ΑΜΚ σε τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε της ανακοίνωσης.
Σε 10,1% από 8,3% θα διαμορφωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της ΕΤΕ μετά την ΑΜΚ, ενώ σε 12,3% από 10,4% θα διαμορφωθεί ο δείκτης Tier 1, όπως επισημάνθηκε, ενώ σημειώθηκε με έμφαση ότι η αύξηση κεφαλαίου δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την κερδοφορία ή τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ούτε αποτελεί ενίσχυση του «μαξιλαριού» έναντι προβλέψεων, οι οποίες για το β’ τρίμηνο αναμένονται στα ίδια επίπεδα με το α’ τρίμηνο.
Η σημαντική στρατηγική ευελιξία που θα προσφέρει στην ΕΤΕ η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην τράπεζα να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια από πλεονεκτική θέση και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες εξαγορών αν και όταν αυτές προκύψουν, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ, σημειώνοντας ότι γεωγραφικά η αναζήτηση ευκαιριών εστιάζεται στη ΝΑ Ευρώπη, από την οποία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου.
Κατηγορηματικά διαψεύσθηκαν επίσης τα σχέδια εξαγοράς τράπεζας στην Ελλάδα. "Η ελληνική αγορά είναι ξεκάθαρα εκτός των σχεδίων μας», επισημάνθηκε. «Για όσους γνωρίζουν την ελληνική αγορά, μία τέτοια κίνηση ποτέ δεν θα είχε νόημα. Δεν υπάρχει ούτε τέτοια προοπτική, ούτε πρόθεση, ούτε σχέδιο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές διαπιστώνει επίσης η διοίκηση της ΕΤΕ, ιδιαίτερα στις αγορές συναλλάγματος και κρατικών ομολόγων. Το ίδιο ισχύει τόσο για την τουρκική λίρα όσο και για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, στα οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση η τράπεζα, όπως αναφέρθηκε, με τη διοίκηση ωστόσο να υπογραμμίζει ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει».
Ρωσία και Ουκρανία δεν περιλαμβάνονται γεωγραφικά στις προτεραιότητες της ΕΤΕ για πιθανές εξαγορές, διευκρινίστηκε ότι υποψήφιες αγορές είναι αυτές όπου η ΕΤΕ δεν έχει σημαντική παρουσία έως τώρα, «ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο» ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η γεωγραφική διάσταση των σχεδίων της τράπεζας.
Την εκτίμηση ότι και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εξέφρασε παράλληλα η διοίκηση της ΕΤΕ, σημειώνοντας ότι «κάθε μία από αυτές έχει το δικό της σχέδιο και θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».
Ως προς την ΑΜΚ της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας, υπογραμμίστηκε με έμφαση ότι πρόκειται για μία απόφαση καθαρά αυτόνομη, χωρίς να σχετίζεται με κανένα τρόπο με ενδεχόμενες συζητήσεις με εποπτικές αρχές ή οίκους αξιολόγησης.
Σπύρος Καπράλος: Θετική για την αγορά η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ
"Καλό βήμα για την αγορά και την ισχυροποίηση των τραπεζών" χαρακτηρίζει την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος, "ειδικά σε μία περίοδο που φαίνεται ότι διαμορφώνεται καλύτερο κλίμα μεταξύ των ξένων επενδυτών".
Ο κ. Καπράλος εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι η απόφαση της ΕΤΕ θα δημιουργήσει κάποια πίεση στην αγορά, η οποία όμως "όχι μόνο θα είναι εντελώς προσωρινή, αλλά σίγουρα θα δώσει και καινούργια ρευστότητα στην ελληνική αγορά".
Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν εξέλαβε θετικά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. με τιμή διάθεσης 11,30 ευρώ, ισχυροί παράγοντες εκτιμούν ότι η πραγματοποίησή της μεταξύ άλλων θα αποβεί επωφελής και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
ΥΠΟΙΚ: "Θωρακίζεται περισσότερο το τραπεζικό σύστημα της χώρας"
"Η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αφού με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών", σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά από ερωτήσεις σχετικά με την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
"Στο πλαίσιο αυτό", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί με βάση την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσιακής τους θέσης".
Αναλυτικά Στοιχεία Ανακοίνωσης
Για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί προς τούτο στο πλαίσιο του Νόμου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 15/5/2008. To Ενημερωτικό Δελτίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.