Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2009 09:58

  Παρίσι με άρωμα... μαστίχας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο κέντρο του Παρισιού, μιας μητρόπολης με περισσότερους κατοίκους απ’ ότι ολόκληρη η Ελλάδα, μπορεί να δει κανείς τις επιρροές πολλών και ετερόκλητων μεταξύ τους πολιτισμών. Οι περισσότεροι σχετίζονται με τις πρώην (και νυν) γαλλικές αποικίες σε ολόκληρο τον πλανήτη και δίνουν στην «πόλη του φωτός» μια μοναδική αισθητική, οσμή και γεύση.

  Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η υπερπροσφορά γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων καθιστά δύσκολη την είσοδο νέων τάσεων, ωστόσο οι κάτοικοι της πόλης έχουν «εκπαιδευτεί» να είναι δεκτικοί σε οτιδήποτε νέο. Αυτό πιθανότατα σκέφθηκαν οι παραγωγοί της μαστίχας, αποφασίζοντας να κάνουν το νέο εκτός συνόρων βήμα τους ανοίγοντας το 16ο κατάστημα της αλυσίδας στην καρδιά του Παρισιού. 

  Η -ακόμη και σήμερα- έντονη παρουσία Ελλήνων στην γαλλική πρωτεύουσα, είναι βέβαιο ότι έπαιξε ρόλο στην επιλογή. Άλλωστε το κατάστημα άνοιξε κοντά σε περιοχές που παραδοσιακά επέλεγαν οι Έλληνες. Κοντά στη Rue Mouftarde αλλά και το Quartier Latin. Στόχος όμως είναι να κάνουν γνωστό το προϊόν στους Γάλλους, όπως λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κος. Γιάννης Μανδάλας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που χρησιμοποίησαν τη λέξη mastiha, αντί του γαλλικού mastic, που σημαίνει επίσης και στόκος που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση τζαμιών. 

  Το πρώτο test άλλωστε είχε ήδη γίνει όταν τοποθετήθηκαν τα προϊόντα στην πασίγνωστη Galleries Lafayette και έτυχαν σημαντικής υποδοχής. Για την εταιρεία της ένωσης μαστιχοπαραγωγών, η επέκταση εκτός συνόρων αποτελεί εκτός από δικαίωση και ένα τεστ αντοχής του ίδιου του προϊόντος που στο παρελθόν λατρεύτηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας μελετά προσεκτικά κάθε κίνηση, καθώς σύμφωνα με τον κο. Μανδάλα, κάθε αποτυχημένη κίνηση μπορεί να βλάψει εκτός από την εταιρεία και την αναγνωρισιμότητα του ίδιου του προϊόντος. 

  Το κατάστημα στο Παρίσι, άνοιξε με τη μορφή franchise και ιδιοκτήτες είναι οι πασίγνωστοι στην ελληνική κοινότητα του Παρισιού αφοι Μαυρομάτη, που διατηρούν επίσης εστιατόρια, delicatessen και μονάδα catering, ενώ εις εξ’ αυτών έχει τιμηθεί και με αστέρι Michelin. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο δήμαρχος του 5ου διαμερίσματος και παρευρέθησαν ο Έλληνας και ο Κύπριος πρέσβης στο Παρίσι, γάλλοι πολιτικοί, έλληνες ευρωβουλευτές και καλλιτέχνες. 

  Η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπου η μαστίχα μπορεί να τύχει θερμής υποδοχής. Κυρίως πρόκειται για περιοχές που σε περασμένες δεκαετίες ή αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα είτε για τη δημιουργία καλλυντικών είτε για μαγειρική χρήση αλλά στη συνέχεια η εξαγωγή της σταμάτησε με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι άγνωστο πια. Ήδη υπάρχουν καταστήματα mastihashop στη Ν. Υόρκη, την Κύπρο ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξει και το δεύτερο κατάστημα της αλυσίδας στη Τζέντα της Σ. Αραβίας. 

  Η Meditera Α.Ε. είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χ.Α. που αναπτύσσει τα καταστήματα Mastiha Shop. Ελέγχεται από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να αναδείξει προϊόντα που στηρίζονται στη μαστίχα Χίου. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει επίσης η Attica Ventures (θυγατρική της Attica Bank) αλλά και η οικογένεια του Χιώτη εφοπλιστή Τσάκου (ΤΕΝ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ