FG Europe: Άφαντοι οι Ελληνες θεσμικοί

Τρίτη, 24-Μαρ-2009 09:29

Η εταιρεία FG Εurope παρουσιάστηκε χθες στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Πρόκειται αντικειμενικά για μια οργανωμένη εμπορική εταιρεία με καλά σήματα (Fujitsu, Sharp κ.ά), με υψηλά περιθώρια κέρδους, με δραστηριότητες στην ενέργεια και διαχρονικά ικανοποιητική μερισματική πολιτική, όλα αυτά βεβαίως με τον κίνδυνο ότι δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο με ελαστική ζήτηση.

Παρ΄όλα αυτά η εμπιστοσύνη των Ελλήνων Θεσμικών Επενδυτών στην εταιρεία δεν είναι ανάλογη, καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο το ποσοστό των Ελλήνων θεσμικών είναι μόλις 0,61% σε αντίθεση με τους ξένους θεσμικούς που έχουν το 8%. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ελέγχεται από τον κ. Γ. Φειδάκη με 54,61% και τον όμιλο Ρέστη με 11,36%. Συμμετοχή με 4,41% έχει η ιαπωνική Fujitsu, ενώ 20% κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. 

Η διοίκηση της FG Europe αναμένει για το 2009 δωδεκαπλασιασμό των εσόδων από την ενέργεια στην οποία δραστηριοποιείται μέσω της RF Energy όπου ελέγχει το 40% αφού μετά τις τελευταίες εξαγορές η εγκατεστημένη ισχύς έχει φτάσει τα 70,6 MW. Τα έσοδα της RF Energy το 2008 διαμορφώθηκαν στα 1,6 εκατ. ευρώ. Eπισης, η RF Energy βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης για 11 αιολικά πάρκα στη νότιο Εύβοια, ισχύος 387 MW, 25,5 MW στο όρος Παναχαικό, καθώς και άλλα αιολικά πάρκα ισχύος 48 MW. 

Στη βασική δραστηριότητα της εταιρείας που είναι τα κλιματιστικά (110 εκατ. τζίρο το 2008 από τα 144 εκατ. ευρώ συνολικά του ομίλου), η διοίκηση εκτιμά ότι τα καλά περιθώρια κέρδους του 2008 θα διατηρηθούν τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2009 καθώς οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, τα αποθέματα έχουν αυξηθεί όταν η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ ήταν στο 1,50 και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης δανείων βρίσκεται στο 5,5%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των αποθεμάτων στο τέλος του 2007 ήταν 35,4 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2008 ξεπέρασαν τα 64 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, η διοίκηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις πωλήσεις κλιματιστικών στην ελληνική αγορά, τα Βαλκάνια και την Ιταλία, ενώ εκτιμά ότι στην Τουρκία οι εξαγωγές θα αυξηθούν. Πέρσι στην Τουρκία πωλήθηκαν κλιματιστικά αξίας 6,85 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη αγορά είναι ορατός ο κίνδυνος από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. 

Και το 2009 θα συνεχιστεί η σταδιακή απεμπλοκή της εταιρείας από την κινητή τηλεφωνία. Τα έσοδα από τη διάθεση καρτών προπληρωμένου χρόνου από 34,7 εκατ. ευρώ το 2007 περιορίστηκαν το 2008 σε 15,33 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου, ανήλθαν το 2008 στα 14,67 εκατ. ευρώ έναντι 13,23 εκατ. το 2007, αυξημένα κατά 10,88%. Η εταιρεία θα διανείμει συνολικά προμέρισμα και μέρισμα 26,50 λεπτών. Το P/Ε της εταιρείας διαμορφώνεται στο 4 και η μερισματική απόδοση (μόνο από τη διανομή του υπόλοιπου μερίσματος) στο 12,5%.