Οφειλές από ΟΤΑ-Δημόσιο δυσκολεύουν την Spider-Πέτσιος

Πέμπτη, 05-Μαρ-2009 09:38

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
 
Υπό καθεστώς περιορισμένης ρευστότητας αναγκάζεται να λειτουργεί το τελευταίο διάστημα η μεταλλοβιομηχανία Spider λόγω της καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου αλλά και των αλλαγών λόγω κρίσης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της γιαννιώτικης εταιρείας εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους -όπως προβλέπει η νομοθεσία- εβδομάδα 3 ή 4 ημερών προκειμένου να μην αναγκαστεί να πραγματοποιήσει κινήσεις μείωσης προσωπικού. Η διοίκηση της Spider που έχει ήδη συναντηθεί με φορείς των εργαζομένων μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Μετάλλου Νομού Ιωαννίνων, επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρούσα κατάσταση αποδόθηκε στην καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) προς την εταιρεία αλλά και στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κρίση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Ήδη, πάντως, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις δέκα εργαζομένων, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε κινήσεις ελαστικοποίησης των ημερών εργασίας, πόσο μάλλον απολύσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση (εννεάμηνο 2008), οι απαιτήσεις από πελάτες της εταιρείας ανέρχονταν στα 23,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό των λοιπών απαιτήσεων έφθανε τα 3,2 εκατ. ευρώ. 

Από αυτά, ποσό 7,9 εκατ. ευρώ αφορά οφειλές Δήμων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και γενικότερα του ελληνικού Δημοσίου και επιπλέον ποσό 7,8 εκατ. ευρώ πελάτες χονδρικής. Η διοίκηση της Spider στο εννεάμηνο πραγματοποίησε πρόβλεψη απομείωσης πελατών ύψους 488 χιλ. ευρώ, καθώς «τυχόν καθυστερήσεις στις πληρωμές από ΟΤΑ και Δημόσιο είναι βεβαίας εισπράξεως και δεν απαιτείται περαιτέρω πρόβλεψη απομείωσης». 

Το σύνολο της καθαρής θέσης ανήλθε στα 25,4 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της διαμορφώθηκε στα 38,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16,1 αφορούν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Η εταιρεία στο ίδιο διάστημα μείωσε τις ζημιές της στα 234 χιλ.ευρώ από ζημιές 1,3 εκατ.ευρώ το περυσινό εννεάμηνο.  

Η Spider τα τελευταία χρόνια έχει προμηθεύσει τους περισσότερους ΟΤΑ, δήμους και οργανισμούς του δημοσίου με κάδους απορριμμάτων διαφόρων χωρητικοτήτων και ειδικά οχήματα στο πλαίσιο του «Σχεδίου Καποδίστρια», κατέχοντας ποσοστό άνω του 60% της συγκεκριμένης αγοράς.
 
nikos.chrissikopoulos@capital.gr