Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη
Αγωγή εναντίον της Deutsche Bank κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Η αγωγή κατατέθηκε στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του γερμανικού οίκου, στην οποία μείωνε την τιμή-στόχο στα 4,40 ευρώ, από τα 28 ευρώ προηγουμένως, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία της Τράπεζας, καθώς και τη σύσταση.
Η Πειραιώς με ανακοίνωσή της εξέφραζε την κατάπληξή της για τις «αυθαίρετες» όπως τις χαρακτήριζε υποθέσεις και τα «σοβαρά λάθη» της έκθεσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "επιφυλάσσεται να προσφύγει με νομικές ενέργειες στα αρμόδια δικαστήρια".
Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς με ΕΒΕΑ για δάνεια σε ΜμΕ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 370 εκατ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ανακοίνωσε της συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με τον ΕΒΕΑ για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.
Όπως αναφέρθηκε το 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην περιοχή της Αττικής. Στις επόμενες δύο εβδομάδες, κοινή Επιτροπή του Επιμελητηρίου και της Τράπεζας, θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, τα κριτήρια και τους τραπεζικούς όρους. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα προγράμματα για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, θα συζητηθούν στη συνέχεια και με τα άλλα μεγάλα Επιμελητήρια της χώρας.
Στο πλαίσιο της Γ.Σ. ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, παρά τη μη συμμετοχή των τραπεζών της σε «τοξικά προϊόντα». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αποτελεσματικότερα και με μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ωστόσο, στο σημερινό διεθνοποιημένο περιβάλλον, η κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας εξαιτίας της δυσπιστίας που δημιουργήθηκε, επιβάλει και στην Ελλάδα, την λήψη μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, την δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικών κλάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρων υποστήριξης της ζήτησης και επιτάχυνσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Ο κ. Σάλλας θεωρεί ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη θωράκιση της αγοράς είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί πρόσθετο πακέτο στήριξης. Ακόμη σημείωσε ότι, η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ομαλοποιείται σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της τράπεζας στα προγράμματα στήριξης, επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και ήδη έχει εγκρίνει πάνω από το 50 % των αιτήσεων που της έχουν υποβληθεί. Επίσης, υλοποιεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς ακόμη, στο πλαίσιο των εργασιών της, εκταμίευσε δάνεια ύψους περίπου 900 εκατομ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Εγκρίθηκε η ΑΜΚ κατά 370 εκατ. ευρώ
Στο μεταξύ, στη γενική συνέλευση των μετόχων, εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 370 εκατομ. ευρώ, με την έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Στη συνέλευση συμμετείχε περίπου το 30% των μετόχων.
Ερωτηθείς ο κ. Σάλλας για τη διανομή μερίσματος, όσον αφορά τη χρήση του 2008, δήλωσε ότι θα προταθεί το 35% επί των κερδών της τράπεζας, όπως προβλέπει ο νόμος.