Στροφή 180 μοιρών από ΔΕΗ για τα τιμολόγια
Τρίτη, 18-Νοε-2008 13:12
Στροφή 180 μοιρών κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ στο νέο business plan που παρουσιάζεται στους αναλυτές το απόγευμα. Κάτω από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το αρχικό σχέδιο, μειώνεται κατά πολύ η αύξηση στα τιμολόγια που προβλέπεται για τα επόμενα 6 χρόνια και ειδικότερα προβλέπονται δύο σενάρια.
Το πρώτο από αυτά μιλά για αυξήσεις 5% πάνω από τον πληθωρισμό στην εξαετία, δηλαδή αν προστεθεί σε αυτό ο ετήσιος εκτιμώμενος πληθωρισμός (3% ετησίως) προτείνεται για την εξαετία σωρευτική αύξηση της τάξης του 23%. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της ΔΕΗ προέβλεπε σωρευτικές αυξήσεις στην εξαετία της τάξης του 35%.
Το δεύτερο σενάριο διατηρεί μεν την αρχική πρόταση για αυξήσεις μέχρι 35% έως το 2014, ωστόσο ενσωματώνει σε αυτό το ποσοστό και το κόστος για την αγορά του 100% των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που θα κληθεί η ΔΕΗ να καταβάλει από το 2012 και μετά βάσει των σχετικών κοινοτικών οδηγιών (το κόστος αυτό για το έτος 2013 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ).
Χάρης Φλουδόπουλος