ΕΤΕΜ: Ζημιογόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008
Τετάρτη, 13-Αυγ-2008 16:51
Ζημιές της τάξης των 1,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος ΕΤΕΜ στο πρώτο εξάμηνο του 2008, έναντι κερδών ύψους 2,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΕΤΕΜ ανήλθαν στα 83,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,96% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007.
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων & αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 6,8 εκατ. ευρώ, ή 8,14% επί των πωλήσεων, έναντι 8,4 εκατ. ευρώ (9,90% επί των πωλήσεων).
Τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσιάζονται αρνητικά κατά το 1ο εξάμηνο του 2008, όπου παρατηρείται ζημιά 99,2 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών κέρδη 2,7 εκ. ευρώ το 2007.
Σε εταιρικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών και οι δείκτες κερδοφορίας ακολουθούν την ίδια τάση με τα αντίστοιχα ενοποιημένα μεγέθη. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα μετά από φόρους παρουσιάζονται αρνητικά κατά 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Τέλος, τα EBITDA ανήλθαν στα 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ ( μείωση 47%), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στα -3,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,7 εκατ. ευρώ το 2007.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κάμψη των οικονομικών μεγεθών κατά το 1ο εξάμηνο του 2008 οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης, τόσο στην Ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές, στην αύξηση λοιπών στοιχείων κόστους όπως η ενέργεια, στην αύξηση των ναύλων, στην υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς και στην αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων.