Αναταραχές στη Vodafone, "καραδοκούν" οι ανταγωνιστές
Πέμπτη, 07-Αυγ-2008 08:41
Του Σταμάτη Ζαχαρού
"Σαφάρι" πελατών έχουν εξαπολύσει η Cosmote και η Wind Hellas, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την αδράνεια που παρατηρείται από πλευράς Vodafone, η οποία αποδίδεται κυρίως στις εκτενείς αλλαγές που πραγματοποιεί η νέα διοίκηση. Στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, οι επιδόσεις της Vodafone συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλές και πλέον μένει να δούμε με ποιόν τρόπο θα αντεπιτεθεί η θυγατρική του βρετανικού κολοσσού. Την ίδια ώρα το "εκρηκτικό" κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Vodafone εντείνεται, με τους εργαζομένους να αντιδρούν στις πρακτικές της διοίκησης και ένα "Υπό Σύσταση Σωματείο Εργαζομένων" να κάνει την εμφάνισή του με ανακοινώσεις-καταγγελίες.
Ειδικότερα, από την αρχή του έτους η Vodafone έχει εμφανίσει πτώση στις συνδέσεις με συμβόλαιο που ήταν παραδοσιακά το προπύργιo της. Στο πρώτο τρίμηνο τα συμβόλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 22.000, ενώ αντίστοιχο αναμένεται από παράγοντες της αγοράς να είναι το μέγεθος και για τo δεύτερο -παραδοσιακά καλύτερο- τρίμηνο. Η Cosmote στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσει τις 25.000 συμβόλαια. Μπορεί η διαφορά να μοιάζει μικρή, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά μπορεί να εξηγήσει πολλά. Στις συνδέσεις της Vodafone συμπεριλαμβάνονται αυτές του προϊόντος "Vodafone για το σπίτι" που ουσιαστικά είναι το προϊόν σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας, οι οποίες εκτιμώνται σε λίγο λιγότερες από τις μισές συνολικά συνδέσεις.
Τις συνδέσεις της Vodafone εκτιμάται ότι ξεπέρασε και η "μικρότερη" Wind, με αριθμό που υπολείπεται όμως αυτόν της Cosmote. Η Wind μάλιστα επικράτησε “κατά κράτος” στο κομμάτι των προπληρωμένων συνδέσεων, όπου είναι ούτως ή άλλως ισχυρή. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, στο β΄ τρίμηνο η εταιρεία θα ανακοινώσει σχεδόν 230.000 καρτοκινητά (με όλα τα brands που ελέγχει) έναντι μόλις 55.000-60.000 καρτοκινητών της Vodafone. Η Cosmote αναμένεται να ξεπεράσει τις 250.000 καρτοκινητά.
Άλλωστε, η Cosmote αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα μεγέθη της, καθώς προ ημερών παρουσίασε ανάλογο προϊόν σταθερής τηλεφωνίας με τη Vodafone που δε χρειάζεται σταθερό δίκτυο και θα προσελκύσει προφανώς πελάτες, καθώς η σύνδεση γίνεται άμεσα, όπως σε ένα προϊόν κινητής τηλεφωνίας. Η Wind έχει επιλέξει άλλο μοντέλο σταθερής τηλεφωνίας με σταθερό δίκτυο, μέσω της θυγατρικής Tellas και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς προσφέρει υπηρεσία ανάλογη με αυτή των εναλλακτικών, αλλά και εξυπηρέτηση από σημεία φυσική παρουσίας, από τα καταστήματα Wind.
Το “σαφάρι” όμως δεν περιορίζεται μόνο στο λανσάρισμα προϊόντων. Το δίκτυο Γερμανός, που ελέγχεται από την Cosmote, προσφέρει με κάθε νέα σύνδεση και αγορά συγκεκριμένης συσκευής, φουσκωτό ηλεκτροκίνητο Jet Ski και εν μέσω θέρους μπορεί να δελεάσει πολλούς συνδρομητές. Η Wind από την πλευρά της δίνει δώρο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή με κάθε νέα σύνδεση για δύο χρόνια. Όπως ήταν φυσικό, το προϊόν έγινε ανάρπαστο.
Το αν μπορεί να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση η Vodafone θα φανεί πλέον από τις αρχές Σεπτέμβρη. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει τη φήμη ικανότατου στελέχους που γνωρίζει τα καταναλωτικά προϊόντα και έχει βαθιά γνώση του marketing. Θα πρέπει, ωστόσο, να στελεχώσει τα αρμόδια τμήματα και κυρίως να κατευνάσει τα πνεύματα εντός της εταιρείας που έχουν οξυνθεί μετά τις διαδοχικές απολύσεις.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανακοίνωση ενός "Υπο Σύσταση Σωματείου Εργαζομένων Vodafone" που δεν έχει όμως κανένα στοιχείο επικοινωνίας (εκτός από ένα web-mail) και ως εκ τούτου στερείται της πλήρους αξιοπιστίας που θα μπορούσε να έχει ένα εκλεγμένο και επίσημο σωματείο εργαζομένων.
Παρά ταύτα, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: "Τις τελευταίες μέρες στο στόχαστρο βρέθηκαν οι συνάδελφοι ενός σημαντικού κομματιού του Network Maintenance (NM). Η διοίκηση της εταιρείας θέλει να τους δώσει outsourcing στην εταιρεία Κintec: μια εταιρεία εντελώς ασήμαντου μεγέθους μπροστά στη Vodafone, με τη γνωστή αναξιοπιστία απέναντι στις υποχρεώσεις της προς την εταιρεία, μια εταιρεία που φημίζεται για τις ιδιαίτερα άσχημες εργασιακές συνθήκες, τους χαμηλότατους μισθούς κλπ. Το μάνατζμεντ της Vodafone προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους συναδέλφους: ακυρώνοντας άδειες και επαγγελματικά ταξίδια, τους κάλεσε την Τετάρτη 30 Ιουλίου σε συνάντηση για την οποία δεν ήξεραν το θέμα, για να τους ανακοινώσει ως τετελεσμένη τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία από 1η Αυγούστου! Όλοι μαζί οι συνάδελφοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σ’ αυτήν την εξέλιξη. Αυτή η σθεναρή τους στάση υποχρέωσε την εταιρεία να καταφύγει σε κάθε είδους μανούβρες και δωροδοκίες για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους (επιπλέον αύξηση 5%, επιπλέον μισθοί bonus κλπ). Όμως οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τί συμβαίνει και επέμειναν σθεναρά στην αντίθεσή τους".
Η σκληρή ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλα τα σχέδια outsourcing και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.