Η ελβετική Temenos ενισχύεται στην Ελλάδα
Δευτέρα, 21-Ιουλ-2008 09:29
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ελβετίας Temenos Group AG, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα του τραπεζικού λογισμικού, ανακοίνωσε ότι της -εισηγμένης στο Χ.Α.- Informer Α.Ε. έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, σε μετρητά και μετοχές.
Ιδρυτής, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της ελβετικής εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1993, είναι ο Ελληνοαυστραλός κ. Γεώργιος Κούκης, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί για εταιρείες όπως η Qantas και η Management Science America (MSA). Ο κ. Κούκης εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου το 2001, επανεξελέγη το 2002 και το 2005 και αναμένεται να επανεκλεγεί και στην επερχόμενη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Temenos.
Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει αναλάβει από το 2003 ο κυπριακής καταγωγής κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος «μεταπήδησε» στην Temenos το 1999 (αρχικά ως γενικός οικονομικός διευθυντής και στη συνέχεια ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος), έχοντας εργαστεί στο παρελθόν για τις KPMG και PepsiCo.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2008 τα αποτελέσματα για το σύνολο του 2007 της Temenos «έδειξαν» αύξηση 53% στα συνολικά έσοδα (329,9 εκατ. δολάρια έναντι 216,3 εκατ. το 2006), αυξημένο ΕΒΙΤ κατά 88% (62,5 εκατ. δολάρια από 33,3 εκατ. το 2006) και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 1,03 δολάρια, αυξημένα κατά 78% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Για το α’ τρίμηνο του 2008 η εταιρεία ανακοίνωσε (στις 22 Απριλίου 2008) αυξημένα έσοδα κατά 47% (88,4 εκατ. δολάρια έναντι 60,3 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2007), αυξημένο ΕΒΙΤ κατά 25% (6,5 εκατ. δολάρια έναντι 5,2 εκατ.) και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξημένα κατά 86% (0,13 δολάρια έναντι 0,07 δολ. το α’ τρίμηνο του 2007).
Μετά τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2008, η Temenos αναθεώρησε ανοδικά τους στόχους της για το σύνολο του έτους, ήτοι συνολικά έσοδα 415 εκατ. δολάρια (26% πάνω από του 2007), ΕΒΙΤ 87,5 εκατ. δολάρια (αυξημένα 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξημένα κατά 32% (1,36 δολάρια).
Πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Ιουλίου 2008, ανακοινώθηκε ότι η μετοχή της Temenos αναβαθμίζεται και θα περιλαμβάνεται πλέον στο δείκτη SMI-Mid του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης. Ο εν λόγω δείκτης περιλαμβάνει τις 30 μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα του ελβετικού χρηματιστηρίου (μετά τις 20 μετοχές του blue-chip SMI), ενώ κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο αξιολόγησης, η μετοχή της Temenos ενισχύθηκε κατά 8% διακινώντας μέσο ημερήσιο όγκο 375.000 τεμαχίων.
Η Temenos διατηρεί γραφεία σε 34 χώρες του κόσμου και σε 43 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.
Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Informer
Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η Temenos εξαγόρασε την κύρια δραστηριότητα της εισηγμένης Informer, δηλαδή την παροχή λύσεων σε ολοκληρωμένα τραπεζικά συστήματα. Στην ανακοίνωση της Temenos, στο ελβετικό χρηματιστήριο αναφερόταν ότι το συνολικό τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 25,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές.
Η Informer λαμβάνει 12 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς και 644.066 μετοχές Temenos. Η διοίκηση της ελβετικής εταιρείας, η οποία αναπτύσσει το κεντρικό τραπεζικό σύστημα Temenos T24, υποστηρίζει ότι με την εξαγορά αποκτά άμεση πρόσβαση στις αγορές της Αιγύπτου και της Ρουμανίας.
Σημειώνεται ότι η Informer ήταν παλαιότερα συνεργάτης της Temenos για αρκετά χρόνια.
Εξάλλου, ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στους όρους της συναλλαγής προβλέπεται πως η Informer δε θα χρησιμοποιήσει τις μετοχές της Temenos για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
Η μετοχή της Informer διαπραγματεύεται στο Χ.Α. στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.