FG Europe: Κινητικότητα στη Ρουμανία

Τρίτη, 27-Μαϊ-2008 09:48

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εξαγορά της ρουμανικής χονδρεμπορικής εταιρείας κλιματιστικών Aston από την FG Europe καθώς φαίνεται να επιλύνονται βασικά προσκόμματα που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση που σημειώθηκε οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Η FG Europe έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 51% της Aston μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και με παραίτηση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Σημειώνεται πως η FG Europe διατηρεί πολυετή συνεργασία με την Aston που σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο χονδρικών πωλήσεων συστημάτων κλιματισμού στη Ρουμανία με πωλήσεις που πέρυσι έφθασαν τα 35 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,5 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς, η FG Europe θα ενισχύσει την παρουσία της ως αποκλειστικός διανομέας των κλιματιστικών Fujitsu στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ανοδικός ρυθμός

Στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η εισηγμένη ενίσχυσε σημαντικά την κερδοφορία της. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου έφθασαν στα 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 348 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη της μητρικής, ανήλθαν σε 3,72 εκατ. ευρώ  έναντι 0,36 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η σημαντική διαφορά στην αύξηση των κερδών μετά από φόρους, οφείλεται στην επιβάρυνση του αντίστοιχου περσινού τριμήνου με φόρους που προέκυψαν από την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου των χρήσεων 2003-2005 της μητρικής.

Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν πως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ενισχύθηκαν και από την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στην πώληση κλιματιστικών που στην εγχώρια αγορά έφθασαν στο συγκεκριμένο διάστημα στα 10,27 εκατ. ευρώ (+39,73%). Οι ίδιοι αναφέρουν πως η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και η στροφή των καταναλωτών προς προϊόντα νέας τεχνολογίας (inverter) έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την αγορά των κλιματιστικών, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο εξάμηνο της φετινής χρήσης.

Ευοίωνες εκτιμώνται και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Τουρκία όπου από την αρχή του χρόνου η FG Europe έχει αναλάβει την αποκλειστική αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Fujitsu. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις πωλήσεις κεντρικών και ημικεντρικών συστημάτων όπου, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο έντονος σε αντίθεση με τις split μονάδες όπου η ζήτηση καλύπτεται από τους τοπικούς παίκτες.

Τέλος, οι πωλήσεις των consumer electronics της Sharp συνεχίζουν να κινούνται μετ’ εμποδίων λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε προϊόντα (τηλεοράσεις LCD) του πολυεθνικού ομίλου. Το πρώτο τρίμηνο φέτος μειώθηκαν σε 1,46 εκατ. ευρώ από 2,18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η διοίκηση της FG Europe πάντως εκτιμά πως εφόσον ξεπερασθούν τα προβλήματα τροφοδοσίας από την Sharp αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις των LCD τηλεοράσεων λόγω και των σημαντικών αθλητικών γεγονότων (το EURO 2008 και οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Πεκίνο).

Νίκος Χρυσικόπουλος