Τρ. Πειραιώς: Παραιτήθηκε ο κ. Γ. Προβόπουλος (update)
Πέμπτη, 22-Μαϊ-2008 17:03
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:16
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Προβόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 21ης Μαΐου του 2008. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας σε επόμενη συνεδρίαση θα προβεί στην εκλογή νέου μέλους σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος.
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος παραιτήθηκε και από πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, όπως επισημαίνεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση. Ο κ. Προβόπουλος αντικαταστάθηκε από τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη.
Επομένως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως κατωτέρω:
- Θεόδωρος Πανταλάκης του Νικολάου, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Κωνσταντίνος Χρυσικός, του Αθανασίου, Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
- Δημήτριος Παπαδημητρίου του Δημοσθένη, Εκτελεστικό Μέλος
- Χρήστος Τσάμης του Γεωργίου, Εκτελεστικό Μέλος
- Καλίνκο-Καλλίνικος Καλλίνικος του Αποστόλου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Δημήτριος Γκούμας, του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Δημήτριος Ματσαγκάνης, του Ματθαίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Υπενθυμίζεται πως εκτός απροόπτου ο κ. Γιώργος Προβόπουλος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα . Ειδικότερα, στο εν λόγω άρθρο επισημαίνονταν τα εξής: "Νέα πνοή αναμένεται να «φέρει» στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ο νέος επικεφαλής της ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Το όνομα του νέου διοικητή της ΤτΕ αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη. Όμως την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει και το όνομα του νέου υποδιοικητή που θα αποτελέσει τον «υπαρχηγό» του κ. Προβόπουλου στην ΤτΕ. Πιθανότεροι αντικαταστάτες του νυν υποδιοκητού κ. Ι. Παλαιοκρασσά εκτιμάται ότι θα είναι είτε ο κ. Φιλιππόπουλος είτε η κα. Λουρή.
Όσον αφορά τον καθηγητή κ. Φιλιππόπουλο θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού οικονομίας ο οποίος από ό,τι ψυθυρίζεται δεν ανήκει στο κόμμα της Ν.Δ., καθώς οι φίλοι του λένε ότι ασπάζεται τις απόψεις της αριστεράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι στέλεχος κάποιου κόμματος.
Η κ. Ελένη Λουρή με εξαιρετικές περγαμηνές (απόφοιτος της Οξφόρδης) η όποια επίσης είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια στην θέση της οικονομικής διευθύντριας του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος υποδιοικητής (ιδιαίτερα έμπειρο και ικανό στέλεχος) κ. Τάκης Θωμόπουλος παραμένει στην θέση του.
Ποιος είναι ο νέος διοικητής της ΤτΕ
Ο Γ. Προβόπουλος θεωρείται ίσως ο πλέον έμπειρος και ικανός τραπεζίτης. Ο 58χρονος σήμερα κ. Προβόπουλος ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων όταν ο κ. Σουφλιάς ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη.
Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς μιλούν για έναν άνθρωπο με σπάνιο «ταλέντο με τους ανθρώπους». Για έναν άνθρωπο ουσιαστικά πολιτικοποιημένο, μετριοπαθή και αφοσιωμένο στην επίτευξη στόχων. Κυρίως είναι ο μοναδικός εκ των πιθανών υποψηφίων με εμπειρία και στις τρεις διαφορετικές όψεις του τραπεζικού συστήματος -την ιδιωτική, τη δημόσια και την ίδια την ΤτΕ. Διαθέτει λοιπόν την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, αφού έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank (πριν από το 2004) και, επιπλέον, από το 2006 ως σήμερα εργάζεται ως υποδιοικητής στην Τράπεζα Πειραιώς. Διαθέτει εξίσου σημαντική εμπειρία στον κρατικό τομέα έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας - και μάλιστα στη δύσκολη τελική ευθεία προς τον «εκγαλλισμό» της. Και ασφαλώς έχει διατελέσει υποδιοικητής της ΤτΕ την περίοδο 1990-1993".