Στην αγορά από σήμερα η D.T. για το 2% του ΟΤΕ

Πέμπτη, 15-Μαϊ-2008 08:58

Του Στέλιου Κράλογλου

Σε αναζήτηση "πακέτου" μετοχών για το 2% του ΟΤΕ βρίσκεται από σήμερα η Deutsche Telekom, καθώς εγκρίθηκε η συμφωνία μετόχων με το Δημόσιο και δόθηκε το «πράσινο φως» για την μεταβίβαση του 20% από την MIG στον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο. 

Στην αγγλική της ανακοίνωση η D.T. αναφέρει πως ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την MIG για την μεταβίβαση του  20% στην τιμή των 26 ευρώ (ανά μετοχή) και με τίμημα 2,55 δισ. ευρώ (από χθες πως χθες ή σήμερα μετά και τις της συμφωνίας μεταξύ D.T. και ελληνικού δημοσίου αναμένεται να μεταβιβασθεί στο γερμανικό όμιλο το ποσοσστό των μετοχών που κατέχει η MIG στον ΟΤΕ) και ανακοινώνει ότι ξεκινά την αναζήτηση από την ελληνική χρηματαγορά επιπλέον μετοχών προκειμένου να αυξήσει την συμμετοχή της στον Οργανισμό στο 25%.

Παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο deal, μιλούν για συμφωνίες με θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν ήδη δρομολογηθεί και απομένει μόνο η τυπική έγκριση της μεταβίβασης των μετοχών στην DT. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν τον ενδεχόμενο να αγοραστούν και μετοχές από την διασπορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η D.T. δεν μπορεί, στο στάδιο αυτό, να αυξήσει την συμμετοχή της στο ΟΤΕ πάνω από το 22% συν μία μετοχή. 

Με την επικύρωση της συμφωνίας μετόχων από την Bουλή η D.T θα μπορέσει να αγοράσει από το Δημόσιο το 3% στην τιμή των 29,75 ευρώ ανά μετοχή, καταβάλλοντας περίπου 442 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως εντός ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων, θεωρείται βέβαιο ότι θα αγοράσει ένα επιπλέον πακέτο μετοχών 5% με τίμημα 27,75 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας την συμμετοχή της στο 30%, περίπου, του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις θα απαιτήσουν πολιτική απόφαση καθώς, στην περίπτωση που το Δημόσιο, με την άδεια του ελληνικού κοινοβουλίου, αποφασίσει να διαθέσει ένα επιπλέον ποσοστό 10% τότε θα χάσει μία θέση από το δ.σ. του ΟΤΕ. εφόσον το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγαλύτερο του 10%. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο, τότε θα χάσει πολλά και από τα δικαιώματα αρνησικυρίας που κατέχει.

Η D.T. δεν μπορεί να πωλήσει ούτε να αγοράσει μετοχές χωρίς την έγκριση του Δημοσίου έως το τέλος του 2011. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, σε κάθε πώληση μετοχών από το στρατηγικό σύμμαχο. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που αλλάξει ο έλεγχος της ίδιας της D.T. –για παράδειγμα μέσω μίας συγχώνευσης– το Δημόσιο μπορεί να επαναγοράσει τις μετοχές του ΟΤΕ. 

Αν η συμμετοχή της D.T. υποχωρήσει κάτω από το 25%, τότε το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία του Δ.Σ., «καταργείται»  ο Διευθύνων Σύμβουλος και ορίζεται από το ελληνικό Δημόσιο.

Για θέματα όπως η διάλυση ή θέση σε εκκαθάριση της εταιρείας, οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό το ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας. Αυτά ισχύουν ακόμη και αν ο νόμος χρειασθεί να τροποποιηθεί.  

Για την εταιρική επωνυμία ΟΤΕ και των  θυγατρικών του που χρησιμοποιούν τη λέξη ή το συνθετικό ΟΤΕ τις αποφάσεις θα λαμβάνει το Δημόσιο. Επίσης, παραμένει το δικαίωμα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου στην αλλαγή των εμπορικών σημάτων για 24 μήνες.