ΔΕΗ: Εγκρίθηκε το MoU με Χαλυβουργική
Πέμπτη, 03-Απρ-2008 12:48
Εγκρίθηκε το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) ΔΕΗ - Χαλυβουργικής κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ (με 8 ψήφους υπέρ, ενώ οι 3 εκπρόσωποι των εργαζομένων προσήλθαν αλλά δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. λόγω των κινητοποιήσεων) που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο King George. Η συνεργασία αφορά στη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας στους τομείς:
1. Κατασκευής και εκμετάλλευσης δυο Μονάδων Συνδυασμένου Κύκλου συνολικής ισχύος 880MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, σε έκταση εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής. Οι Μονάδες θα ενσωματώνουν τη βέλτιστη διαθέσιμη και περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία.
2. Μετατροπής για καύση φυσικού αερίου και εκμετάλλευσης δυο υφιστάμενων Μονάδων στο χώρο της Χαλυβουργικής, συνολικής ισχύος 100MVA, για κάλυψη των αυξημένων αναγκών της ζήτησης του θέρους.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει το εν λόγω έργο με τη Χαλυβουργική να κατέχει το 51% και τη ΔΕΗ το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στην πλατεία Συντάγματος είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Θριάσιο, οι οποίοι αντιτίθενται στη συγκεκριμένη συνεργασία. Οι μεν συνδικαλιστές γιατί "βλέπουν" απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι δε δήμαρχοι και ο νομάρχης της περιοχής για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα δεχτεί η δυτική Αττική από τη μονάδα φυσικού αερίου.
Αυτή τη στιγμή, μέλη της ΓΕΝΟΠ έχουν καταλάβει το γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Π. Αθανασόπουλου στην οδό Χαλκοκονδύλη. Με την έγκριση του μνημονίου τέλος, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η τελική αδειοδότηση για την εγκατάσταση της μονάδας.
ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για σύσταση εταιρείας με Χαλυβουργική
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της ξεχωριστής ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει το έργο κατασκευής νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής, με φυσικό αέριο, ισχύος 880 MW, που εξετάζεται να δημιουργηθεί από τη Χαλυβουργική Α.Ε. και τη ΔΕΗ Α.Ε., προέβη η ΔΕΗ, με αφορμή αναφορές των ΜΜΕ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιχείρισης, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας της Χαλυβουργικής και της ΔΕΗ στην ξεχωριστή εταιρεία που εξετάζεται να δημιουργήσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49% αντίστοιχα.
Τα ανωτέρω ποσοστά συμμετοχής κατ΄ επανάληψη έχουν γίνει γνωστά με προηγούμενες ανακοινώσεις της ΔΕΗ Α.Ε. και έχουν δημοσιοποιηθεί στους διεθνείς αναλυτές και στα ΜΜΕ.
Η αναφορά που γίνεται σε επιστολή της ΔΕΗ προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γ. Αμπατζόγλου, με ημερομηνία 22/1/2008 – ότι στην προς σύσταση ξεχωριστή εταιρεία η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% και η Χαλυβουργική Α.Ε. το 49% - οφείλεται σε παραδρομή, αντί του ορθού που είναι 51% για τη Χαλυβουργική και 49% για τη ΔΕΗ.
Χ. Φλουδόπουλος