Coca-Cola 3E: Αύξηση 24% στα καθαρά κέρδη 2007
Πέμπτη, 14-Φεβ-2008 08:40
Κατά 24%, στα 472 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη για τον όμιλο της Coca-Cola 3E στο σύνολο του 2007 σε συγκρίσιμη βάση (σύμφωνα με τα IFRS), υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 464,1 εκατ. ευρώ, αλλά και άνω των στόχων που είχε θέσει η διοίκηση του ομίλου. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,30 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όγκος των πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 13% και έφτασε στα 2,019 δισ. unit cases, με τα καθαρά έσοδα να ενισχύονται κατά 15% στα 6,46 δισ. ευρώ, λόγω της σημαντικής αύξησης του όγκου πωλήσεων και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών αύξησης των εσόδων.
Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 703 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 22%, χάρη στην εξαιρετική απόδοση και την βελτίωση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους κατά 70 μονάδες βάσης (μη συνυπολογιζόμενης της ιταλικής εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Fonti del Vulture).
Η απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) αυξήθηκε κατά 180 μονάδες βάσης το 2007 σε 12,2%, "τονίζοντας την αποτελεσματική χρήση των επενδύσεων" της εταιρείας.
Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου, η εταιρεία εμφάνισε αύξηση 8% στον όγκο πωλήσεων, ο οποίος ανήλθε σε 465 εκατ. unit cases. Tα καθαρά κέρδη δ΄τριμήνου υπερδιπλασιάστηκαν διαμορφούμενα σε 37,6 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Για το 2008 η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως ο όγκος θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 7%, με τα ΕΒΙΤ να ενισχύονται κατά 11-13% και με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 1,46 - 1,49 ευρώ, αυξημένα κατά 12-15%.
Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Hellenic, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε τα εξής:
«Το 2007 υπήρξε ένα έτος σημαντικών επιδόσεων για την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Με την επιτυχημένη εκτέλεση της εμπορικής μας πολιτικής καταφέραμε κατά τη διάρκεια του έτους να καταγράψουμε δύο σταθμούς της ανάπτυξής μας, την πώληση 2 δισεκατομμυρίων κιβωτίων και την επίτευξη αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεγαλύτερων του 1 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι την ικανότητά μας να μεταφράζουμε σταθερά τα στοιχεία όγκου σε όρους αξίας.
Κατά το συγκεκριμένο έτος, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν για άλλη μια φορά διψήφια αύξηση με την παράλληλη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους, παρά τις υψηλότερες επενδύσεις σε πρωτοβουλίες σε σχέση με τα τελικά σημεία πώλησης και παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το κόστος των πρώτων υλών. Είναι σημαντικό το ότι η ανάπτυξη διαπιστώθηκε σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας, ενώ η κατηγορία των μηανθρακούχων αναψυκτικών αντιστοιχεί πλέον σε 37% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στην κερδοφόρο ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την αγορά μίας νέας μονάδας παραγωγής στη Ρωσία, ενώ με την σύσταση κοινοπραξίας με την illycaffè εξερευνούμε ευκαιρίες στην κατηγορία του έτοιμου προς κατανάλωση καφέ. Εξετάζοντας τις προοπτικές για το 2008, οι επικρατούσες αβεβαιότητες των οικονομικών εξελίξεων διεθνώς και οι αυξήσεις κόστους των πρώτων υλών μας καθιστούν επιφυλακτικούς. Εν τούτοις, θεωρούμε ότι έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να εκτελούμε τη στρατηγική μας ανεξάρτητα από τις εκάστοτε συνθήκες, ενώ η ισορροπημένη παρουσία μας σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές μάς δίνει τη δυνατότητα να προσβλέπουμε σε άλλο ένα έτος αξιοσημείωτων επιδόσεων σύμφωνα με το μοντέλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που ακολουθούμε παρά το πολύ καλό συγκριτικό έτος.»
Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών
Υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου της Coca Cola 3E με τα έσοδα να είναι ανάλογα των εκτιμήσεων, όπως αναφέρει ο κ. Ιάκωβος Κούρτεσης της National P&K Securities, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
«Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως καλά και η διοίκηση της εταιρείας έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της, ωστόσο θεωρούμε πως ο στόχος για την αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων είναι αρκετά συντηρητικός», πρόσθεσε ο Ιάκωβος Κούρτεσης.
* Δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Coca-Cola 3E στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".