Συνεχίζεται ο "πόλεμος" των τραπεζών στις καταθέσεις

Δευτέρα, 21-Ιαν-2008 09:41

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω της πιστωτικής κρίσης, ο πόλεμος των εμπορικών τραπεζών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις και στους λογαριασμούς καταθέσεων.

Το χρήμα εξακολουθεί να παραμένει πολύτιμο για τις τράπεζες καθώς:  

* Αυξάνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις παρ΄ όλο που το euribor στη διατραπεζική αγορά αποκλιμακώνεται (το euribor τριμήνου βρίσκεται σήμερα πέριξ του 4,5% από 4,9% πριν από ένα μήνα). 

* Σταματούν να χορηγούν φθηνά στεγαστικά δάνεια ειδικά για τον πρώτο η τα πρώτα 2 έτη.

Ήδη 4 τράπεζες η Eurobank,  η Πειραιώς, η Millennium Bank και η Citibank άρχισαν να προσφέρουν υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν επιτόκια ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις.  Για την ακρίβεια η Eurobank και η Πειραιώς προσφέρουν ήδη από σήμερα επιτόκια έως και 5,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους. Το ίδιο επιτόκιο προσφέρει και η Citibank αλλά για προθεσμιακές καταθέσεις 3 μηνών. Από την πλευρά της και η Millennium Bank προσφέρει επιτόκιο 6% για λογαριασμούς μισθοδοσίας. 

Από το Νοέμβριο του 2006 το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια είχε αυξηθεί από 3,21% σε 5,25 % στο τέλος του 2007, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια των παλαιών στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει οριακά ή έχουν παραμείνει σταθερά, ενώ τα επιτόκια για το πρώτο έτος στα νέα στεγαστικά δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά, σε επίπεδα ακόμη και κάτω του 3%. 

Βέβαια το παράδοξο είναι πως οι ελληνικές τράπεζες  με δεδομένο ότι το κόστος του χρήματος ανεβαίνει (δίνουν πολύ υψηλά επιτόκια στους λογαριασμούς καταθέσεων) υποστηρίζουν ότι τα κέρδη τους θα βαίνουν αυξανόμενα στην επόμενη τριετία.

Πολλοί τραπεζίτες εξηγούν ότι το αυξημένο κόστος χρήματος στις αγορές χονδρικής θα έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην κερδοφορία των μικρότερων ελληνικών τραπεζών αλλά συγκριτικά μικρότερες στις μεγάλες, όπου πλεονεκτούν οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση (κυρίως η Εθνική τράπεζα ). 

«Η αλήθεια είναι ότι η κρίση θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες αλλά όχι όλες στον ίδιο βαθμό. Οι επιπτώσεις στην κερδοφορία τους θα είναι μεγαλύτερες αν η πιστωτική κρίση διαρκέσει περισσότερο και διαχυθεί στην πραγματική οικονομία» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη τράπεζα που επιθυμεί την ανωνυμία.

Η όλη κατάσταση πάντως λειτουργεί προς όφελος των νοικοκυριών, τα οποία απολαμβάνουν ελκυστικές αποδόσεις στους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Οι υψηλές αποδόσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας καταθέσεων έχουν προκαλέσει σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων από τις αρχές του 2007. 

Μέσα στους πρώτους δέκα μήνες της περασμένης χρονιάς οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έφτασαν τα 93 δισ. ευρώ από 72 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο τα υπόλοιπα των λογαριασμών Ταμιευτηρίου υποχώρησαν από 78 δισ. ευρώ σε 72 δισ. ευρώ. 

Το ίδιο διάστημα το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών λογαριασμών αυξήθηκε από 3,50% σε 4,30%, βρίσκεται δηλαδή σήμερα σε υψηλότερα του βασικού επιτοκίου του ευρώ επίπεδα.