Διπλασίασαν τις πωλήσεις τους στην Ελλάδα τα κινέζικα οχήματα

Πέμπτη, 22-Ιαν-2026 07:30

Αύξηση 11,7% των νέων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο - Μείωση 4,2% στις μοτοσυκλέτες

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και πλούσιο βασικό εξοπλισμό με έμφαση στα ηλεκτρικά μοντέλα. Τα κινεζικά αυτοκίνητα παύουν να αποτελούν πλέον "εναλλακτική επιλογή" και μετατρέπονται αργά και μεθοδικά σε σταθερό "παίκτη" της ελληνικής αγοράς, έχοντας μικρό μεν μερίδιο αλλά με προοπτικές για περαιτέρω διείσδυση. 

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), που δείχνουν πως πέρσι ο αριθμός των κινεζικών οχημάτων στην Ελλάδα διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2024. Συγκεκριμένα, ταξινομήθηκαν συνολικά 9.584 οχήματα από την Κίνα, σε σύνολο 144.200 ταξινομήσεων, με το μερίδιό τους να φτάνει πλέον το 6,6% της αγοράς. Και τούτο, παρά την επιβράδυνση στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, τα οποία αυξήθηκαν μόλις κατά +2,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το μερίδιο να υποχωρεί στο 6,2% από 6,4%. Αντίθετα, το 2024 τα ηλεκτρικά είχαν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο +36,5% συγκριτικά με το 2023.

Την πρωτοκαθεδρία διατήρησε η MG (όμιλος Συγγελίδη) με 4.494 ταξινομήσεις και μερίδιο αγοράς 3,1%, ενώ ακολούθησε η BYD (όμιλος Σφακιανάκη) με 2.402 ταξινομήσεις και μερίδιο 1,7%. Ταχύτατη είναι και η άνοδος της Chery, η οποία ενισχύει διαρκώς την παρουσία της και πλασαρίστηκε στην 3η θέση όσον αφορά στους κινέζους κατασκευαστές με ένα δυναμικό τελείωμα το τελευταίο τρίμηνο και συνολικά 1.027 ταξινομήσεις. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος  για την κινεζική μπράντα που έκανε το ντεμπούτο της στη ελληνική αγορά τον περασμένο Μάιο.

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετές κινεζικές μάρκες, κάποιες εκ των οποίων ανήκουν στους ίδιους ομίλους. Στην αντιπροσώπευσή τους εμπλέκονται πλέον οι μεγάλοι εγχώριοι διανομείς, γεγονός που υπογραμμίζει τη βαρύτητα που αποκτά η χώρα μας για τους κινεζικούς κατασκευαστές.

Του τελευταίους μήνες, η αγορά εμπλουτίστηκε με νέες αφίξεις. Η Changan έκανε την είσοδό της μέσω της Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, η NIO μέσω της Μοτοδυναμικής, ενώ η Inchcape Hellas ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της τη GAC AION. Η παρουσία των κινεζικών οχημάτων εντείνει τον ανταγωνισμό και διευρύνει τις επιλογές για τους καταναλωτές.

Πίσω από την κορυφαία τριάδα MG, BYD, Geely ακολουθούν η Jaecoo με 419 ταξινομήσεις, η Lynk&co με 297, η DFSK με 254, η Leapmotor με 226, η Omoda με 209, η Geely με 136, η Changan με 38, η Zeekr με 22, η NIO με 20, η Donfeng με 17, η  Χpeng με 8, η ΑΙΟΝ με 7, η Seres με 4, η Voyah επίσης με 4.

Το μικρό BYD Dolphin αναδείχθηκε πρώτο σε πωλήσεις BEV στην Ελλάδα για το 2025, με 722 ταξινομήσεις. Δεύτερο βρέθηκε το Tesla Model Y με 602 πωλήσεις, ενώ η αμερικανική εταιρεία υπέστη σημαντική πλήγμα στη χώρα μας υποχωρώντας στην 25η θέση της γενικής κατάταξης από την 22η και μειώνοντας το μερίδιό της στο 0,7% από 1,4% -συνολικά 1.066 πωλήσεις το 2025 έναντι 1.987 το 2024.  Την τρίτη θέση κατέλαβε το Hyundai Ioniq5 με συνολικά 560 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα παραμένει σε πρώιμο στάδιο, οι εγχώριοι διανομείς αυτοκινήτων κινούνται ήδη με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, καθώς διακρίνουν ότι τα περιθώρια ανόδου είναι μεγάλα. Το 2026 προμηνύεται χρονιά έντονων ανακατατάξεων, με νέες αφίξεις, διεύρυνση των γκάμας και κλιμάκωση του ανταγωνισμού, όχι μόνο στο σκέλος των τιμών αλλά και σε επίπεδο τεχνολογίας και ποιότητας. Το ζητούμενο πλέον είναι ποιες- και πόσες- κινεζικές μάρκες πέρα από τις MG και BYD- θα καταφέρουν να εδραιωθούν σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική με παραδοσιακές και παγιωμένες δυνάμεις στο χώρο του αυτοκινήτου.