Τεχνική Ολυμπιακή: Στρατηγική συμφωνία με Pollen Street Capital για επενδύσεις €250 εκατ. στην αγορά ακινήτων
Τρίτη, 23-Δεκ-2025 07:30
Του Νίκου Ρουσάνογλου
Εντονότερο αναμένεται το "αποτύπωμα" του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής στην αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα, μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς και την "επανεκκίνηση" που πραγματοποιείται σε όλα τα επίπεδα. Αυτό πιστοποιείται από την χθεσινή συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο Pollen Street Capital, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια εναλλακτικών επενδύσεων και κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους αυτής της κίνησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρασχεθεί δανειακή χρηματοδότηση ύψους έως 250 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών, με "όχημα" την κατά 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, Premier Capital Investments. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Λουξεμβούργο. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί μέσω της εν Ελλάδι θυγατρικής της εταιρείας Premier Capital Investments Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός προσανατολισμός θα αφορά την εξαγορά χαρτοφυλακίων εμπορικών και οικιστικών ακινήτων στην ελληνική αγορά. Η στρατηγική της διοίκησης εστιάζει σε εμπορικές υπεραγορές (σουπερμάρκετ), ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες, τομέας που κρίνει ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της αγοραστικής ζήτησης από ανθρώπους πολύ υψηλών εισοδημάτων.
Παράλληλα βέβαια συνεχίζεται και η επενδυτική δραστηριότητα για την ανάπτυξη ακινήτων. Πριν από δύο μήνες, ο όμιλος προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 25 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Greenhill Voula Estates. Η εν λόγω εταιρεία αναπτύσσει ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην περιοχή της Βούλας και συγκεκριμένα σε έκταση 7,3 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση "Πηγαδάκια". Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικερδή κίνηση, καθώς η έκταση αποκτήθηκε έναντι ποσού μόλις 67.600 ευρώ, μιας και αποτελούσε εμπράγματη εξασφάλιση έναντι χρέους και αποτελούσε μέρος ενός χαρτοφυλακίου "κόκκινων" δανείων που είχε αποκτήσει ο όμιλος της Τεχν. Ολυμπιακής στις αρχές του 2022. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πακέτο δανείων της εταιρείας Novamore Ltd., που αφορούσε σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εγγυήσεις ακίνητα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 33 εκατ. ευρώ. Στην έκταση έχει ανεγερθεί ημιτελές οικοδομικό συγκρότημα κατοικιών, που θα ανακατασκευαστεί από την εισηγμένη. Στο ακίνητο δρομολογείται ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, επιφάνειας 8.700 τ.μ.
Παράλληλα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, φαίνεται πως προχωρούν και οι επενδύσεις ανάπτυξης κατοικιών που έχει υπογράψει ο όμιλος με την Εκκλησία της Ελλάδος. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τρία έργα για την αξιοποίηση οικοπεδικών εκτάσεων μέσω αντιπαροχής, δύο στην περιοχή της Βουλιαγμένης κι ένα στην Κηφισιά. Στην Βουλιαγμένη, προωθείται η αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής ενός οικοπέδου 1,34 στρεμμάτων στην οδό Αλέκου Παναγούλη, όπου θα κατασκευαστούν 4 κατοικίες με ποσοστό αντιπαροχής 43%. Στην ίδια περιοχή, η Τεχν. Ολυμπιακή θα κατασκευάσει με αντιπαροχή 40,6%, άλλα τέσσερα ακίνητα, σε οικόπεδο 970 τ.μ., που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αργοναυτών και Σαπφούς. Στην Κηφισιά, η Τεχν. Ολυμπιακή θα κατασκευάσει άλλες οκτώ κατοικίες, σε έκταση 5,48 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Φιλαδελφέως και Μεθώνης. Εκεί, το ποσοστό αντιπαροχής που προσφέρθηκε στον σχετικό διαγωνισμό ήταν 50,14%. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές ημέρες, υπεγράφη η πρώτη σύμβαση για το ένα από τα δύο οικόπεδα της Βουλιαγμένης, που βρίσκεται πλέον στην "αφετηρία" της επένδυσης.
Εν τω μεταξύ, ο όμιλος έχει τοποθετηθεί και σε ακίνητα εισοδήματος, καθώς έχει αποκτήσει εμπορικό κατάστημα (υπεραγορά), επιφάνειας 4.570 τ.μ. στο 2ο χλμ. της Λ. Βάρης – Κορωπίου, στην περιοχή του Κορωπίου, από το οποίο εισπράττει μισθώματα. Επίσης, συνεχίζεται η αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων (μέσω εξαγοράς χαρτοφυλακίου "κόκκινων" δανείων) από την θυγατρική Luxury Life. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία είχε εξαγοράσει συνολικά 107 ακίνητα και είχε μεταπωλήσει (σε υψηλότερες αξίες) τα 58 εξ αυτών.
Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών από τα 8,6 εκατ. ευρώ σε 11,95 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 4,37 εκατ. ευρώ, έναντι 3,44 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν σε 3,9 εκατ. ευρώ, από 6,3 εκατ. ευρώ.