"Ζεστό" χρήμα για την Intralot

Τρίτη, 13-Νοε-2007 09:32

Κεφάλαια που υπερκαλύπτουν τον αρχικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ προτίθενται να συνεισφέρουν μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι στο πλαίσιο της διοργάνωσης κοινοπρακτικού δανείου που πραγματοποιούν οι Barclays Capital, BNP Paribas και Citigroup Global Markets Limited για λογαριασμό της Intralot.

Ενόψει της διαδικασίας σύναψης του κοινοπρακτικού δανείου, η διοίκηση της Intralot παρουσίασε χθες σε υψηλόβαθμα στελέχη εγχώριων και ξένων τραπεζικών ομίλων το σχεδιασμό της για την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά στους άξονες επέκτασης της Intralot στην παγκόσμια αγορά με έμφαση στις αγορές της Ασίας, των ΗΠΑ αλλά και των χωρών της Ε.Ε. όπου δρομολογείται η απελευθέρωση των τοπικών αγορών τυχερών παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, για την αγορά των ΗΠΑ τουλάχιστον σε έντεκα πολιτείες που αντιπροσωπεύουν συνολικές ετήσιες πωλήσεις 14,5 εκατ. ευρώ οι κυβερνήτες τους προτίθενται να ιδιωτικοποιήσουν τις πολιτειακές λοταρίες, ενώ στην Ασία και σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία προχωρούν στη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου, κίνηση που δημιουργεί νέα πεδία δραστηριοποίησης για τις εταιρείες του κλάδου.

Όσον αφορά την Ευρώπη, δημιουργούνται νέες προοπτικές καθώς σταδιακά χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες "ανοίγουν" τις αγορές τυχερών παιχνιδιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μέρος του κοινοπρακτικού δανείου θα κατευθυνθεί για την χρηματοδότηση εξαγορών και επενδύσεων με επίκεντρο αγορές όπου η εταιρεία επιθυμεί να ενισχύσει τη παρουσία της.

Ακόμη, θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια και για τη μείωση των υποχρεώσεων του ομίλου που στο εξάμηνο ανήλθαν στα 504 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 339 εκατ. ευρώ αφορούσαν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η διοίκηση του ομίλου αναμένει στο σύνολο της χρονιάς έσοδα 880 εκατ. ευρώ (+11,2 εκατ. ευρώ έναντι της περυσινής χρήσης) και καθαρά κέρδη 115 εκατ. ευρώ (+10%).

Όπως αναφέρθηκε, οι τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκδήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στο κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας που ξεπέρασε σημαντικά τον αρχικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας στην ΕΘΕ αναφέρθηκε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralot συμμετέχουν πάνω από 80 θεσμικά χαρτοφυλάκια. Το μεγαλύτερο ποσοστό ύψους 5,15% αφορά τη συμμετοχή της Bank of America στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται συμμετοχές των επενδυτικών κεφαλαίων της Columbia, Wanger, Acorn και RiverSource.