Τα funds καθορίζουν τις τύχες στα τρόφιμα – Τι σηματοδοτεί το new entry Ταμβακάκη στη Mega Yeeros
Σάββατο, 12-Απρ-2025 08:00
της Ξανθής Γούναρη
Σε προνομιακό πεδίο για τα ελληνικά επενδυτικά ταμεία εξελίσσεται η εγχώρια βιομηχανία των τροφίμων και ποτών, αφού σε αντίθεση με τους διεθνείς επενδυτές, που βάσει καταστατικού αναζητούν μεγάλα tickets, τα τοπικά private equity funds (PEs) και venture capital (VCs) έχουν την ευελιξία να αναζητήσουν "νόστιμες" αποδόσεις μπαίνοντας σε δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο ως 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 99% του κλάδου!
Η απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Megas Yeeros από την EOS Hellenic Renaissance Fund II (EHRF II) είναι μια τέτοια κίνηση, η οποία μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί ο πρώην τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης, Managing Partner της EOS Capital Partners, επέλεξε τον κλάδο των τροφίμων για κάνει "σεφτέ" το δεύτερο fund του επενδυτικού ταμείου, αλλά και γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ένα entry και ένα exit με πρωταγωνιστές ελληνικά PEs.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πωλητής του μειοψηφικού ποσοστού της Megas Yeeros, το οποίο εξαγόρασε η EHRF II, είναι το fund Elikonos Capital με βασικούς συμμετέχοντες τους Π. Κατσούλα, Π. Παπαγεωργίου, Τ. Σολωμό και Δ. Βιδάκη.
Η Elikonos Capital είχε επενδύσει στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής γύρου, με πλειοψηφούντα μέτοχο τον Νίκο Λούστα, εν μέσω πανδημίας, στις αρχές του 2021, αποκτώντας ποσοστό 20% έναντι τιμήματος 4 εκατ. ευρώ.
Πλέον προχώρησε σε exit με την EHRF II να κάνει το πρώτο της επενδυτικό entry με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της Megas Yeeros. Με βάση εκτιμήσεις από στελέχη της αγοράς, το ύψος επένδυσης κινείται στην περιοχή των 10 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί εδώ ότι και το fund Elikonos διατηρεί μειοψηφικές συμμετοχές και σε άλλες εταιρείες τροφίμων, όπως η Select Fish, η Ανδρομέδα και η Ροδούλα.
Επίσης ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία ότι ο Απόστολος Ταμβακάκης βρίσκεται ήδη σε αρχικές συζητήσεις με τους μετόχους της Megas Yeeros προκειμένου η EHRF II να ενισχύσει περαιτέρω το ποσοστό της στην εταιρεία.
Τι είδε ο Απόστολος Ταμβακάκης στην Megas Yeeros
Με συνεχώς αυξανόμενες εξαγωγές και διαφοροποιημένο κωδικολόγιο, καθώς "πατάει" γερά τόσο στον κλάδο των αυθεντικών ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων κρέατος όσο και στην κατηγορία των plant based προϊόντων διαθέτοντας τον μοναδικό γύρο από συστατικά 100% φυτικής προέλευσης, η Megas Yeeros έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους παίκτες στον κλάδο των ethnic τροφίμων, με κάθετη παραγωγή στην Ελλάδα και σοβαρή εργοστασιακή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα εν μέσω δασμολογικού πολέμου, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το δεύτερο εργοστάσιο της Megas Yeeros στο New Jersey, όπου η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται παραγωγικά από το 2014.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο κύριος Λούστας: "Σε πρώτη φάση πρόκειται για μια μικρή επένδυση (3-4 εκατ.) για την παραγωγή προψημένου γύρου. Εάν πετύχει αυτό το ‘πειραματικό μοντέλο’, κι αυτό θα φανεί έως το τέλος του χρόνου, θα κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στην Αμερική της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στην παραγωγή όσο και στον κλάδο της εστίασης, υπάρχει ζήτηση προψημένων προϊόντων που αναθερμαίνοντάς τα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Γι’ αυτό το νέο προϊόν δεν θα απευθύνεται σε ψητοπωλεία, αλλά σε αλυσίδες εστίασης και σούπερ μάρκετ. Η αμερικανική αγορά είναι τεράστια και η προοπτική είναι μεγάλη.".
Στην Αμερική ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε το 2024 στα 12 εκατ. ευρώ από τα 66 εκατ. που ήταν ο συνολικός κύκλος εργασιών, ενώ με τη νέα μονάδα θα φτάσει φέτος στα 17-18 ευρώ και του χρόνου θα ξεπεράσει τα 22 εκατ.
Όσον αφορά τις ποσότητες, η νέα μονάδα σ’ αυτή τη φάση θα παράγει περί τους 2.000 τόνους προψημένου γύρου, ενώ εάν γίνει το μεγάλο εργοστάσιο η δυναμικότητα θα εκτιναχθεί στους 20.000 τόνους.
Ας σημειωθεί ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, καθώς και μια σειρά σημαντικών επενδύσεων για αυτοματοποίηση, αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και είσοδο σε νέα προϊόντα υψηλής ανάπτυξης περιλαμβάνονται στο πενταετές στρατηγικό σχέδιο της Megas Yeeros, με ιθύνοντα νου τον Νίκο Λούστα και μετόχους μειοψηφίας τους Γιώργο Βάνη και Τάκη Σολωμό, το οποίο θα υποστηριχθεί και με συμμετοχή από το fund EHRF II.
Κι άλλες δύο εξαγορές στα τρόφιμα από την EOS
Δεν θα αρκεστεί όμως μόνο στην επένδυση της Megas Yeeros η EOS Capital Partners.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Capital.gr ο κύριος Ταμβακάκης, το EHRF II, το μεγαλύτερο private equity fund που έχει σχηματιστεί ως τώρα στην Ελλάδα με δύναμη πυρός στα 250 εκατ. ευρώ, έχει στα σκαριά πέντε επενδύσεις για εφέτος, εκ των οποίων οι δύο αφορούν τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Άλλωστε στα προϊόντα διατροφής έχει μια ιδιαίτερη αγάπη ο πρώην τραπεζίτης.
Συγκεκριμένα, στην Eurocatering, ηγέτιδα εταιρεία στην κατηγορία των φρέσκων συσκευασμένων σαλατών, η EOS Capital Partners διατηρεί ποσοστό 19% μετά την εξαγορά του 30% της εταιρείας από το Latsco Family Office, συμφερόντων Μαριάννας Λάτση.
Επίσης έχει συμμετοχές μειοψηφίας στη Μινέρβα, την παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας, όπου το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, είναι ο βασικός μέτοχος, ενώ συμμετέχει και το Elikonos Capital, καθώς και στην Agrifrenda που δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχίνι, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων.
Ειδικά για τη Μινέρβα, η οποία έχει εξελιχθεί σε όμιλο τροφίμων και η οποία πρόσφατα πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της μέσω εξαγοράς από την Flora Food Greece τα κορυφαία brands "Άλτις" και "Ελάνθη" (ελαιόλαδο), "Φλώρα" (καλαμποκέλαιο) και "Sol" (ηλιέλαιο), αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον η EOS συμμετέχει στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί με την πλειοψηφία να ανήκει στον Σπύρο Θεοδορώπουλο, καθώς και στην εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Μεντεκίδης (νερά ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ) σε συνεργασία επίσης με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το fund SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη.
Μπαράζ επενδύσεων και αποεπενδύσεων
Και δεν είναι μόνο η EOS που επενδύει στον κλάδο των τροφίμων. Πριν λίγες μέρες το επενδυτικό fund της Halcyon Equity Partners με Managing Partner την κυρία Ελένη Μπαθιανάκη, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ergon Foods, ένα ολοκληρωμένο ελληνικό premium brand, που συνδυάζει εμπειρίες φιλοξενίας, βιωματικής γαστρονομίας και λιανικής πώλησης αυθεντικών ελληνικών προϊόντων.
Τα κεφάλαια της Halcyon θα συνδράμουν την εταιρεία για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που απλώνεται από την Αθήνα έως το Λονδίνο, το Ντουμπάι και τη Ντόχα.
Νέες κινήσεις στον κλάδο των τροφίμων αναμένονται και από το επενδυτικό ταμείο SMERC με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη.
Αυτή τη στιγμή το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο του SMERC περιλαμβάνει πέραν της συμμετοχής στη Μεντεκίδης την ιστορική βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, την εξαγωγική εταιρεία φρούτων KROP, στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής οσπρίων Άροσις, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου στην εταιρεία οσπρίων ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ, καθώς και στρατηγικό ποσοστό στην Organic 3S που δραστηριοποιείται στην παραγωγή δημητριακών πρωινού, μπαρών δημητριακών και γλυκαντικών υγρών.
Επιπλέον το SMERC και η Inspiring Earth, η εταιρεία συμμετοχών με επικεφαλής τον πολύπειρο manager Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, έχουν δημιουργήσει κοινή εταιρεία στον κλάδο του ελαιολάδου με αρχική "μαγιά" τις πλειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις πολύ γνωστές ελαιουργικές εταιρείες, τη Λατζιμάς, την Έλαια Σητείας – LASITIA και την Olympian Green International. Στόχος είναι η δημιουργία ενός "εθνικού πρωταθλητή" στο ελαιόλαδο με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις εξαγωγές.
Την ίδια ώρα, η DECA Investments, που διαχειρίζεται τα επενδυτικά funds Diorama Ι και ΙΙ, προετοιμάζει εκτός από το exit από τη Μινέρβα και το αντίστοιχο από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).
Ας σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει επενδύσεις το Diorama ΙΙ έχοντας αγοράσει –μεταξύ άλλων- πλειοψηφική συμμετοχή στην εισαγωγική εταιρεία τροφίμων Leader, ενώ η εταιρεία Damavand που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα έκανε "μεταγραφή" από το Diorama Ι, καθώς το προϊόν εμφανίζει μεγάλη ζήτηση και με τις επενδύσεις που έχουν γίνει η παραγωγή θα φτάσει τους 150.000 τόνους ετησίως.
Exit εάν βρεθεί ο ενδιαφερόμενος που θα προσφέρει το ποσό το οποίο θα ικανοποιεί τους μετόχους θα έχουμε και στην εταιρεία Παλίρροια Σουλιώτης. Πάντως προς το παρόν, όπως αναφέρει ο Κώστας Σουλιώτης, οι προτάσεις που έχουν έρθει δεν αγγίζουν την αξία στην οποία έχουν αποτιμήσει την εταιρεία ο ίδιος και το επενδυτικό fund VΝK της οικογένειας Κάτσου, που κατέχει το 36%.
Οι λόγοι που ο κλάδος τροφίμων "μαγνητίζει" τους επενδυτές
Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, που η αλήθεια είναι πως συμβάλει και στην εκλογίκευση των αποτιμήσεων των εταιρειών, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων και ποτών βρίσκεται ψηλά στις watch lists των επενδυτών κυρίως λόγω των αμυντικών του χαρακτηριστικών και των σταθερών αποδόσεων που προσφέρει.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των ελεγκτικών εταιρειών, κινητήρια δύναμη που ευνοεί τις επενδυτικές τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά των ειδών διατροφής είναι ο κατακερματισμός. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συγκέντρωσης προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικά σχήματα μεγαλύτερου μεγέθους που θα μπορούν διεκδικήσουν με αξιώσεις αφενός εξαγωγικές πωλήσεις και αφετέρου αξιοπρεπή μερίδια στην εσωτερική αγορά.