Μπάρμπα Στάθης: Επανέναρξη των συζητήσεων με την Ideal μετά την προσωρινή διακοπή

Σάββατο, 04-Ιαν-2025 08:03

Μπάρμπα Στάθης: Επανέναρξη των συζητήσεων με την Ideal μετά την προσωρινή διακοπή

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκ νέου οι συζητήσεις για την πώληση της Μπάρμπα Στάθης του ομίλου Vivartia με την Ideal Holdings, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. παρά την προσωρινή διακοπή που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ της Vivartia και του ομίλου Ideal που είχαν ως αντικείμενο την πώληση της εταιρείας κατεψυγμένων λαχανικών και έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων, Μπάρμπα Στάθης, παρουσίασαν διακυμάνσεις. Ο λόγος είναι ότι η Vivartia ζητούσε σημαντικά υψηλότερο τίμημα από αυτό που ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η Ideal. 

Ένας ακόμη τομέας με έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τροφίμων είναι αυτός της ζύμης, ο οποίος παρουσιάζει ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές και υπάγεται στη Frozen Holdings την εταιρεία συμμετοχών στην οποία υπάγεται και η Μπάρμπα Στάθης. Η Αραμπατζής που απορρόφησε και τη Χρυσή Ζύμη (Άλεσις ΑΕ) διατηρεί παρουσία σε 43 χώρες. Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής, τριάντα γραμμές παραγωγής και τέσσερα υποκαταστήματα (Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Ρόδος).

Σε ό,τι αφορά τις ζύμες, αυτές βγήκαν αυτόνομα ως περιουσιακό στοιχείο προς πώληση – ανεξάρτητα από τον Μπάρμπα Στάθη – που επίσης υπάγεται στον όμιλο Frozen Holding της Vivartia. Θυμίζουμε ότι από το 2023 η Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ και η Άλεσις (Χρυσή Ζύμη) έχουν συγχωνευθεί υπό την Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ. 

Διαρκώς αναπτυσσόμενα οικονομικά μεγέθη για την Αραμπατζής

Η Αραμπατζής παρουσιάζει διαρκώς αναπτυσσόμενα οικονομικά αποτελέσματα. Το 2023 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 12,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 134,7 εκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας την ηγετική θέση στον τομέα της κατεψυγμένης ζύμης. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 20,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 14,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Τα κέρδη μετά από τους φόρους ήταν 10,4 εκατομμύρια ευρώ το 2023 έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Ο τραπεζικός δανεισμός της κατά τη χρήση 2023 ανήλθε σε 30,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 33,1 εκατομμυρίων ευρώ στη χρήση 2022. 

Θυμίζουμε ότι σε ενοποιημένο επίπεδο, οι πωλήσεις του ομίλου Μπάρμπα Στάθης 2023 – συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων ζυμών και των λαχανικών - κινήθηκαν περαιτέρω ανοδικά με ποσοστό 8,7%, σε σχέση με το 2022 ανερχόμενες σε 223,3 εκατ. ευρώ. Όλοι οι λειτουργικοί τομείς του ομίλου Μπαρμπα Στάθης κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις με ανάπτυξη που ήταν για τα καταψυγμένα λαχανικά 3,7%, για τις καταψυγμένες ζύμες 12,0% και για τις φρέσκες σαλάτες 2,3%. Ως προς τα μεικτά του κέρδη αυξήθηκαν κατά 17,3% στα 65,1 εκατ. ευρώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 29,2% έναντι 27,0% το 2022, καταγράφοντας αύξηση δεδομένης της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων ζυμών προς χώρες του εξωτερικού.

Το επενδυτικό πλάνο για το 2024, ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό της Αραμπατζής είχε ως αντικείμενο την αυτοματοποίηση διαμόρφωσης χαρτοκιβωτίων και ρομποτικά συστήματα παλετοποίησης, τη νέα αποθήκη κατάψυξης, την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής και νέων τούνελ ψύξης. 

Η Χρυσή Ζύμη, κατά τη διάρκεια του 2023 παρά το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και την εντεινόμενη πληθωριστική επιβάρυνση που επηρέασε τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών συνέχισε να καινοτομεί, παρουσιάζοντας νέα προϊόντα. Κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της σε αξία στο 18,1%, +0,4 μεριδιακές μονάδες σε σχέση με το 2022 και σε όγκο στο 14,5%, (+ 0,5 μ.μ.) αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιο της σε αξία (+2,4 μ.μ.) και σε όγκο στην υποκατηγορία της πίτσας ως αποτέλεσμα του λανσαρίσματος της νέας Pizza Χρυσή Ζύμη σε 4 γεύσεις.