SIAL 2024: Το παγκόσμιο εκθεσιακό γεγονός που καθορίζει τον κλάδο τροφίμων και ποτών

Δευτέρα, 21-Οκτ-2024 12:07

SIAL 2024: Το παγκόσμιο εκθεσιακό γεγονός που καθορίζει τον κλάδο τροφίμων και ποτών

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ένα από τα σημαντικότερα εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως για τον κλάδο τροφίμων και ποτών λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Παρίσι. Ο λόγος για την έκθεση SIAL 2024. Πρόκειται για μία διοργάνωση που καθορίζει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και τις κινήσεις της, καθότι την επισκέπτονται αγοραστές προϊόντων από όλο τον κόσμο αλλά και επιχειρήσεις από το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού που αναζητούν τις νέες τάσεις στον τομέα της διατροφής.

H SIAL 2024 ξεκίνησε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 23 του μηνός, συμπληρώνοντας 60 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε να διοργανώνεται. Λαμβάνει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte από τις 10.00 έως τις 18.30. Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου φορέα διοργάνωσης της έκθεσης συμμετέχουν 256 ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών καθώς και αγροτικοί συνεταιρισμοί από το σύνολο της Επικράτειας. Η φετινή εκδήλωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με 11 αίθουσες για 10 κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων. Συμμετέχουν περισσότεροι από 7.500 εκθέτες και αναμένεται ότι θα την επισκεφθούν συνολικά 285.000 επαγγελματίες που από 205 χώρες για να δουν από κοντά 400.000 προϊόντα και καινοτομίες. Ο συνολικά διαθέσιμος εκθεσιακός χώρος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 250.000 τετραγωνικά μέτρα.

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη διοργάνωση του Οκτωβρίου 2022 συμμετείχαν 7.200 εκθέτες από 127 χώρες – με αρκετές απουσίες τότε καθότι υπήρξαν επιχειρήσεις και επισκέπτες επέλεξαν να μην βρεθούν στην έκθεση στη μετά την Covid-19 εποχή -, ενώ το 87% αυτών ήταν διεθνείς συμμετοχές. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 280 επιχειρήσεις. 

Οι καινοτομίες της SIAL 2024

Η φετινή διοργάνωση έχει να παρουσιάσει μία σειρά από καινοτομίες. Συγκεκριμένα:

- SIAL Insights: Παρουσίαση των τάσεων που επιβεβαιώνουν την κεντρική θέση του φαγητού στη ζωή μας, μέσα από μια λευκή βίβλο που δημιουργήθηκε από κοινού με τους συνεργάτες της έκθεσης, τις εταιρείες ερευνών αγοράς, ProtéinesXTC, Circana και Kantar.

- SIAL taste: Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν και να δοκιμάσουν μία σειρά επιλεγμένων προϊόντων στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας SIAL Innovation μέσω του οποίου αναδεικνύονται πρωτοποριακά και καινοτόμα προϊόντα από όλο τον κόσμο

- SIAL Off: Oδηγός για καλά εστιατόρια και μοναδικούς χώρους στο Παρίσι.

- SIAL Summits: Συνεδριακές εκδηλώσεις που φέρνουν στο προσκήνιο τα κρίσιμα ζητήματα και τις καινοτόμες προοπτικές που διαμορφώνουν τον κλάδο τροφίμων και ποτών

- SIAL for Change: Εορτασμός της δέσμευσης των εταιρειών τροφίμων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

- SIAL Jobs: Σύνδεση εταιρειών και ταλέντων για τη διευκόλυνση των προσλήψεων, κάτι που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια βιομηχανία της αγροδιατροφής.

Πώς ξεκίνησε η SIAL

Στη δεκαετία του 1950, η Δυτική Ευρώπη αναδυόταν από τις ελλείψεις που προκάλεσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Χάρη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική οι κύριες γεωργικές χώρες στην κοινή αγορά μπόρεσαν σύντομα να ανακτήσουν την προηγούμενη παραγωγική τους ικανότητα. Αρχικά, ο στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ήταν η επίτευξη επισιτιστικής αυτάρκειας. Ο στόχος διευρύνθηκε σύντομα για να συμπεριλάβει και την εμπορική διάσταση, καθιστώντας τις πωλήσεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά εξίσου κρίσιμες. Σε ορισμένες χώρες, η βιομηχανία τροφίμων έγινε απαραίτητη για το εμπορικό ισοζύγιο. Το 1961, η Γαλλία δημιούργησε την SOPEXA (Société pour la Promotion et l'Expansion des Produits Agro-Alimentaires. Την εταιρεία για την προώθηση και την επέκταση των προϊόντων διατροφής, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της προώθησης των γαλλικών προϊόντων διεθνώς.

Η αύξηση των εισαγωγών κάλυψε τις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας τροφίμων, ενός κλάδου διανομής που βρισκόταν στη δίνη μιας επανάστασης και μιας τάσης κατανάλωσης που στρέφεται όλο και περισσότερο προς την εκτός σπιτιού κατανάλωση. Ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων διεθνώς, η Γαλλία δεν μπορούσε να παραμείνει στο περιθώριο των εξελίξεων. Έτσι ξεκίνησε η εμπορική έκθεση SIAL στο Παρίσι, με τον Philippe Le Coq de Kerland ως πρώτο διευθύνοντα σύμβουλο.