Ελ. Βενιζέλος: Κερδίζει το στοίχημα της επιβατικής κίνησης αλλά επιμένει το θέμα των καθυστερήσεων στις πτήσεις
Σάββατο, 05-Οκτ-2024 08:31
Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Το στοίχημα της παράτασης της σεζόν κερδίζει η Αθήνα και το Ελ. Βενιζέλος, όπως αντικατοπτρίζεται και στα εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης της επιβατικής κίνησης και των πτήσεων κατά τον φετινό Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ωστόσο στο προσκήνιο παραμένει το θέμα των καθυστερήσεων στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των αεροπλάνων. Οι χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των πτήσεων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο καθώς τα περισσότερα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης καταγράφουν, μέχρι στιγμής, μεγαλύτερο χρόνο καθυστερήσεων ιδιαίτερα κατά τους "φορτωμένους" καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με το 2023.
Ωστόσο, η κύρια αιτία των καθυστερήσεων στην χώρα μας πηγάζει από το γεγονός ότι τα υφιστάμενα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο πτήσεων, καθώς έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους. Πηγές με γνώση επί του θέματος αναφέρουν ότι η ανάγκη αναβάθμισης των συστημάτων κρίνεται ως επιτακτική καθώς ενίσχυσης του υφιστάμενου προσωπικού με την πρόσληψη και εκπαίδευση νέων ατόμων.
Ο μέσος χρόνος καθυστερήσεων
Σύμφωνα με την έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού Eurocontrol, στο αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφηκαν καθυστερήσεις πτήσεων σχεδόν σε καθημερινή βάση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο λόγω του αυξημένου φόρτου στον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Ειδικότερα, για τον μήνα Ιούλιο, η ακρίβεια στο χρόνο των αφίξεων έφθασε στο 50,4% στο Ελ. Βενιζέλος όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 62% ενώ ο χρόνος ακρίβειας των αναχωρήσεων άγγιξε το 37,7% όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 51%.
Επιπλέον, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των αφίξεων ανά πτήση διαμορφώθηκε σε 25,3 λεπτά και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των αναχωρήσεων ανά πτήση ανήλθε σε 30,9 λεπτά στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις, ωστόσο, εμφάνισαν τα αεροδρόμια της Ρώμης με 29 λεπτά και 35,8 λεπτά αντίστοιχα, του Λονδίνου (Heathrow) με 34,9 λεπτά και 34,4 λεπτά, του Μιλάνου με 30 λεπτά και 36,6 λεπτά, της Βουδαπέστης με 40 λεπτά και 40,8 λεπτά και της Πράγας με 31,6 λεπτά και 30,4 λεπτά.
Η εικόνα της Ευρώπης
Σε ό,τι αφορά τον φετινό Αύγουστο η εναέρια κυκλοφορία στους ουρανούς της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023. Οι κατατάξεις των έξι κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών παρέμειναν αμετάβλητες, με τη Ryanair να ηγείται, ακολουθούμενη από τις easyJet, Turkish Airlines, Lufthansa και Air France. Επιπλέον, τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια ήταν της Κωνσταντινούπολης, του Άμστερνταμ (Schiphol), του Παρισιού (Charles de Gaulle), του Λονδίνου (Heathrow) και της Φρανκφούρτης. Όλα τα 20 κορυφαία αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση στην κυκλοφορία σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, ωστόσο η ακρίβεια των αναχωρήσεων και αφίξεων ήταν χαμηλότερη λόγω προβλημάτων στην ικανότητα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC) και διαταραχών από τις καιρικές συνθήκες.
Είναι ενδεικτικό ότι οι κανονισμοί για τον καιρό ευθύνονταν για περισσότερο από το 40% των συνολικών λεπτών καθυστέρησης. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Eurocontrol, η Βαρκελώνη αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις λόγω καιρικών φαινομένων, ενώ η Αθήνα δυσκολεύτηκε με καθημερινές περιορισμένες ικανότητες ATC, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες στις 25 Αυγούστου. Τα αεροδρόμια της Ρώμης και του Μονάχου συγκαταλέγονταν μεταξύ των λιγότερο αποδοτικών σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, ενώ η Λισαβόνα και η Κωνσταντινούπολη παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα.