Πού κινήθηκαν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων στο ρεύμα – Ο χάρτης των αποτελεσμάτων

Σάββατο, 01-Ιουν-2024 12:00

ΔΕΗ (Στουρνάρη) 04.12.2023
Του Χάρη Φλουδόπουλου
 

Μειωμένες ήταν οι πωλήσεις των μεγάλων ενεργειακών ομίλων στον τομέα του ηλεκτρισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες εταιρείες. Αιτία για τη μείωση των πωλήσεων ήταν η υποχώρηση των τιμών του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Πάντως παρά τη μείωση των πωλήσεων οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, με εξαίρεση την Elpedison των  Helleniq Energy και Edison, η οποία ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη λόγω του κλεισίματος της μονάδας της Θίσβης. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στις ΑΠΕ, από όπου και αντλούν σημαντικές πωλήσεις και κέρδη. Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:

Mytilineos

Πρώτη χρονικά ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της η Mytilineos, η οποία στον κλάδο ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €904 εκατ. που αντιστοιχεί σε 79% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας μείωση κατά 19% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του 2023. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα €184 εκατ. αυξημένα κατά 22% έναντι €150 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2023.

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 779 MW στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2024, ανήλθε σε 325 GWhs. Από αυτές, οι 182 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 143 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Η συνολική παραγωγή της MYTILINEOS, εντός Ελλάδος, τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 2,2 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής ζήτησης. Αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές μονάδες, οι τρείς σταθμοί συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) και ο ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας (CHP), παρήγαγαν αθροιστικά ~2 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει περίπου 17% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 49% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, από 27% που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

Η συνολική παραγωγή από θερμικές μονάδες στο Α’ τρίμηνο του 2024, κυμάνθηκε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (+150%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, μεταξύ άλλων, και λόγω της συνεισφοράς που είχε η νέα μονάδα CCGT (826 MW), η οποία συμμετείχε κατά >50%, στο σύνολο της θερμικής παραγωγής της MYTILINEOS στο Α’ τρίμηνο του 2024. 

Helleniq Energy

Ακολούθησε η Helleniq Energy η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Elpedison, η οποία είχε πωλήσεις 283 εκατ. ευρώ από 505 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με μείωση 44$. Η καθαρή παραγωγή έπεσε 65% στις 210GW από 595GWh το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 69% στα 18 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ τα κέρδη EBIT έφτασαν τα 12 εκατ. ευρώ από 54 εκατ. ευρώ πέρυσι (-78%). Τα μειωμένα αποτελέσματα οφείλονται στη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας της Θίσβης στο πρώτο τρίμηνο αλλά και λόγω της χαμηλότερης διασποράς της αγοράς. 

Στις ΑΠΕ, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ πέρυσι, με την εγκατεστημένη ισχύ να έχει αυξηθεί στα 381MW από 341MW πέρυσι. Η παραγωγή ανήλθε σε 160GWh από 163 Gwh πέρυσι, ενώ τα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 11 εκατ. από 10 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

ΔΕΗ

Σημαντικά αυξημένη λειτουργική κερδοφορία ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο 2024 με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €459 εκατ., αυξημένα κατά 64% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της Διανομής, της βελτίωσης της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της προσθήκης των  δραστηριοτήτων στη Ρουμανία. Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου εμφανίζονται μειωμένα στο 1,9 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €122 εκατ. έναντι €73 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €86 εκατ. έναντι €51 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023.   

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 33% το α’ τρίμηνο 2024 από 39% το α’ τρίμηνο 2023. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες καθώς η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού της μείγματος μέχρι το 2026.

Στην προμήθεια το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στην Ελλάδα μειώθηκε σε 51% το α’ τρίμηνο 2024 από 61% το α’ τρίμηνο 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες Υψηλής Τάσης σε συνέχεια της λήξης των προϋπαρχόντων σταθερών τιμολογίων. 

Motor Oil Hellas

Ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Motor Oil Hellas είχε στο πρώτο τρίμηνο του έτους πωλήσεις της τάξης των 184 εκατ. ευρώ με τα κέρδη EBITDA να φτάνουν τα 49 εκατ. ευρώ. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών ήταν 234 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 53 εκατ. ευρώ Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Οι ΑΠΕ σε λειτουργία αυξήθηκαν σε 839MW από 772MW πέρυσι, ενώ η παραγωγή πράσινης ενέργειας ανήλθε σε 522,713 Gwh, από 459,257 Gwh πέρυσι. 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε € 457,5 εκατ. έναντι € 491,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού και τα αυξημένα έσοδα από ΑΠΕ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Τα συνολικά προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα € 81,7 εκατ. έναντι € 68,1 εκατ., σε συνέχεια της αυξημένης κερδοφορίας από ΑΠΕ και παρά τα μειωμένα έσοδα  από την θερμική ενέργεια. 

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) η  ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέγραψε υψηλότερους όγκους πώλησης κατά 60,2% έναντι του A’ Τριμήνου του 2023, σε συνέχεια της αύξησης του μεριδίου αγοράς που επετεύχθη κατά την διάρκεια του 2023 και στις αρχές του 2024 και πλέον ανέρχεται σε 12,0% για τον Μάρτιο του 2024, έναντι 7,3% τον Μάρτιο του 2023. Σε επίπεδο παραγωγής, η προγραμματισμένη συντήρηση την μονάδας ΗΡΩΝ ΙΙ που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου 2024, οδήγησε σε περιορισμό της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 12,2% (η παραγωγή κατά την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος ήταν αυξημένη κατά 15,5%). 

Στον Τομέα των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του Α’ Τριμήνου ανήλθε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα, ισχύος 327 MW, ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.