Στα "χέρια" της Attica Bank η έκθεση της DBRS - Πόσο θα κοστίσει ο "Ηρακλής"

Τρίτη, 28-Μαϊ-2024 07:37

Στα "χέρια" της Attica Bank η έκθεση της DBRS - Πόσο θα κοστίσει ο "Ηρακλής"

Της Βάσως Αγγελέτου

Στη διοίκηση της Attica Bank παραδόθηκε η έκθεση της DBRS η οποία αποτυπώνει μια εκτίμηση των κεφαλαίων που θα χρειαστούν Attica και Παγκρήτια προκειμένου να εξυγιανθούν πλήρως και να προχωρήσουν σε συγχώνευση τους προσεχείς μήνες.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο "λογαριασμός" του διεθνούς οίκου προσεγγίζει τα επίπεδα που ανέμεναν οι εμπλεκόμενες πλευρές - ουσιαστικά δηλαδή οι μη συστημικές τράπεζες και ο Επόπτης. 

Πηγές της Attica Bank διατυπώνουν, μάλιστα, την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία χαρακτηρίζουν "πολύ καλά". Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την ένταξη των χαρτοφυλακίων NPEs ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ στον "Ηρακλή" θα κυμανθούν μεταξύ 600 και 650 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, σε πρώτη φάση θα αποτυπωθεί, με βάση το κόστος του "Ηρακλή", αρνητική θέση στις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν τα κεφάλαια που θα καλύψουν τη ζημιά και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν το business plan της νέας τράπεζας.

Τούτων δοθέντων, επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι να επιτευχθεί η "χρυσή τομή" μεταξύ των μετόχων ώστε να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο. 

Θυμίζεται ότι συντριπτικά πλειοψηφικός μέτοχος σήμερα στην Attica Bank είναι το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ (72,5%) και του ΕΦΚΑ (7,6%). Με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν η Thrivest συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη (4,4%) και η Παγκρήτια (5%) -όπου η Thrivest είναι πλειοψηφικός μέτοχος. 

Ο άγνωστος "Χ" της ΑΜΚ είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, υφιστάμενων και δυνητικών. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, τα βλέμματα στρέφονται και σε "outsider" επενδυτές όπως ο εφοπλιστής Μουνδρέας που μετέχει με μικρό ποσοστό στην Παγκρήτια.  

Και αυτό διότι, σε περίπτωση που το Δημόσιο περιορίσει τη συμμετοχή του σημαντικά χαμηλότερα από το ποσοστό που του αναλογεί βάσει της τρέχουσας σύνθεσης, θα δημιουργηθεί ένα κενό 150-200 εκατ. ευρώ το οποίο θα κληθούν να καλύψουν ιδιωτικά κεφάλαια.