Synergia Hellenic Fund: Νέες εξαγορές ποσοστών σε τρόφιμα και logistics

Σάββατο, 20-Ιαν-2024 08:14

μεηλ Λαμπιρης

Του Γιώργου Λαμπίρη

Νέες επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων με δύο τοποθετήσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Synergia Hellenic Fund. Ειδικότερα οι τοποθετήσεις αυτές αφορούν σε υποκλάδους των τροφίμων και συγκεκριμένα σε εταιρεία παραγωγής αποξηραμένων φρούτων, σε εταιρεία παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, κινήσεις που ακολούθησαν την επένδυση που πραγματοποίησε το fund το καλοκαίρι του 2023 με την επένδυση στην εταιρεία βιομηχανικού catering, PotPan Foodservice, ύψους 6,65 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του 40% των μετοχών. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Synergia Hellenic Fund έχει πραγματοποιήσει επένδυση και στον κλάδο των logistics, με την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής σε επιχείρηση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Και οι τρεις αυτές επενδύσεις σε αποξηραμένα φρούτα, ελαιόλαδο και logistics πρόκειται να ανακοινωθούν και επίσημα από το fund στο προσεχές χρονικό διάστημα. 

Ποιο είναι το Synergia Hellenic Fund IV

Το Synergia Hellenic Fund IV είναι μεταξύ των funds που διαχειρίζεται η εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών Hellenic Capital Partners (HCP) υπό την καθοδήγηση των Μαρία Σαρρή, Σπύρου Παπαδάτου και Νικόλα Γκιούρα. Το ενδεικτικό εύρος κάθε επένδυσης κυμαίνεται από 2 έως και 6 εκατομμύρια ευρώ και υπό συνθήκες δύναται να αυξηθεί περαιτέρω. Η περίοδος διακράτησης εκάστης επένδυσης υπολογίζεται στα 4 με 5 έτη.

Σημειώνεται ότι η Hellenic Capital Partners, διαχειριζόταν μέχρι πρότινος και το IBG Hellenic Fund III, το οποίο είχε εισέλθει μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, διαθέτοντας τη συμμετοχή του το 2021 στη National Energy με την πώληση χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 70MW. Δημιουργήθηκε υπό την πλατφόρμα Equifund με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Tαμείου Επενδύσεων (EIF), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της Hellenic Capital Partners έως και τον Δεκέμβριο του 2015 έήταν η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. με ποσοστό 50% και η IBG CAPITAL Α.Ε. με επίσης 50%. Στη συνέχεια, έως και την τα μέσα Ιουνίου του 2021 η μετοχική σύνθεση της εταιρείας άλλαξε και μέτοχοι ήταν η Hellenic Capital Partners Α.Ε. με ποσοστό 80% και η Optima Bank (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) με ποσοστό 20%. Στις 16 Ιουνίου του 2021 η Optima bank Α.Ε. μεταβίβασε το ποσοστό του 20% που κατείχε στην Hellenic Capital Partners ΑΕΔΑΚΕΣ, στην Hellenic Capital Partners Α.Ε. η οποία έκτοτε κατέχει το 100% της εταιρείας.