CityCrop: Επέκταση και γύρος χρηματοδότησης μετά τη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος
Τρίτη, 16-Ιαν-2024 07:54
Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, με στόχο την ταχύτερη επέκτασή της, βρίσκεται η CityCrop -η ελληνική startup που έχει αναπτύξει μια συσκευή για την καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων και μικρών φρούτων σε εσωτερικό χώρο και η οποία πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος.
Η CityCrop ιδρύθηκε το 2015. "Το όραμά μας όταν ξεκινήσαμε ήταν να φτιάξουμε μια συσκευή χρηστική προς όλους με την οποία να μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί τα δικά του φρούτα, λαχανικά και βότανα, χωρίς να απαιτείται να διαθέτει κάποια γεωπονική γνώση”, εξηγεί, μιλώντας στο Capital.gr ο CEO και ιδρυτής της CityCrop, Χρήστος Ραυτογιάννης.
Η CityCrop έχει αναπτύξει δύο ειδών συσκευές: την οικιακή (η οποία διατίθεται σε τρία μεγέθη: Micro, One και Twin) και την επαγγελματική, την οποία και εγκατέστησε πρόσφατα σε δύο καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος: στο πρόσφατα ανακαινισμένο κατάστημα στο Ελληνικό και στο νέο κατάστημα στο Μαρούσι. Στα καταστήματα, δίπλα από τις συσκευές υπάρχουν εγκατεστημένα stands, όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν και να αγοράσουν τα φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούνται στα "θερμοκήπια”.
Όπως αναφέρει ο κ. Ραυτογιάννης, η εταιρεία θέλει να μεγαλώσει και να διευρύνει τις συνεργασίες της - τόσο με άλλα σούπερ μάρκετ όσο και με άλλου τύπου επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες catering. Ήδη μάλιστα έχει λάβει αιτήματα συνεργασίας από εταιρείες catering και συζητά και με άλλα σούπερ μάρκετ.
Για τον σκοπό αυτό, η CityCrop υλοποιεί αυτή την περίοδο τον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης, με στόχο να έχει αντλήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου το ποσό των 750 χιλ. – 1 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα κεφάλαια που θα αντληθούν να αξιοποιηθούν και στη μεγέθυνση της ομάδας, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από συνολικά έξι άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2024 θα κλείσει με κύκλο εργασιών περί τις 250-300 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει επιλέξει προς το παρόν να αποφεύγει τα πολύ… απότομα ανοίγματα, έτσι ώστε να διαφυλάξει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, ωστόσο στις σκέψεις της για το 2025 βρίσκεται και το εξωτερικό. Προς το παρόν, πάντως, επικεντρώνεται στην επέκταση των εγχώριων συνεργασιών της.
Επιπλέον, πέρα από τη γεωγραφική επέκταση και τη διατήρηση της ποιότητας, η CityCrop θέλει το επόμενο διάστημα να διευρύνει και την γκάμα των φυτών, με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών της.
Πώς λειτουργεί
"Η οικιακή συσκευή είναι ουσιαστικά ένα ‘έξυπνο’ compact θερμοκήπιο το οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε όπου θέλουμε, είναι δηλαδή ‘plug and plant’. Το συνδέουμε στο wifi, επιλέγουμε μέσω της εφαρμογής το φυτό, προσθέτουμε νερό και ξεκινά όλη η διαδικασία. Δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη εγκατάσταση και η συσκευή μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί”, αναφέρει ο CEO της CityCrop.
Το σύστημα λειτουργεί με τη μέθοδο της υδροπονίας, δηλαδή δεν απαιτείται χώμα για την καλλιέργεια και τα φυτά λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται απευθείας από το νερό. Στη συσκευή τοποθετείται ένα υπόστρωμα υδροπονίας ανά φυτό, σαν μία… κάψουλα καφέ. Μόλις τοποθετηθεί το υπόστρωμα, το οποίο για λόγους ασφαλείας των φυτών παρέχεται αποκλειστικά από τη CityCrop, η συσκευή ξεκινά να δημιουργεί τις συνθήκες για το συγκεκριμένο φυτό, προβλέποντας πότε θα "σκάσει” ο σπόρος και πότε θα είναι έτοιμο για συγκομιδή.
Στην οικιακή συσκευή όλη η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω εφαρμογής στο κινητό: ο χρήστης μπορεί να ελέγχει και να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την καλλιέργεια απ' όπου κι αν βρίσκεται, να διαχειρίζεται εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό. Το φυτό λαμβάνει έτσι στη ρίζα το 100% της τροφής που χρειάζεται, 24 ώρες το 24ωρο, και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη, ενώ δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα.
"Farm as a Service”
Από την άλλη, η επαγγελματική συσκευή λειτουργεί με βάση ένα μοντέλο "Farm as a Service”: η CityCrop νοικιάζει στην εκάστοτε επιχείρηση τις φάρμες και αναλαμβάνει παράλληλα τη διαχείριση και την επίβλεψή τους. Επιπλέον, καλλιεργεί σε δικές της εγκαταστάσεις μέχρις ότου το φυτό φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης. Στη συνέχεια μεταφέρει το φυτό στις συσκευές που βρίσκονται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. τα σούπερ μάρκετ) κι εκεί συνεχίζεται η ανάπτυξη του φυτού, μέχρι να είναι έτοιμο για συγκομιδή. Ο λόγος που η CityCrop επιλέγει αυτό το υβριδικό μοντέλο είναι για να μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.
Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η CityCrop στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται περιλαμβάνονται το μηδενικό foodwaste, η έως και 95% λιγότερη κατανάλωση νερού, τα 90% λιγότερα μεταφορικά, η μείωση κατά 99,5% της ανάγκης χώρου, και, πάνω απ' όλα, η προσφορά των πιο φρέσκων προϊόντων που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα σούπερ μάρκετ.