Βιώσιμη Ανάπτυξη και επένδυση 65 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Παρασκευή, 15-Δεκ-2023 16:31
Τα αποτελέσματα της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των ετών 2021-2022 παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωσή της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, παρουσίασε τα επιτεύγματα της στους τρεις πυλώνες που έχει αναλάβει δράση: Περιβάλλον – Κοινωνία – Υπευθυνότητα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2024-2026 - εκ των οποίων το 50% περίπου θα αφορά σε πράσινες επενδύσεις.
Με σύνθημα "Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο" και θέτοντας ως πρόσημο τη βιωσιμότητα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσεγγίζει ολιστικά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέτει στόχους και έχει δημιουργήσει τη κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης που διατρέχει το σύνολο των δραστηριοτήτων της.
Περιβάλλον: Πράσινες δράσεις για μείωση του αποτυπώματος
Μείωση στις εκπομπές CO2 κατά 20%, σε σχέση με το 2018, σημείωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο πλαίσιο της δέσμευσής της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030. Η εταιρεία έχει καταφέρει επίσης να αξιοποιήσει σε ποσοστό 79,4% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα αποτελέσματά της σε ότι αφορά τις δράσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων της, έχοντας επιτύχει την ανάκτησή τους κατά 99,6%, και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Παράλληλα, το 95% των φιαλών της ζυθοποιίας είναι επιστρεφόμενες, ενώ η εταιρεία έχει στραφεί και στην ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, κατορθώνοντας να μειώσει τις ποσότητες που καταναλώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής και διασφαλίζοντας ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα είναι καθαρό.
Κοινωνία: Άμεση οικονομική αξία ύψους €378 εκατ. στην κοινωνία για το 2021-2022
Θετικό ντόμινο επίδρασης, που ωφελεί και την ελληνική κοινωνία έχει δημιουργήσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μέσω της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς της "από το χωράφι ως το ποτήρι". Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησε δύο μεγάλα προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 η εταιρεία ανέλαβε έμπρακτα δράση στη Βόρεια Εύβοια, αποκαθιστώντας χρόνια προβλήματα σε δύο σχολεία της περιοχής. Η δράση της όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς η εταιρεία συγχρηματοδότησε τη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Σε ότι αφορά τη Θεσσαλία, όπου υλοποιείται μεγάλο μέρος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας και αποτελεί το πλέον ελλειμματικό υδατικό διαμέρισμα στην ελληνική επικράτεια, η εταιρεία υλοποίησε το πρόγραμμα "Νερό για το Αύριο", το οποίο ανέδειξε λύσεις για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη χρήση του νερού.
Υπευθυνότητα: Στο επίκεντρο η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα και το ανθρώπινο δυναμικό
Ως θεματοφύλακας της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα λειτουργεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προβαίνοντας σε μία σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Αξιοσημείωτα παραδείγματα της ενεργού δράσης της στον πυλώνα υπευθυνότητα είναι η δημιουργία, σε συνεργασία με την Ένωση Bartenders Ελλάδος, της ΜΚΟ "Νηφάλιοι-στην υγειά μας" και της εφαρμογής ‘ΣΕΡΒΙΡΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ’, για να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες της εστίασης για τη σημασία και την αξία της υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ. Επιπλέον, στη γκάμα των προϊόντων της διαθέτει συνολικά 5 επιλογές μπίρας με μηδενικό αλκοόλ.
Η εταιρεία δείχνει την υπευθυνότητά της και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Οι 809 εργαζόμενοί της απολαμβάνουν ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και σέβεται τη διαφορετικότητα. Πρόκειται για μία εταιρεία που επενδύει στους ανθρώπους της, παρέχει δυνατότητες εκμάθησης και εξέλιξης, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις ώρες εκπαίδευσης που αφιερώνονται ανά εργαζόμενο σε ετήσια βάση και οι οποίες είναι 20,5 ώρες. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των γυναικών στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυξήθηκε κατά 15%.
Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζητούμενο κάθε εταιρείας είναι η επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών της στόχων, σε ένα σύνθετο και πολλές φορές απρόβλεπτο εξωτερικό περιβάλλον. Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τους ανθρώπους της, αυτή η επιτυχία έχει ως προϋπόθεση την συνεχή και συστηματική συμβολή μας στην δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, με τρόπο συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Τα στοιχεία που παρατίθενται, αναφορικά με τους πυλώνες του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Υπευθυνότητας, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Είναι στην ουσία η αποτύπωση των αξιών με τις οποίες πορευόμαστε επί 60 χρόνια, παράγοντας ένα καλύτερο αύριο και αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη με πρόσημο τη βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα".
Δείτε εδώ όλη την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία εκπονήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος.