Πώς η Ελλάδα γίνεται σημείο αναφοράς για την καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Πέμπτη, 30-Νοε-2023 07:39

Πώς η Ελλάδα γίνεται σημείο αναφοράς για την καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Ο κρίσιμος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην καινοτομία για τη βιομηχανία ήταν το μήνυμα που αναδείχθηκε από τον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού "BoostUp! South East 2023”, που διοργάνωσε χθες για πρώτη φορά το EIT Manufacturing.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η ελληνική startup Phee -η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί ως κύρια πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα του φυτού Posidonia Oceanica για να δημιουργήσει νέα υλικά που -με τη σειρά τους- χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων. 

Σημειώνεται ότι το EIT Manufacturing έχει την έδρα του στο Παρίσι, αλλά διαθέτει έξι Co-Location Centers (CLCs) σε όλη την Ευρώπη. Το 2022 ιδρύθηκε το CLC South East για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Αθήνα να επιλέγεται ως έδρα. Οι οκτώ χώρες που εξυπηρετεί η Αθήνα είναι οι: Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Τουρκία. 

Σύμφωνα με την Δρ Νίκη Κούση, Managing Director του EIT Manufacturing South East, η δημιουργία του EIT Manufacturing CLC South East προέκυψε από την ανάγκη να υπάρξει μια μεγαλύτερη εστίαση στις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη. "Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίστηκε να έχουμε ένα νέο κέντρο με έδρα την Αθήνα που θα επικεντρώνεται σε οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παρουσία και τις δραστηριότητές μας και να τονώσει την ικανότητα καινοτομίας”.

Μιλώντας στο Capital.gr, η κα Κούση τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που επιλέχθηκε η Ελλάδα για την δημιουργία του κέντρου. "Η επιλογή αυτή καθιστά την Ελλάδα σημείο αναφοράς για όλες αυτές τις οκτώ χώρες σε ό,τι αφορά την καινοτομία για τη βιομηχανική παραγωγή. Καθιστά την Ελλάδα κέντρο και αναγνωρίζει τη χώρα μας ως τέτοιο. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται και από τα υπόλοιπα regions ως ένας κόμβος επικοινωνίας”, τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα μπορεί σίγουρα να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει αφενός τις εθνικές δραστηριότητες αφετέρου τις διεθνικές συνεργασίες μεταξύ των actors. "Αυτός είναι ο σκοπός μας, να συνδέσουμε actors από την Ελλάδα, από τη Βουλγαρία κ.λπ., αλλά και με τις υπόλοιπες regions του χάρτη”. 

Όπως διευκρίνισε η κα Κούση, η διαδικασία επιλογής της Ελλάδας ξεκίνησε από μια πρόταση που κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας -και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού- η οποία πρόταση υποστηρίχθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. "Είναι η πρώτη φορά που σε διεκδίκηση τέτοιου κέντρου παρέχεται υποστήριξη από την κυβέρνηση”, τόνισε η κα Κούση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η κα Κούση, το εγχείρημα είχε την υποστήριξη και από 15 βιομηχανίες από Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, κάτι που δείχνει αφενός ότι υπάρχει ανάγκη από την τοπική βιομηχανία και αφετέρου ότι αυτή η ανάγκη αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους τελικούς χρήστες. 

Σημειωτέον πως τα υπόλοιπα πέντε Co-Location Centers (CLCs) του EIT Manufacturing βρίσκονται στο Darmstadt της Γερμανίας (CLC Central), στο Μιλάνο της Ιταλίας (CLC South), στη Βιέννη της Αυστρίας (CLC East), στο Gothenburg της Σουηδίας (CLC North) και στο San Sebastián της Ισπανίας (CLC West).

Τα CLCs του EIT Manufacturing βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία για να συνδέουν περιοχές που έχουν υψηλά επίπεδα παραγωγικής δραστηριότητας και προηγμένη τεχνολογία. Εκτός από τα CLCs, το EIT Manufacturing διαθέτει 13 Κόμβους Περιφερειακών Σχεδίων Καινοτομίας (RIS) σε χώρες που ανήκουν στο Περιφερειακό Σχέδιο Καινοτομίας του EIT.

Ελλάδα και Τουρκία στην κορυφή 

Όσον αφορά στον διαγωνισμό, η Δρ. Βίβιαν Σοφού, Business Creation Manager του EIT Manufacturing South East, ανέφερε πως συνολικά υπήρξαν 46 αιτήσεις για την πρώτη φάση της αξιολόγησης, εκ των οποίων πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής οι 43. Οι περισσότερες προήλθαν από την Τουρκία (18) και την Ελλάδα (15). 

Από αυτές, επιλέχθηκαν δέκα για να κάνουν pitching των ιδεών τους στον χθεσινό τελικό. Όπως προαναφέρθηκε, η Phee έλαβε την πρώτη θέση και το χρηματικό έπαθλο των 7.500 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η WiserSense Bilgi από την Τουρκία, που έλαβε 5.000 ευρώ, και η Ottobo Robotik, επίσης από την Τουρκία, που έλαβε 2.500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το EIT Manufacturing South East έχει ήδη προσλάβει 22 ξένους συνεργάτες που προέρχονται από βιομηχανικούς τομείς από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ως σημείο εκκίνησης. "Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για εμάς γιατί ουσιαστικά οι παραγωγοί φέρνουν στο τραπέζι της συζήτησης τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις”, δήλωσε η κα Κούση. Επιπλέον, στο διάστημα αυτό, έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 23 projects με εταίρους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει συνεργαστεί με 27 startups από την περιοχή κι έχει συνάψει 18 συνέργειες με υπουργεία και εθνικούς φορείς. 

Το "παρών” στη χθεσινή εκδήλωση έδωσε, εκ μέρους του Elevate Greece, και η Δρ. Έλλη Διακαντάση, Executive Director και Board Member, η οποία μίλησε για το ελληνικό οικοσύστημα startups.