Φυσικό Αέριο - Π. Πετρόπουλος: Η συνεργασία και τα επόμενα σχέδια στην ηλεκτροκίνηση

Πέμπτη, 23-Νοε-2023 07:51

Φυσικό Αέριο - Π. Πετρόπουλος: Η συνεργασία και τα επόμενα σχέδια στην ηλεκτροκίνηση

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στους στόχους για την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας, αναφέρθηκαν ανώτατα στελέχη της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σύμπραξη των δύο εταιρειών με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, ο Γιάννης Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΕΣΠΕΝ και Γενικός Διευθυντής στο Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, τόνισε ότι με αυτή την κίνηση, αναμένεται να εξοικονομηθούν 7.000 τόνοι C02 ή με άλλα λόγια να προσφερθούν 32 εκατ. καθαρά χιλιόμετρα σε συμπολίτες. Αναφορικά με τη συνεργασία, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι πεποίθηση της Φυσικό Αέριο είναι ότι οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ είναι πολύ πιο ανοιχτοί να δεχτούν αυτά τα μηνύματα, οπότε θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την τοποθέτηση των φορτιστών στο κέντρο για την πορεία της ηλεκτροκίνησης τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Φυσικό Αέριο είχε τοποθετήσει φορτιστές πριν από πέντε χρόνια σε εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο λόγω του ασαφούς πλαισίου και τρόπου λειτουργίας, δεν ήθελε να προβεί σε αδιακρίτως εγκατάσταση φορτιστών. "Βλέπουμε πολλές φορές σε μεγάλα πάρκινγκ θέσεις που προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων να παραμένουν άδειες”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Η τοποθέτηση ενός μεγάλου αριθμού φορτιστών σε σημεία που στο - τρέχον στάδιο ωρίμανσης της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων - δεν συμβάλουν στην τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό της εταιρείας”. 

Όπως τόνισε, η εταιρεία εργάζεται πάνω σε αυτό, σχεδιάζοντας το δικό της μέλλον όσον αφορά στην ηλεκτροφόρτιση. Όπως συνέχισε, στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία έχει έναν σχεδιασμό μεγάλης εμπλοκής στην ηλεκτροκίνηση, περιμένοντας όμως κινήσεις και από την Πολιτεία, προκειμένου να προχωρήσει στις αντίστοιχες επενδύσεις. "Σαν εταιρεία, η ηλεκτροκίνηση είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του οικοσυστήματος που θέλουμε να προσφέρουμε στο μέλλον για τους καταναλωτές, και πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα οχήματα που θα μας οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη”, ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Φυσικό Αέριο, "το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τόσο η τοποθέτηση των φορτιστών και ο λόγος που δεν τοποθετούνται φορτιστές, είναι ότι οι υποδομές της χώρας δεν το επιτρέπουν”. "Επομένως, πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να τα καταφέρουμε, και η πλευρά που θα συμβάλει σε αυτό είναι η Πολιτεία”. 

Μιλώντας στο Capital.gr, ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις της εταιρείας να τοποθετήσει αδιακρίτως σειρές φορτιστών σε μεγάλα ιδιωτικά ή δημόσια πάρκινγκ. Όπως τόνισε, το business plan προέβλεπε συνεργασίες, μεταξύ άλλων με σούπερ μάρκετ και Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν γιατί θεωρήθηκε ότι την στιγμή εκείνη τέτοιες επενδύσεις δεν θα είχαν τελικά κανένα αποτύπωμα στους καταναλωτές, τους συνεργάτες ή την εταιρεία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει στα πλάνα της την ηλεκτροκίνηση σαν μέρος του προϋπολογισμού της, παραμένοντας, όμως, προσεκτική και περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις. 

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Αναφερθείς στην πορεία της εταιρείας του, ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή καταγράφει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα. Επικαλούμενος στοιχεία της ΡΑΕ, ανέφερε πως στο 8μηνο του 2023, το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ήταν δεύτερο σε ανάπτυξη (ήτοι σε νέα συμβόλαια) στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, ενώ ως προς το φυσικό αέριο, η εταιρεία παραμένει η πρώτη επιλογή των καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι επόμενο μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία αποτελούν οι ενεργειακές υπηρεσίες.

Αναφορικά με το μέλλον της ενέργειας, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι προφανώς είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). "Το φυσικό αέριο θα παίξει καθοριστικό ρόλο μέχρις ότου να φτάσουμε στο σημείο μηδενικών αερίων ρύπων και θα είναι για πολλά χρόνια το αέριο μετάβασης. Οι καταναλωτές μαθαίνουν πολύ γρήγορα και προσαρμόζονται γρήγορα”, ανέφερε. 

Μικρή η διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων 

Για τη σύμπραξη με το ΚΠΙΣΝ και το Φυσικό Αέριο, ο Μιχάλης Οικονομάκης, εκτελεστικός πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος -επίσημου εισαγωγέα Jaguar, Range Rover, Defender και Discovery- και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, υπογράμμισε ότι ο λόγος που κατέστη δυνατή ήταν το γεγονός ότι τις τρεις πλευρές τις συνδέει μια κοινή αντίληψη και ένα κοινό όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Οικονομάκης αναφέρθηκε στην ένταξη της Πέτρος Πετρόπουλος στον δείκτη περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης ESG "ATHEX ESG”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει "Plan B” για τον πλανήτη. Επίσης, έκανε αναφορά στην "Innovation Business Unit”, μια καινούρια Επιχειρηματική Μονάδα που η εταιρεία εγκαινίασε το 2022 και η οποία εστιάζει σε νέες τεχνολογίες, υλοποιώντας την πράσινη επένδυση "EcoShift”, που εστιάζει σε λύσεις ηλεκτροκίνησης και μικροκινητικότητας, αποθήκευσης ενέργειας και ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο σκέλος του project, η εταιρεία έχει ήδη σχεδιάσει και αναπτύξει ένα δικό της όχημα, το οποίο αναμένεται να βγει σύντομα στην αγορά. Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονομάκης, βάσει του σχεδιασμού, το χρονοδιάγραμμα για το κομμάτι της ανακύκλωσης μπαταριών αφορά τον τέταρτο χρόνο του προγράμματος, καθώς απαιτούνται άλλες υποδομές.  

Όπως τόνισε, για να επιτευχθεί η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας στο κυκλικό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει και χρειάζεται τη συμβολή πολλών παικτών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της Πολιτείας, των θεσμών, αλλά και των πολιτών. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονομάκης, η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα είναι μεν βελτιωμένη αλλά παραμένει μικρή, με την κύρια ανησυχία του κόσμου να είναι το μικρό δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Πέτρος Πετρόπουλος, απαιτείται ένα μοντέλο υποστήριξης και από την Πολιτεία προκειμένου να μπει στη ζωή του πολίτη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου – Γενικός Διευθυντής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τόνισε ότι το έργο προέκυψε από την ανάγκη να προετοιμαστούμε για ένα μέλλον με ηλεκτρικά οχήματα. Όπως υπογράμμισε, η συμμαχία εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα της υπηρεσίας, δεδομένου ότι στρατηγική του Ιδρύματος είναι να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης. 

Ο σταθμός φόρτισης 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σταθμός φόρτισης στο ΚΠΙΣΝ θα περιλαμβάνει 50 θέσεις για ταυτόχρονη φόρτιση. Η πρώτη φάση του έργου ξεκινά με τη λειτουργία 24 θέσεων στο ισόγειο του χώρου στάθμευσης του ΚΠΙΣΝ –συμπεριλαμβανομένων δύο θέσεων στη ζώνη ΑμεΑ-, ενώ εντός του 2024 το έργο θα ολοκληρωθεί με συνολικά 50 σημεία φόρτισης, όλα με ισχύ έως 22kW (AC).  

Η νέα αυτή υπηρεσία λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα παρέχεται δωρεάν στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ για έναν χρόνο. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η στάθμευση στο πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ θα χρεώνεται κανονικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα, με βάση τον ισχύοντα τιμοκατάλογο.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία ένα σαββατοκύριακο τον μήνα να δοκιμάζουν τις δυνατότητες που παρέχουν τα plug-in υβριδικά οχήματα της Range Rover.