Τι σχεδιάζει η Κρι-Κρι
Παρασκευή, 12-Οκτ-2007 10:01
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Με στόχο την αύξηση του μεριδίου που κατέχει στον τομέα του παγωτού στο 10% έως το 2010 από 6,5% που είναι σήμερα, η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι υλοποιεί τη περίοδο αυτή επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης για την επόμενη τριετία -όπως παρουσιάστηκε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών- η Κρι-Κρι επιθυμεί να εισέλθει σε νέες κατηγορίες προϊόντων όπως τα βρεφικά γιαούρτια και τα επιδόρπια, να αυξήσει τη παρουσία της στην αγορά του παγωτού και να επεκτείνει γεωγραφικά τις δραστηριότητες της.
Σήμερα διαθέτει συνολικά 12 χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ενώ για την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν κατά 1.500 ακόμα. Πρόθεσή της είναι η περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, καθώς και στις αγορές των Σκοπίων, Αλβανίας και Βουλγαρίας με τη Ρουμανία να συγκαταλέγεται στους στόχους της βορειοελλαδίτικης εταιρείας. Η Κρι-Κρι πραγματοποιεί εξαγωγές σε 11 χώρες της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, διαθέτει θυγατρική παραγωγική μονάδα στην πΓΔΜ, και κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε δύο επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Το πρώτο προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ αφορά νέες γραμμές παραγωγής στο τμήμα παγωτού, αποθηκευτικούς χώρους και εκσυγχρονισμό των σημείων πώλησης. Το δεύτερο, ύψους 4 εκατ. ευρώ, αφορά νέες γραμμές παραγωγής στο τμήμα γαλακτοκομικών, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους.
Παράλληλα, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 4 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση των παραπάνω επενδυτικών της προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Κρι-Κρι, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το σύνολο του έτους χρήσης 2007 αναμένεται να ανέλθει σε 33,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να διαμορφωθούν σε 3,6 εκατ. ευρώ για το 2007.
Από τις Σέρρες στα Βαλκάνια
Η ιστορία της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι που σήμερα έχει επικεφαλής τον Παναγιώτη Τσιναβό, ξεκίνησε το 1954, όταν ο Γιώργος Τσιναβός άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, διαθέτοντας παγωτά δικής του παραγωγής και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Οι πρώτες διανομές γίνονταν με πλανόδιους πωλητές και με χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα τοποθετούνται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία ενώ το 1968 οι εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε ιδιόκτητους χώρους. Τρία χρόνια αργότερα η Κρι-Κρι αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού.
Στα τέλη της δεκατίας του ’80 κατασκευάζεται το εργοστάσιο της εταιρείας με παραγωγικές μονάδες παγωτού και γιαουρτιού και σταδιακά ξεκινά η παραγωγή και διάθεση παραδοσιακού πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Χρονιά-σταθμός θεωρείται το 1997 όταν ξεκίνησε η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 1,9 εκατ. ευρώ που αφορά κυρίως σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής των προϊόντων της εταιρείας ενώ το 2003 εισάγεται στο Χ.Α.