Πέμπτη, 08-Ιουν-2023 09:42
Πώς είδαν οι αναλυτές το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank – Οι τιμές-στόχοι μετά το Investor Day

Της Ελευθερίας Κούρταλη
Το στρατηγικό σχέδιο 2023-2025 της Alpha Bank αναλύουν οι οίκοι σημειώνοντας πως οι στόχοι που έχει θέσει η συστημική τράπεζα είναι φιλόδοξοι αλλά σε γενικότερα πλαίσια εφικτοί. Η Citi μάλιστα "αναγκάζεται" όπως επισημαίνει να αυξήσει την τιμή-στόχο για την μετοχή της, όπως κάνει και η Deutsche Bank, ενώ η Axia συνεχίζει να βλέπει ράλι της τάξης του 30%.
Ειδικότερα, οι "καθησυχαστικοί", όπως τους χαρακτηρίζει η Citigroup, στόχοι που έθεσε η Alpha Bank για αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS) >20% σε ετήσια βάση (CAGR) σε >€0,3 έως το 2025 και για απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) >12% το 2025, την ωθούν να αυξήσει τις προβλέψεις της για την κερδοφορίας της τράπεζα φέτος κατά 5%, κατά 4% το επόμενο έτος και κατά 8% το 2025 και να αυξήσει την τιμή-στόχο στα 1,75 ευρώ από 1,50 ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη ισχυρή απόδοση της μετοχής της, η Citi μειώνει την αξιολόγησή της σε Ουδέτερη από Buy για λόγους αποτίμησης.
Όπως επισημαίνει, οι νέοι αυτοί στόχοι της Alpha βασίζονται σε αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση (CAGR), σε μείωση του κόστους κατά περίπου 3% σε ετήσια βάση (CAGR), σε κόστος κινδύνου για το 2025 <70 μ.β και μέσο επιτόκιο EURIBOR τριμήνου στο 3,1% φέτος και 2,6% το 2025. Οι στόχοι αύξησης των εσόδων της διοίκησης προϋποθέτουν καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) 1,6 δισ. ευρώ φέτος και 1,7 δισ. ευρώ το 2025 και έσοδα από προμήθειες 0,5 δισ. ευρώ το 2025 (έναντι. 0,4 δισ. ευρώ πέρυσι). Ενώ η Citi είναι πιο αισιόδοξη για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των NII, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων και του καλύτερου από το αναμενόμενο beta καταθέσεων (προβλέπει τώρα NII 1,7 δισ. ευρώ φέτος), είναι πιο επιφυλακτική σχετικά με τα NII το 2025 (προβλέπει 1,66 δισ. ευρώ), καθώς αναμένει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια και το υψηλότερο beta καταθέσεων θα επιβαρύνουν τελικά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Επιπλέον, η εκτίμηση της Citi για καθαρές προμήθειες ύψους 432 εκατ. ευρώ το 2025 είναι κάτω από τον στόχο της διοίκησης, καθώς ανησυχεί ότι η Alpha Bank μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τη στοχευμένη αύξηση +45% to 2022-2023 του ενεργητικού και τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στο asset management που αναμένει η διοίκηση. Επομένως, η Citi προβλέπει αύξηση εσόδων CAGR +3% ή πιο αργή από τον στόχο της διοίκησης του +5%, οδηγώντας την να προβλέψει πως το EPS του 2025 θα κινηθεί στα 0,28 ευρώ ή 6% κάτω από τον στόχο της διοίκησης.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Citi, η διοίκηση της Alpha στοχεύει σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργία κεφαλαίου για το 2022-25 (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από κέρδη μετά τα κουπόνια AT1 και 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μετατροπή των DTAs) και βλέπει τον fully loaded δείκτη CET1 να αυξάνεται στο 16% στο τέλος του 2025 μετά τις αναμενόμενες διανομές μερισμάτων 30 μ.β επί του ετήσιου μέσου όρου των Σταθμισμένων ως προς τον Κίνδυνο Στοιχείων Ενεργητικού (RWA). Η Citi ωστόσο αναμένει ελαφρώς χαμηλότερο CET1 στο 15,6% το 2025, δεδομένης της πιο προσεκτικής της άποψης για την ανάπτυξη των εσόδων και την προσδοκία της για σταδιακές αυξήσεις στην πληρωμή μερισμάτων στον προβλεπόμενο από 20% φέτος σε 30% το 2025. Η διοίκηση αναμένει να αυξηθούν τα ενσώματα ίδια κεφάλαια σε >7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2025 από 5,8 δισ. ευρώ, που η Citi πιστεύει ότι είναι εφικτό. Τα ακαθάριστα εξυπηρετούμενα δάνεια στοχεύεται να αυξηθούν σε >33 δισ. ευρώ φέτος και σε 39 δισ. ευρώ έως το 2025 από 31,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Οι καταθέσεις αναμένεται να αυξηθούν σε 52 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και σε 55 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2025 από 50 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Τα καθαρά NPEs έχουν στόχο να μειωθούν στο 1 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.
Στο 1,70 ευρώ, από 1,60 ευρώ πριν, αναβαθμίζει η Deutsche Bank την τιμή στόχο της Alpha Bank διατηρώντας τη σύσταση buy. Όπως σημειώνει, το Investor Day έδειξε ένα πιο φωτεινό δρόμο μπροστά για την τράπεζα. Η Alpha , προσθέτει, αποκάλυψε το στρατηγικό της σχέδιο το οποίο, σε γενικές γραμμές, δεν περιλαμβάνει σημαντικές εκπλήξεις, καθώς οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά σε μεγάλο βαθμό λογικοί, κατά την άποψη της Deutsche Bank. Συνολικά, οι θετικές προσδοκίες της τράπεζας υποστηρίζονται από ισχυρές οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα (και τη Ρουμανία), οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν τη δραστηριότητα, επιτρέποντας παράλληλα στην τράπεζα να συνεχίσει να καθαρίζει τα NPEs και να επιτρέψει την εξομάλυνση του κόστους του κινδύνου (ειδικά με βάση μία πιθανώς αισιόδοξη πτώση του κόστους).
Παρόλα αυτά, ο στόχος για το RoTE της τράπεζας άνω του 12% για το 2025 (10% για το 2023) δεν απέχει πολύ από τις προσδοκίες της D.B (καθώς έχει προσαρμοστεί για κεφάλαια που υπερβαίνουν τον στόχο του 13%). Επιπλέον, η δημιουργία κεφαλαίου μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα κύρια θετικά του σχεδίου, καθώς η τράπεζα αναμένει να φτάσει τα διαθέσιμα στο 1,4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο, τα οποία αναμένεται να διανεμηθούν (περίπου 38% της κεφαλιοποίησης), ξεκινώντας από το μέρισμα έναντι των κερδών του 2023.
Από την πλευρά της η Axia Ventures επισημαίνει πως η Alpha Bank παρέδωσε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενημέρωση για την περίοδο 2023-2025, συνοδευόμενη από ένα σύνολο φιλόδοξων νέων στόχων. Η ενημέρωση έδωσε έμφαση σε νέες μετρήσεις κερδοφορίας και έδωσε προτεραιότητα στη στρατηγική αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου που δημιουργεί η εταιρεία.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος αποκάλυψε μια τριάδα νέων δεικτών κερδοφορίας, θεωρώντας κάθε κεφάλαιο πάνω από τον στόχο του 13% του δείκτη CET1 ως πλεόνασμα. Αυτές οι μετρήσεις κερδοφορίας και οι σχετικοί στόχοι του 2025 είναι: α) Απόδοση Κεφαλαίων κατηγορίας 1 (RoCET1) σε επίπεδο Ομίλου >16% μέχρι το 2025 (σε σχέση με 10% το 2022), β) RoTE (χωρίς πλεονάζον κεφάλαιο) >12% και γ) RoTE (συμπ. πλεονάζοντος κεφαλαίου) > 11%.
Με επίκεντρο την ανάπτυξη παραγόμενου κεφαλαίου, ο Όμιλος στοχεύει να δημιουργήσει κεφάλαια 2,3 δισ. ευρώ μεταξύ του 2023-25, εκ των οποίων 0,4 δισ. ευρώ μέσω υψηλότερης αναγνώρισης DTA. Μέρος αυτού του κεφαλαίου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για οργανική ανάπτυξη (0,9 δισ. ευρώ), με 0,3-0,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα (εκκρεμεί η έγκριση του SSM), με βάση το δεδουλευμένο κεφάλαιο του ομίλου των 30 μ.β CET1. Αυτό, όπως επισημαίνει η Axia, αφήνει τον Όμιλο με 1-1,1 δισ. ευρώ πλεονάζοντος κεφαλαίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόσθετες διανομές (με την άδεια του SSM) είτε για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
H Axia σημειώνει ότι ο στόχος της Alpha φαίνεται σύμφωνος με τη συναίνεση για το 2023, παρά την άνοδο του RoTE κατά 100 μ.β στο 10%+, αν και αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους, όπως χαμηλότερα beta καταθέσεων και υψηλότερα επιτόκια. Είναι σημαντικό ότι το στοχευμένο CAGR των EPS του 2022-25 που υπερβαίνει το 20%, οδηγεί σε PAT το 2025 ύψους >750 εκατ. ευρώ ή τουλάχιστον +25% (ή περίπου 150 εκατ. ευρώ) πάνω από τη συναίνεση (και 11% πάνω από τις εκτιμήσεις της Axia). Είναι ενδιαφέρον ότι η διακύμανση θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη εάν ο όμιλος πραγματοποιήσει πρόσθετες διανομές ή συγχωνεύσεις και εξαγορές (παρά το σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου ότι το τελευταίο δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν).
Ως αποτέλεσμα, η Axia αναμένει διψήφιες αναβαθμίσεις στα EPS μετά 2023, και διατηρεί την αξιολόγηση Buy και την τιμή-στόχο των 2 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 30%.