Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 06-Ιουν-2023 08:04

    Τι περιμένουν και τι ζητούν από την νέα κυβέρνηση οι ελληνικές startups

    Τι περιμένουν και τι ζητούν από την νέα κυβέρνηση οι ελληνικές startups
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

    Σταθερότητα, αξιοπιστία, φορολογικές ελαφρύνσεις και οικονομικά κίνητρα είναι μερικά από αυτά που ζητούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος startups που μίλησαν στο Capital.gr, σε μια περίοδο γενικά θετικά προοπτικών για την ελληνική οικονομία, εν αναμονή νέων ρεκόρ στον τουρισμό και αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους.

    Ο Απόστολος Αποστολάκης, Founding Partner της VentureFriends, που έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, σε μερικά από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως οι Instashop, Blueground, FlexCar, Douleutaras και SpotaWheel, επικεντρώθηκε στην σοβαρότητα και την αξιοπιστία. "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κυβέρνηση σοβαρή και σταθερή, που θα εμπνέει αξιοπιστία. Μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει το business και βρίσκεται κοντά στην αγορά”. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε οι startups καταφέρνουν να χτίζουν μόνες τους τον δρόμο τους. "Αν ένα startup είναι καλό, δεν έχει σημασία η χώρα από την οποία προέρχεται. Υπάρχουν success stories παντού, που κινούνται ανεξάρτητα από την υστεροφημία της κάθε χώρας”.

    Για τον Ανδρέα Γραμμάτη, Co-founder και CEO του Douleutaras, που προσφάτως σήκωσε χρηματοδότηση €5 εκατ., με βασικούς επενδυτές το LATSCO Family Office και τον κ. Αποστολάκη της VentureFriends, η στήριξη της  μικρομεσαίας και καινοτόμας επιχειρηματικότητας από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά. "Την ίδια στιγμή, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης που θα δώσουν ώθηση στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κρίνεται αναγκαία”, τόνισε.

    Κάποια από τα μέτρα που προτείνει ο κ. Γραμμάτης είναι τα εξής:

    - Δημιουργία μιας οικιστικής ζώνης (Entrepreneurial Hub) η οποία θα στεγάζει νεοφυείς εταιρείες με ανταγωνιστικό κόστος και ταυτόχρονη προσφορά κινήτρων σε εργαζόμενους (δωρεάν μετακίνηση, φθηνότερο φαγητό κ.λπ.).

     -Μηδενικός φόρος για πώληση μετοχών, stock options κ.λπ., προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Κύπρος.

    - Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα 5 έτη ζωής μίας εταιρείας έτσι ώστε αυτή να μπορεί να προσφέρει πιο ανταγωνιστικούς μισθούς και να προσελκύσει ανταγωνιστικό προσωπικό. Το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για προσλήψεις εργαζομένων που έρχονται από το εξωτερικό (brain gain), εφόσον αυτοί π.χ. ζουν τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη της ζωής τους στο εξωτερικό.

    Στα οικονομικά κίνητρα και τις ελαφρύνσεις δίνει βάρος και ο Αντώνης Πρέντζας, Co-founder και CEO της Finloup, της εταιρείας που εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα το δημοφιλές πλέον μοντέλο του Buy Now, Pay Later.

    "Αν και δεν είμαι πολύ υπέρ του να περιμένουμε πράγματα από κυβερνήσεις, είναι σημαντικό το κράτος να βοηθά μια επιχείρηση όταν υπάρχει ένα συνολικό καλό προς την κοινωνία, την οικονομία ή κάποια ομάδα που βρίσκεται σε ανάγκη”.

    Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να παρέχονται οικονομικές ελαφρύνσεις ή κίνητρα σε εταιρείες καινοτομίας που συνεισφέρουν σε μια συνολική ανάπτυξη, φέρνοντας καινοτόμα προϊόντα, προωθώντας τον ανταγωνισμό και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά στο κομμάτι των θέσεων εργασίας, ο κ. Πρέντζας υπογράμμισε ότι χρειάζονται ελαφρύνσεις ως προς το κόστος της μισθοδοσίας, ειδικά στο ξεκίνημα μιας startup. 

    Επίσης, ο CEO της Finloup αναφέρθηκε και στην δυνατότητα δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ startups και δημοσίου τομέα. "Έχουμε ανάγκη από εκσυγχρονισμό σε πολλούς τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαν να υπάρξουν συμπράξεις, που θα ωφελήσουν τόσο το Δημόσιο όσο και τις ίδιες τις startups, ανεβάζοντας την αξιοπιστία τους”.

    Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πετρόπουλος, CEO της Convert Group, που παρέχει αναλύσεις γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα στους κλάδους του φαρμακείου και λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι οι startups χρειάζονται δύο βασικά πράγματα: κεφάλαια και καθοδήγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν τα startups να εντοπίσουν κεφάλαια, αλλά και να αξιοποιείται η εμπειρία ώστε να προσφέρεται η σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση στα πρώτα βήματα των startups.

    Τέλος, ο Βίκτωρ Τροκούδης, συνιδρυτής και CEO της Plum -fintech εφαρμογής διαχείρισης χρημάτων, που από φέτος είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα- τόνισε πως οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίζει τους τομείς που μεγαλώνουν και προάγουν την καινοτομία. "Πρέπει, επίσης, να μπορούν να ενθαρρύνουν νέο κόσμο με καλές ιδέες και δυνατότητες να έρθει να δουλέψει στην χώρα”.  
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ