Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 06-Ιουν-2023 07:57

    Βίκος: Βάζει 800.000 στην ΕΨΑ και παραμένει επενδυτής μετά την είσοδο Καραμούζη

    Βίκος: Βάζει 800.000 στην ΕΨΑ και παραμένει επενδυτής μετά την είσοδο Καραμούζη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Λαμπίρη

    Σειρά εξελίξεων με παρούσα σε αυτές τη Βίκος, έρχεται για την δημοφιλή εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, η οποία έχει ως έδρα την Αγριά Βόλου.

    Παρά τα όσα έχουν ακουστεί αναφορικά με την επόμενη μέρα και το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η οικογένεια Σεπετά, ιδιοκτήτρια της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (Βίκος), πηγές προσκείμενες σε αυτήν επιβεβαιώνουν ότι θα καταβάλλουν το ποσό που προβλέπεται βάσει του ποσοστού 25% που κατέχουν στην εταιρεία, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου. Κατά τις ίδιες πηγές το ποσό που απαιτείται να καταβληθεί από πλευράς οικογένειας Σεπετά ανέρχεται στις 800.000 ευρώ από τα συνολικά 3,2 εκατομμύρια ευρώ που θα είναι το ποσό της αύξησης κεφαλαίου. 

    Παραμένει ως επενδυτής μέχρι νεοτέρας

    Ο ρόλος της οικογένειας Σεπετά και του Βίκου στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την είσοδο του SMERemediumCAP, επικεφαλής του οποίου είναι ο τραπεζίτης, Νίκος Καραμούζης, θα είναι αμιγώς επενδυτικού χαρακτήρα στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Διατηρώντας το 25% με τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου, η πλευρά της οικογένειας Σεπετά δηλώνει αφενός την πρόθεσή της να παραμείνει στην εταιρεία, αφετέρου διαβλέπει την προοπτική που έχει η είσοδος του fund στην ανατροπή των δεδομένων στην ΕΨΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σημαντικούς κλυδωνισμούς σε οικονομικό επίπεδο με διαδοχικές και σωρευμένες ζημίες στα οικονομικά της αποτελέσματα. 

    Να σημειωθεί ότι η Βίκος που απέκτησε το 25% των μετοχών της ΕΨΑ πριν από μερικά χρόνια από την εταιρεία λευκαντικών, "ΕΥΡΗΚΑ", και πριν ακόμα εισέλθει η ίδια με οργανική ανάπτυξη στον κλάδο αναψυκτικών, είχε επιδιώξει να εξαγοράσει το σύνολο της εταιρείας. Πρόθεση που διατηρήθηκε ακόμα και μετά τη σύσταση του βραχίονα αναψυκτικών της Βίκος, χωρίς ωστόσο να βρει πρόσφορο έδαφος από την πλευρά των πρώην βασικών μετόχων της ΕΨΑ, ήτοι της οικογένειας Τσαούτου. Θα μπορούσε επομένως και αναλόγως των εξελίξεων και των προθέσεων από πλευράς Καραμούζη, η Βίκος να αποτελέσει ρυθμιστή εξελίξεων, αξιοποιώντας ενδεχόμενο exit του fund από την ΕΨΑ. Έως τότε πάντως παραμένει σε αυτήν ως επενδυτής, προσβλέποντας σε πιθανά μελλοντικά οφέλη από τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της.

    Θυμίζουμε ότι με τα νέα δεδομένα από το 75% που είχε στην κατοχή της η πλευρά του Μιχάλη και της Πέννυς Τσαούτου και η συγγενική σε αυτούς οικογένεια Μοσχαχλαϊδή, το fund Καραμούζη αποκτά μέσω της νεοσυσταθείσας εμπορικής εταιρείας Αγριά Εμπορική Α.Ε., ποσοστό 65% του συγκεκριμένου ποσοστού και πλέον είναι εκείνο που ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΨΑ.

    Το "δύσκολο" πεντάμηνο των αναψυκτικών

    Τα νέα δεδομένα έρχονται σε μία περίοδο όπου το πεντάμηνο του 2023 έχει δημιουργήσει ρήγματα στην αγορά αναψυκτικών κατά κύριο λόγο στο κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, ξενοδοχεία), όπου λόγω της αστάθειας του καιρού υφίσταται κάμψη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς στο Capital.gr. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ διατηρούν τη δυναμική πωλήσεων για τον κλάδο σε μία σχετικά σταθερή πορεία, ωστόσο το HoReCa δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έως τώρα ακόμα και σε περιόδους παραδοσιακά υψηλής κατανάλωσης όπως η Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα. 

    Πολιτική έντονων προσφορών στα ράφια από την ΕΨΑ

    Για την ΕΨΑ ωστόσο, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε και το 2022 αρνητικό EBITDA, ζήτημα αποτελούσε και η έλλειψη ρευστότητας, δεδομένου ότι και οι αυξήσεις που πέρασε στην αγορά δεν υπερέβησαν μεσοσταθμικά το 12%, οι οποίες δεν ήταν ικανές να καλύψουν το σημαντικά υψηλότερο κόστος της περιόδου που προηγήθηκε σε ενέργεια, μεταφορικά και πρώτες ύλες.

    Ταυτόχρονα η ΕΨΑ σε όλη τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2023 χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει μία έντονη προωθητική πολιτική προκειμένου να αυξήσει τους όγκους κατανάλωσης των προϊόντων της στα σούπερ μάρκετ. Είναι λίγο ή πολύ γνωστό το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους σε διάστημα από 90 έως και 120 ημέρες, ενώ η ΕΨΑ είχε καταφύγει στο μοντέλο του factoring για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη συνθήκη και να διασφαλίσει μέρος της ρευστότητας που είχε ανάγκη. 

    Η ΕΨΑ τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σταθερότητα στο τζίρο – με εξαίρεση το 2020 λόγω πανδημίας - αλλά διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις. Το 2021 ο τζίρος της ήταν 9,19 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 354,68 χιλιάδες ευρώ από τζίρο 7,68 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρές ζημίες 1,26 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τζίρος της το 2019 προ πανδημίας ήταν 9,68 εκατομμύρια ευρώ με καθαρές ζημίες 932 χιλιάδων ευρώ και το 2018 ο τζίρος ήταν 9,3 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 1,32 εκατ. ευρώ.  
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ