Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Ιουν-2023 08:32

  Κοντοβερός: Η μακρά διαδρομή, τα προβλήματα και η περιπέτεια των πλειστηριασμών

  Κοντοβερός: Η μακρά διαδρομή, τα προβλήματα και η περιπέτεια των πλειστηριασμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

  Στα… αζήτητα έμειναν και πάλι οι εγκαταστάσεις της Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο, με την ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών να είναι αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, συρρίκνωση τζίρου και σωρευμένες ζημίες. Εξάλλου, οι εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο δεν είναι το πρώτο ακίνητο της εταιρείας που βγαίνει στο σφυρί.

  Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία είχε εμφανίσει το 2021 ζημίες €3,56 εκατ. έναντι ζημιών €3,20 εκατ. του 2020, ενώ ο κύκλος εργασιών της είχε το 2021 συρρικνωθεί σε €3,18 εκατ., από €7,67 εκατ. το 2020.

  Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στο τέλος του 2021 αρνητικά (€-15,07 εκατ.). Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν σε €30,10 εκατ., ενώ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας κατά την 31.12.2021 ανερχόταν σε €22,18 εκατ. Μάλιστα, όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την επίτευξη οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας, με σκοπό την οριστική λύση στο χρηματοοικονομικό της πρόβλημα.

  Πάνω από μισός αιώνας λειτουργίας

  Με πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας, η εταιρεία έχει διαγράψει μια μακρά διαδρομή στην εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή κατεψυγμένων αλιευμάτων. Παράλληλα, η εταιρεία παράγει καινοτόμα προϊόντα από θαλασσινά, ενώ, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, το μερίδιο εγχώριας αγοράς της ξεπερνά το 25%.

  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1968 από τον αείμνηστο Εμμανουήλ Κοντοβερό, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής και αντικείμενο την εισαγωγή, επεξεργασία και συσκευασία αλιευμάτων από όλο τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εταιρεία ξεκινά δυναμικά εξαγωγές, ενώ το 2001, από τις ιστορικές της εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο, η εταιρεία μεταφέρεται στις υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο Αττικής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα χρόνια που ακολούθησαν, η εταιρεία έλαβε σημαντικές διακρίσεις για τα καινοτόμα προϊόντα της. Μία από αυτές τις διακρίσεις ήρθε το 2011, όταν η Κοντοβερός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξέλιξαν τη νέα γεύση "Κοντοβερός Μεζεδάκι”. Με το προϊόν αυτό, το Πανεπιστήμιο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διατροφικής Καινοτομίας "Ecotrophelia 2011”.

  Σήμερα, τα ηνία της εταιρείας κρατούν τα αδέρφια Μάριος και Χρίστος Κοντοβερός, πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

  Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο

  Η "καρδιά” της εταιρείας βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο, έκτασης 12.072 τ.μ. Διαθέτει γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και τυποποίηση και συσκευασία νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και των καινοτόμων προϊόντων, ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια κατάψυξης στην Ελλάδα, εκτάσεως 1.050 τ.μ και δυναμικότητας 3.500 ευρωπαλλετών, με ρομποτικό σύστημα διαχείρισης. Οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες επίσης με εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.

  Οι εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο έχουν βρεθεί άλλες δύο φορές στο στόχαστρο των πλειστηριασμών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος. Ο πλειστηριασμός της Παρασκευής 2/6 έγινε με την τιμή εκκίνησης στα €6.033.857,21, από €7.542.321,51 στους δύο προηγούμενους πλειστηριασμούς -τιμή που προέκυψε μετά από διόρθωση, καθώς αρχικά είχε οριστεί στα €4.217.545,47 (€3.669.000 για το ακίνητο και €548.545,47 για τον μηχανολογικό εξοπλισμό). Η εταιρεία, ωστόσο, άσκησε ανακοπή κατά της επισπεύδουσας ζητώντας τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης λόγω διαφόρων σφαλμάτων και τον ορισμό της συνολικής τιμής εκκίνησης (για τα ακίνητα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό) στα €8.278.396,64. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή εκκίνησης για το ακίνητο στα €7 εκατ. και για τα μηχανήματα στις €542.321,51. Ως εκ τούτου, ο πλειστηριασμός έγινε με τη συνολική τιμή εκκίνησης να είναι στα €7.542.321,51, αυξημένη κατά €3,32 εκατ. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι €700.000.

  Η εταιρεία έχει, ωστόσο, βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλα… σφυριά. Ο ένας πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου και αφορούσε τις πρώην εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο, που, ωστόσο, ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

  Ο άλλος, που στρεφόταν κατά του Χρίστου Κοντοβερού, αφορούσε συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα, το οποίο εν τέλει κατακυρώθηκε με το ποσό των €2,5 εκατ. (σ.σ. τιμή αρχικής προσφοράς €2 εκατ. κατόπιν διόρθωσης).

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ