Σάββατο, 03-Ιουν-2023 20:00
Οι νέες τοποθετήσεις των μεγάλων λιανεμπόρων στην Ελλάδα και ο ρόλος του πληθωρισμού

Του Γιώργου Λαμπίρη
Aυξημένη ήταν η ζήτηση για φυσικά καταστήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με περιορισμένη προσφορά τόσο στα εμπορικά κέντρα όσο και στους κεντρικούς δρόμους. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και του τζίρου που ξεκίνησε πέρυσι μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία και συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ τα ενοίκια έχουν καταγραφεί σταθερά στους περισσότερους μεγάλους δρόμους, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius για το πρώτο τρίμηνο του 2023 στον τομέα του retail.
Μετά από μία ισχυρή περίοδο κινητικότητας, αυτή των Χριστουγέννων, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να βελτιώνεται καθώς τα νοικοκυριά συμβιβάζονται με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των υψηλότερων δαπανών των νοικοκυριών. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το βασικό ενοίκιο για εμπορικά κέντρα και τοποθεσίες κεντρικών δρόμων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτό που είχε παρατηρηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αναπτυξιακή δραστηριότητα παραμένει προς το παρόν σταθερή με το Ελληνικό να είναι το μόνο μεγάλου μεγέθους έργο στα σκαριά, που περιλαμβάνει νέα εμπορικά κέντρα. Σταθερά παρέμειναν τα ενοίκια στις περισσότερες αγορές εκτός του κέντρου της Αθήνας, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε Κολωνάκι και Γλυφάδα λόγω της περιορισμένης προσφοράς.
Αναφορικά με την κίνηση στην αγορά, το τμήμα λιανικής της Cushman & Wakefield Proprius κατέγραψε 60 νέες προσφορές το 1ο τρίμηνο του 2023 στις βασικές αγορές της Αθήνας, αυξημένες κατά 40% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022, με το λιανικό εμπόριο να υπερισχύει των εμπορικών κέντρων σε επίπεδο ζήτησης. Στην Αθήνα καταγράφηκαν περίπου 40 συμφωνίες, με συνολική μισθωμένη επιφάνεια 20.000 τ.μ. και επίκεντρο την δημιουργία καταστημάτων λιανικής. Διάφορα αξιοσημείωτα ανοίγματα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Sinsay στην Ελλάδα στο Ηράκλειο Κρήτης, η LC Waikiki δημιούργησε ένα νέο κατάστημα στην Κρήτη, η Holland & Barrett άνοιξε τρία καταστήματα στη Γλυφάδα, την Κηφισιά και το The Mall Athens, η Pepco συνέχισε το σχέδιο επέκτασής της με το άνοιγμα τριών καταστημάτων σε Αθήνα, Κόρινθο και Ξάνθη, ενώ η Ecco, δανέζικη εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων εξασφάλισε δύο νέες τοποθεσίες στην οδό Ερμού. Σε ό,τι αφορά τη Sport Vision δημιούργησε ένα νέο κατάστημα 550 τετραγωνικών μέτρων στην Πάτρα καθώς και ένα στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει νέο κατάστημα στην οδό Αγίου Νικολάου στην Πάτρα με έναρξη λειτουργίας στις 15 Ιουνίου καθώς και ένα δεύτερο στον Πειραιά, που προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η Ten Brinke από την πλευρά της ανακοίνωσε συμφωνίες με τον Μασούτη και την αλυσίδα παιχνιδιών και παιδικών ειδών, Max Stores, σε κτίριο συνολικής επιφάνειας 5.100 τ.μ. κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Από την πλευρά της η Oysho θα μεταφερθεί στο προηγούμενο κατάστημα που μίσθωνε η Bershka στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, τα McDonalds άνοιξαν νέο εστιατόριο στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου στο κέντρο της Αθήνας και η Zakcret άνοιξε τρία νέα καταστήματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023. Σε σχέση με τις επενδυτικές συμφωνίες ξεχωρίζει η εξαγορά του ακινήτου επί της οδού Μεσογείων 257 που ανήκε στη Miele από τη Lidl Ελλάς, με προοπτική να δημιουργήσει εκεί ένα καινούργιο σούπερ μάρκετ. Θα θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο στέγαζε επί πολλά έτη τα κεντρικά γραφεία της Miele καθώς και κατάστημα λιανικής της εταιρείας.
Οι οικονομικές προοπτικές ήταν θετικές στη διάρκεια της περσινής χρονιάς με την Ελλάδα να σημειώνει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Το 2022 αποτέλεσε έτος ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα με έσοδα 17,6 δισ. ευρώ, τομέας ο οποίος ενισχύει καθοριστικά την πορεία του εγχώριου λιανεμπορίου αλλά και της οικονομίας ευρύτερα. Για το πρώτο τετράμηνο του έτους στην Ελλάδα (Ιανουάριος/Απρίλιος 2023) το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 11.202.130, έναντι 8.096.732 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 10.430.244 επιβατών το 2019. Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, υφίσταται αύξηση επιβατικής κίνησης +38,4% σε σχέση με το 2022 και αύξηση +7,4% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7% τον Απρίλιο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,1% το Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο. Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία και η Σλοβακία (12,3%), η Εσθονία (11,2%) και η Λιθουανία (10,7%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (2%), το Βέλγιο (2,7%), η Ισπανία (2,9%), η Κύπρος (3,6) και η Ελλάδα (4,1%).
Ωστόσο η επίδραση του πληθωρισμού είναι αισθητή στην αγορά κατά το διάστημα που προηγήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε μείωση 0,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023 μείωση 4,2%. Συν τοις άλλοις ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε μείωση 8,7% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023 μείωση 7,6%.