Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 08:28

  Mytilineos: Οι φόροι, η αλλαγή έδρας και τα πραγματικά προβλήματα των μεγάλων επιχειρήσεων

  Mytilineos: Οι φόροι, η αλλαγή έδρας και τα πραγματικά προβλήματα των μεγάλων επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ζητήματα όπως η αύξηση της φορολογίας, η φορολόγηση των μερισμάτων και η έκτακτη φορολόγηση των "υπερκερδών", η σκληρή πραγματικότητα του επιχειρείν ήρθε να προσγειώσει απότομα, επισημαίνοντας τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλες, σοβαρές και διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που έχουν την ατυχία να έχουν έδρα την Ελλάδα. 

  Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος επικαλούμενος τις πιέσεις που δέχεται από μεγάλους διεθνείς ιδιώτες μετόχους της εταιρείας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μεταφορά της έδρας ή το dual listing της Mytilineos σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο. 

  Στην πραγματικότητα, εκείνο που ζητούν οι ξένοι μέτοχοι της Mytilineos και στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μυτιληναίος είναι η εταιρεία να βρεθεί σε ένα τέτοιο οικονομικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον που θα τής επιτρέψει να αποκτήσει την αξία που της αρμόζει. Εάν η Mytilineos βρισκόταν σε μια ανεπτυγμένη ξένη αγορά, τότε με τα ανοίγματα και τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, π.χ. στον τομέα των ΑΠΕ, θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσιες αποτιμήσεις από την τρέχουσα αξία της μετοχής, εξηγούν πηγές της εταιρείας.

  Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η διοίκηση θα αποκαλύψει τις προθέσεις της στις 27 Ιουλίου, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, προκειμένου αυτές να μην γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε. 

  Όπως εξήγησε πάντως ο επικεφαλής της Mytilineos, η απόφαση δεν σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι διασφαλισμένη όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. "Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή, καθώς εντείνεται η πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας που θεωρούν ότι η εταιρεία παρ’ όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει τις αξίες που θα δικαιούτο είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού", είπε ο κ. Μυτιληναίος. 

  Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία έχει πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα, πιθανή διαπραγμάτευση σε ξένη αγορά, σε περίπτωση που η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απογειώσει το ελληνικό χρηματιστήριο θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για τη μετοχή. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, ίσως σημαντικότερη και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές, από αναδυόμενη που είναι σήμερα. Μια ενδεχόμενη τέτοια αλλαγή θα έφερνε στην αγορά σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που σήμερα δεν μπορούν να επενδύσουν λόγω καταστατικού, καθώς επενδύουν μόνο σε ανεπτυγμένες αγορές. 

  "Έχουμε μετόχους μεγάλα σπίτια που δεν μπορούν να επενδύσουν και άλλο λόγω καταστατικού και μόλις η Ελλάδα μπει στις ανεπτυγμένες χώρες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν και άλλο", είπε ο κ. Μυτιληναίος. 

  Ο ίδιος, τέλος, δεν έκρυψε την αποστροφή του για τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα της φορολόγησης. Όπως είπε, και η Νέα Δημοκρατία επέβαλε σημαντική έκτακτη φορολόγηση και πληρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον σε έκτακτους φόρους. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η συζήτηση που άνοιξε από κάποια πολιτικά κόμματα ήταν μια καταστροφική συζήτηση, καθώς καλώς ή κακώς οι φόροι είναι συνδεδεμένοι με τα μνημόνια στη συνείδηση της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα και μόνο η λέξη να προκαλεί αποστροφή. Εάν ήμουν επικεφαλής κόμματος θα είχα βρει άλλη λέξη όχι τη λέξη φόρος, είπε, προσθέτοντας με νόημα ότι τα αποτελέσματα τα είδαμε. 

  Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι ο μέσος Έλληνας έχει βαρεθεί να ακούει για φόρους και καλό θα ήταν να αφεθεί η οικονομία να "αυγατίσει", φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, που ήρθε ως αποτέλεσμα της αύξησης της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ