Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 07:32
Πόσο επηρέασε τιμές και ανταγωνισμό στην κινητή η νέα Nova

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Όταν στις αρχές του έτους έγινε η παρουσίαση της νέας Nova, σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς της Wind Hellas από την United Group, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, τότε η διοίκηση της εταιρείας είχε κάνει λόγο για έναν πάροχο ικανό να αλλάξει τους κανόνες στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών προς όφελος των πελατών, ανακοινώνοντας παράλληλα μια επιθετική εμπορική πολιτική με τα νέα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας να ξεκινούν από τα 13 ευρώ.
Μερικούς μήνες μετά το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη στρατηγική έχει επηρεάσει τις τιμές και τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας.
Στο παραπάνω ερώτημα δίνει εν μέρει τη δική της εκτίμηση πρόσφατη έρευνα της Rewheel, η οποία εξετάζει τις τιμές των προγραμμάτων κινητής 4G και 5G για smartphone σε νέα συμβόλαια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας για την τρέχουσα χρονιά.
Σε ειδική αναφορά, η έκθεση σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η εξαγορά της Wind Hellas από τον όμιλο United Group, ενώ οδήγησε σε μετριοπαθείς μειώσεις στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας (στην οποία δραστηριοποιούνται 3 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι 3-MNO), ωστόσο δεν έχει βελτιώσει σημαντικά τη σχετική ανταγωνιστικότητα τιμών στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με την έκθεση, η μίνιμουμ μηνιαία τιμή για πρόγραμμα κινητής με 1GB, τουλάχιστον 1000 λεπτά ομιλίας και μέγιστη ταχύτητα 10 Mbit/s ορίζεται στα 13,5 ευρώ τον μήνα και στους 3 παρόχους στη χώρα μας (Cosmote, Vodafone, Nova) κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Η μίνιμουμ μηνιαία τιμή για 100 GB με 1000 λεπτά και μέγιστη ταχύτητα 10 Mbps στην Ελλάδα είναι 30 ευρώ, ενώ τα μέγιστα GB που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα των 25 ευρώ μηνιαίως είναι τα 15.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Rewheel αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι τιμές των προγραμμάτων 4G και 5G για smartphone σε ό,τι αφορά τα νέα συμβόλαια συνέχισαν να πέφτουν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, παρά τον σχεδόν διψήφιο πληθωρισμό.
Να σημειωθεί ότι στις έντονες συνθήκες ανταγωνισμού είχε αναφερθεί πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ερωτώμενος, πριν από περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της εισηγμένης, για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει ο όμιλος σε αύξηση των τιμολογίων. Ο ίδιος απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση, επί του παρόντος, δεν εξετάζεται, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυναμικές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών δεν επιτρέπουν την αύξηση στις τιμές, όπως ήδη παρατηρείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.