Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 07:48

  Metro-My market: Γιατί η αλυσίδα στέλνει το 87% των προμηθευτών στις αποθήκες της

  Metro-My market: Γιατί η αλυσίδα στέλνει το 87% των προμηθευτών στις αποθήκες της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Ενισχύοντας το μοντέλο της κεντρικοποίησης της λειτουργίας του, ο όμιλος Metro που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry στη χονδρική και τα My market στη λιανική, επένδυσε συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ για τις αποθήκες του στην περιοχή της Γέφυρας Θεσσαλονίκης.

  Από το συγκεκριμένο ποσό τα 24 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν για τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής του δυναμικότητας, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αποθήκη με επιφάνεια 45.000 τετραγωνικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεντρικοποίηση της λειτουργίας μίας μεγάλης αλυσίδας όπως η εν λόγω, περνάει από την προμήθεια όλων των προϊόντων από την βιομηχανία στις κεντρικές αποθήκες και όχι στα κατά τόπους καταστήματα. Έτσι από το 70% που ήταν ο τζίρος που έκανε ο όμιλος με προϊόντα που διοχέτευε στα καταστήματά του προ πενταετίας μέσω των κεντρικών του αποθηκών, πλέον το συγκεκριμένο ποσοστό έχει ανέλθει στο 87% επί κύκλου εργασιών 1,501 δισ. ευρώ που ήταν το 2022.

  Μέσω της κεντρικοποίησης στέλνει του μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανιών – προμηθευτών, με τις οποίες συνεργάζεται στις κεντρικές του αποθήκες. Εξαίρεση αποτελούν προϊόντα όπως αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό (καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο αποθήκευσης και είναι φθηνά) ή προϊόντα που κατά περίπτωση οι βιομηχανίες προτιμούν να διοχετεύουν στα καταστήματα, προκειμένου να επιβλέπουν την παρουσία των προϊόντων τους στα φυσικά σημεία πώλησης. Mε τον διπλασιασμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, οι παραδόσεις από τις 48 ώρες που πραγματοποιούνταν στα καταστήματα, πλέον πραγματοποιούνται εντός του 24ώρου. 

  Επί της ουσίας το μοντέλο της κεντρικοποίησης δίνει στα σούπερ μάρκετ την δυνατότητα να ελέγχουν καλύτερα τα αποθέματά τους και να μην δημιουργούνται ελλείψεις προϊόντων στα ράφια και αντίστοιχα οι προμηθευτές, απαλλάσσονται της υποχρέωσης να διανέμουν με ίδια μέσα τα προϊόντα τους ανά κατάστημα της κάθε αλυσίδας.

  Ως προς την απόφαση για την επέκταση των αποθηκών ελήφθη το 2018 και η έναρξη των εργασιών έγινε το 2020, για να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2022. Το νέο κτίριο επέκτασης των εγκαταστάσεων δημιουργήθηκε στη βάση προϋπάρχοντος ακινήτου, που στη συνέχεια συνενώθηκε με τις υφιστάμενες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Διαθέτει 18.500 θέσεις picking, 23.500 θέσεις αποθήκευσης, 76 ράμπες, ψυγεία, καταψύξεις καθώς και χώρους αποθήκευσης ξηρού φορτίου. Υποδομές δημιουργήθηκαν και στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς στην εγκατάσταση δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έργο WiFi6 στην Ελλάδα σε ενιαίο κτίριο, με 5 χιλιόμετρα οπτικών ινών και 20 χιλιόμετρα καλωδίων ethernet Cat6.

  Από το Κέντρο Διανομής Γέφυρας Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή η Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και έχει την δυνατότητα να "σερβίρει" κατά μέγιστο 120 καταστήματα. Προς το παρόν εξυπηρετεί 22 καταστήματα Metro Cash & Carry και 44 καταστήματα My market. 

  Επένδυση σε νέο logistics center στον Ασπρόπυργο, 90 νέα My market, κινήσεις για νέα Metro Cash & Carry

  Μέσω του κέντρου logistics της Γέφυρας πραγματοποιούνται 860 δρομολόγια το μήνα και μεταφέρονται 1.560.000 κιβώτια. Ο όμιλος διατηρεί 4 κέντρα διανομής, σε Θεσσαλονίκη (45.000 τ.μ.), Οινόφυτα (43.000 τ.μ.), Μάνδρα (21.000 τ.μ.) και Ασπρόπυργό (4.000 τ.μ.). Στο πλάνο του ομίλου είναι να υλοποιήσει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ από το 2023 έως και το 2026, όπου προβλέπεται και η δημιουργία νέας μεγαλύτερης αποθήκης στον Ασπρόπυργο.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αριστοτέλη Παντελιάδη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διερευνητικές κινήσεις του ομίλου για την αγορά όμορων οικοπέδων στον Ασπρόπυργο, με προοπτική να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο διανομής συνολικής επιφάνειας, που θα έρθει να αντικαταστήσει τα δύο υφιστάμενα της Μάνδρας και του Ασπροπύργου. Επιπλέον, με βάση τον επενδυτικό του σχεδιασμό προβλέπεται να προσθέσει 90 νέα καταστήματα λιανικής στο δίκτυό του έως και το 2025. Τα περισσότερα από τα νέα καταστήματα που θα δημιουργηθούν θα εντάσσονται στο δίκτυο των μικρών σημείων πώλησης "My market Local” και λειτουργούν σε γειτονιές με το μοντέλο του franchise, όπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro. Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσθήκης νέων καταστημάτων χονδρικής στο δίκτυο της Metro Cash & Carry, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η Δράμα αλλά και νησιά όπως η Χίος, η Μυτιλήνη, η Κεφαλονιά. 

  Ο ρόλος του τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή

  Η συγκεκριμένη επένδυση στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης υλοποιείται σε μία περιοχή όπου τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται διπλασιασμός των τουριστικών επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία, γεγονός που επίσης έρχεται να ευνοήσει την ευρύτερη αγορά. Σε αυτή την παράμετρο αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ήταν παρών στα εγκαίνια του κέντρου διανομής. Ταυτόχρονα, στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται περίπου το 26% του αγροτικού ΑΕΠ. 

  Θυμίζουμε ότι ο όμιλος το 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 1,501 δισεκατομμύρια ευρώ με ανάπτυξη 9,5% (εκτίμηση για το 2023 στα 1,58 δισ. ευρώ), κέρδη προ φόρων 28,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 26,85% και EBITDA 60,5 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 13,3% και με συνολικές επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ. Η Metro αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα με περισσότερους από 11.500 εργαζόμενους στο σύνολο της επικράτειας. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ